Ultima portiune a tractului digestiv este reprezentat de rect si de anus. Cancerul rectal reprezinta cresterea anormala a celulelor de la nivelul rectului. Simptomele acestuia pot include schimbari ale tranzitului intestinal, precum diareea sau constipatia, sangerari rectale, dureri de stomac, pierderea apetitului si oboseala excesiva.
Fiecare dintre noi risca sa sufere, la un moment dat, de cancer rectal. Aproximativ 140.000 de persoane vor fi diagnosticate cu cancer colorectal in 2014, cazuri in care nu sunt implicati factorii de risc.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul rectal?
Cauza exacta a cancerului rectal nu este pe deplin cunoscuta, insa exista anumiti factori de risc care influenteaza aparitia acestuia. Iata care sunt:
- Varsta. Cancerul rectal apare mai frecvent dupa varsta de 50 de ani, chiar daca poate aparea si la persoanele mai tinere.
- Sexul. Riscul este egal si la sexul masculin, si la cel feminin, insa barbatii sunt mai predispusi.
- Polipii – reprezinta formatiuni necanceroase ce cresc in peretele interior al rectului. Acestia apar mai frecvent dupa 50 de ani si cresc riscul de aparitie al cancerului rectal.
- Istoricul medical personal. S-a dovedit ca femeile cu un istoric de cancer de ovare, uterin sau de san au un risc mai mare de cancer rectal. O persoana care a mai avut cancer rectal inainte are riscul de a face si a doua oara, in special daca a fost diagnosticata inainte de varsta de 60 de ani.
- Istoricul familial. Parintii, fratii, surorile si copiii unei persoane care a avut cancer rectal au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala.
- Dieta. O dieta bogata in grasimi si colesterol si saraca in fibre a fost incriminata de aparitia cancerului rectal.
- Stilul de viata. Fumatul, consumul de alcool, lipsa exercitiilor fizice si obezitatea duc la aparitia cancerului rectal.
- Diabetul. Persoanele cu diabet au un risc de 30-40% mai mare de a dezvolta cancer rectal.
Care sunt simptomele?
De regula, nu exista semne de avertizare in stadiile incipiente ale cancerului rectal. Din acest motiv, este foarte important sa faceti analize periodic. Detectia cancerului precoce inseamna o rata mai mare de vindecare. Pe masura ce boala progreseaza, pot aparea simptome, precum: sange in scaun, durere abdominala, schimbari ale tranzitului intestinal, pierdere in greutate inexplicabila si oboseala. Cand aceste simptome apar, tumorile sunt deja mari si dificil de tratat.
Cum este diagnosticat cancerul rectal?
Pentru ca acest tip de cancer este silentios, cheia pentru diagnosticarea precoce este investigarea. Incepand cu varsta de 50 de ani, persoanele ar trebui sa faca o colonoscopie la fiecare 10 ani. Aceasta procedura utilizeaza o camera mica pentru a examina colonul si rectul.
Daca investigatiile arata o posibila tumora, pasul urmator este reprezentat de o biopsie. Aceasta consta in prelevarea de tesut ce va fi examinat la microscop pentru a stabili daca tumora este sau nu canceroasa.
Cum prevenim cancerul rectal?
· Dieta. Exista anumite metode prin care va puteti reduce riscul de cancer rectal. Cercetatorii au aratat ca o dieta echilibrata, exercitiile fizice si controlul grasimii corporale ar putea reduce aproximativ 40% din totalul cancerelor rectale. O dieta echilibrata consta in consumul de fructe si legume, de fibre si limitarea alimentelor procesate si a carnii rosii.
· Exercitiile fizice. Acestea reprezinta o arma impotriva cancerului rectal. Este recomandat sa faceti exercitii fizice cinci sau mai multe zile pe saptamana, cel putin 30 de minute pe zi.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie