Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancerul pulmonar, „inamicul” oncologic numărul 1

Elena Coroianu; surse: preventcancer.org, lungcancerinitiativenc.org, webmd.com
26 noiembrie 2021
Share
Cancerul pulmonar, „inamicul” oncologic numărul 1

Luna noiembrie este declarată, la nivel mondial, Luna de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, tipul de cancer cel mai diagnosticat cancer la nivel mondial şi principal cauză de deces prin cancer. Fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar. Aproximativ 80% din decesele cauzate de cancer pulmonar la femei și 90% din decesele cauzate de cancer pulmonar la bărbați sunt legate de fumat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitaminele D, C şi zinc, care acţionează sinergic.

Şi la nivel european, cancerul pulmonar este cea mai letală afecțiune oncologică, provocând mai multe decese anual decât cancerul de colon, de sân și de prostată la un loc. Gradul său ridicat de mortalitate este asociat cu manifestarea târzie a simptomelor (tuse persistentă, infecții toracice etc.) şi, implicit, depistarea sa într-un stadiu avansat.

Anual, circa 12.000 de români sunt diagnosticați cu această afecțiune, iar trei sferturi dintre ei ajung la medic în stadii prea avansate pentru a putea fi salvați.

Rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților în stadiu avansat de boală este de doar 4%. În comparație, atunci când este diagnosticat în stadiu incipient, cancerul pulmonar este vindecabil, rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților ajungând la 75%.

Screeningul pentru cancer pulmonar este indicat persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, fumători activi sau celor care au renunțat la fumat în ultimii 15 ani.

„Cancerul pulmonar rămâne afecțiunea malignă cu cea mai ridicată rată de mortalitate, ca urmare a diagnosticării tardive. Investigarea imagistică preventivă a persoanelor cu risc în combinație cu renunțarea la fumat ar putea salva multe vieți, reducând incidența acestei boli. Este important ca pacienții să fie informați despre beneficiile screeningului pulmonar și, în urma consultului cu un medic specialist, să efectueze o investigație de computer tomograf (CT)”, spune Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Medima Health.

cancerul pulmonar, cancer, pulmonar, plămâni, simptome, fumul de ţigară, fumat, fumatul,

Cancerul pulmonar, factori de risc

1. Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar.

  • Fumul de ţigară este un amestec toxic de peste 7.000 de substanțe chimice. Multe sunt otrăvuri. Şi despre cel puțin 70 dintre ele se ştie că provoacă cancer la oameni sau animale.
  • Fumătorii au un risc mai mare de 15 până la 30 de a face cancer pulmonar sau de a muri din cauza cancerului pulmonar decât nefumătorii. Chiar și fumatul câtorva țigări pe zi sau fumatul ocazional crește riscul de cancer pulmonar. Riscul creşte odată cu numărul de ţigări fumate/zi, dar şi cu numărul anilor de fumat.
  • Riscul de a dezvolta cancer pulmonar al persoanelor care au renunţat la fumat este mai mic decât al celor care încă fumează, dar este mai mare decât riscul persoanelor care nu au fumat niciodată.
  • Fumatul poate provoca mai multe tipuri de cancer, nu doar pulmonar. Fumul de țigară provoacă cancer la nivelul gurii, gâtului, esofagului, stomacului, colonului, rectului, ficatului, pancreasului, laringelui, traheei, bronhiilor, rinichilor, vezicii urinare, colului uterin și provoacă leucemie mieloidă acută.

Dr. Florin Chirculescu: „Doar un sfert dintre pacientii cu cancer pulmonar pot fi operati. Restul ajunge prea tarziu”

cancerul pulmonar, cancer, pulmonar, plămâni, simptome, fumul de ţigară, fumat, fumatul,

2. Fumatul pasiv

Expunerea la fumatul pasiv crește cu până la 30% riscul de cancer pulmonar, dar şi riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer. Poate, de asemenea, duce la emfizem, provoca boli cardiovasculare, crește colesterolul „rău” (LDL).

Expunerea la fumul de ţigară este şi mai periculoasă pentru copii, deoarece sunt încă în creștere și respiră într-un ritm mai rapid decât adulții. Fumatul pasiv la copii poate duce la sindromul morții subite a sugarului, infecții respiratorii (bronșita, pneumonie etc.), crize severe şi dese de astm, infecții ale urechii, tuse cronică.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena comprimatele masticabile Naturalis Vitamina C 500 mg. Aceasta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar; protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ; creşterea absorbţiei fierului etc.

3. Radon

Radonul este un gaz radioactiv care se găsește în scoarța terestră. Este incolor și inodor, deci nu nu ne putem da seama dacă suntem expuşi la radon. Gazul este absorbit în interiorul locuințelor din sol, dar poate fi prezent în materialele de construcții și în apa potabilă.

Deși radonul este un gaz, produsele sale de descompunere radioactivă nu sunt gaze, ele se atașează de particule de praf din aer. Iar dacă le inhalăm, radiația pe care o emit ne poate deteriora plămânii. Expunerea la radon crește riscul de cancer pulmonar. Riscul este proporțional cu concentrația de radon din aerul respirat și cu durata expunerii.

4. Expunerea la alte substanţe

Substanţe precum azbest, arsen, gaze de evacuare a motorinelor și unele forme de silice și crom cresc riscul de a dezvolta cancer pulmonar. Iar riscul este şi mai mare pentru dacă persoana expusă la ele este fumătoare. Substanţele amintite se regăsesc în anumite medii de lucru, iar oamenii sunt expuşi la ele prin prisma serviciului.

5. Istoric personal sau familial de cancer pulmonar

Dacă sunteți un supraviețuitor de cancer pulmonar, există riscul să dezvoltați, din nou, (un alt) cancer pulmonar, mai ales dacă fumați. Şi istoricul familial reprezintă un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.

6. Radioterapia în zona pieptului

Supraviețuitorii cancerului care au făcut radioterapie în zona pieptului prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Bronhosuport – 7 plante + miere; sirop antitusiv, care susţine sănătatea şi buna funcţionare a sistemului respirator, protejează mucoasa bronşică şi ajută la obţinerea unui confort respirator.

cancerul pulmonar, cancer, pulmonar, plămâni, simptome, fumul de ţigară, fumat, fumatul,

Simptomele cancerului polmonar

Cancerul pulmonar poate da simptome variate. Anumite persoane pot avea simptome legate de plămâni. Dacă a mestazat, pot apărea simptome specifice zonei în care a ajuns cancerul. Iar alte persoane pot avea doar o stare generală rea.

De reţinut! Majoritatea persoanelor cu cancer pulmonar nu au simptome până când cancerul nu ajunge într-un stadiu avansat. Simptomele cancerului pulmonar pot include:

  • tuse persistentă sau care se agravează;
  • dureri în piept;
  • dificultăți de respirație;
  • respiraţie şuierătoare;
  • tuse cu sânge;
  • oboseală permanentă;
  • pierdere în greutate fără o cauză cunoscută;
  • uneori pot apărea pneumonii repetate sau mărirea nodulilor limfatici din piept (situaţi în zona dintre plămâni).

Aceste simptome pot fi întâlnite şi în cazul altor boli. De aceea, dacă resimţiţi vreunul dintre simptome, discutați cu medicul dumneavoastră. El vă poate recomanda investigaţiile necesare pentru a descoperi cauza.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.