Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament

Dr. Berceanu-Ion Radu, Medic specialist oncologie medicală, Clinica Amethyst
9 mai 2022
Share
  • Cancerul este o boala caracterizata prin multiplicare celulara anormala (rapida si necontrolata). Mai mult, celulele implicate au capacitatea de a invada alte organe si tesuturi si de a rezista intr-o masura mai mare la semnalele care declanseaza autodistrugerea celulara (apoptoza).

    In general, fiecare cancer are originea intr-o singura celula anormala aparuta in urma unui proces indelungat de acumulare succesiva a unor mutatii genetice specifice (modificari ale materialului genetic celular). Cancerul gastric se formeaza pornind de la o celula care face parte din structura stomacului. Majoritatea cancerelor gastrice au originea in celulele care alcatuiesc mucoasa gastrica (invelisul celular care tapeteaza suprafata interna a stomacului) si despre acestea vom vorbi in continuare. Ele sunt numite adenocarcinoame.
    Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >


  • Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.
    Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament

    Factori de risc ai cancerului de stomac

    Cu toate ca aparitia cancerului, in general, este un proces intamplator, exista o serie de factori de risc a caror prezenta mareste probabilitatea de a face cancer. Principalii factori de risc pentru cancerul gastric sunt: fumatul, infectia cu Helicobacter pylori, sexul masculin (cancerul gastric este mai frecvent la barbati – raport barbati/femei 2:1), gastrita atrofica (boala caracterizata prin inflamatie si atrofia mucoasei gastrice), gastrectomia partiala (istoricul personal de rezectie partiala a stomacului, realizata pentru o alta afectiune gastrica, de exemplu, ulcer peptic) si gastrita hipertrofica (sau boala Ménétrier, boala rara caracterizata prin ingrosare anormala a mucoasei gastrice). Se observa ca unii dintre acesti factori (fumatul, infectia cu Helicobacter pylori) pot fi evitati, astfel incat fiecare individ sa poata lua masurile necesare pentru a se proteja.

    Totodata, exista si sindroame genetice asociate cu risc crescut de aparitie a cancerului gastric: sindromul cancerului colorectal ereditar non-polipozic, polipoza adenomatoasa familiala, cancerul gastric ereditar difuz si sindromul Peutz Jeghers. In aceste situatii, pacientii afectati au risc crescut de a face un cancer in general, dar riscul este in mod particular ridicat pentru aparitia unor tumori digestive (cancer de colon, rect sau stomac).

    In Europa, cancerul gastric este pe locul sase ca frecventa si pe locul patru ca si cauza de mortalitate prin cancer. Are incidenta maxima in intervalul 61-70 de ani. Numarul cazurilor este mult mai mare in Asia (de exemplu, Japonia, Coreea), unde apare la varste mai tinere.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • shutterstock_489781042

    Cum evolueaza cancerele gastrice

    Totalitatea etapelor prin care cancerul gastric trece, pornind de la momentul aparitiei in organism, se numeste istorie naturala. Initial, tumora creste local in mucoasa gastrica, iar aceasta faza poate dura multi ani. Cresterea se poate realiza catre interiorul stomacului sau catre exterior (situatie in care tumora strabate in mod succesiv straturile care alcatuiesc peretele gastric si, in final, ajunge in grasimea din jurul stomacului). In formele avansate, tumora poate invada organele din jur. Extensia locala a tumorii reprezinta un factor de prognostic foarte important.

    Sangerarile rectale: ce sunt si care sunt cauzele?

    Celule din tumora gastrica patrund in vasele limfatice si ajung la ganglionii din jurul stomacului, unde se inmultesc si produc marirea acestora. Numarul ganglionilor care sunt invadati tumoral la momentul diagnosticarii initiale reprezinta, de asemenea, un factor de prognostic important.

    Alte celule pot intra in vasele de sange, ajungand astfel sa fie purtate prin tot corpul. Uneori, unele dintre celulele care patrund in sange se fixeaza in organele aflate la distanta si, astfel, dau nastere metastazelor. In general, prezenta metastazelor inseamna ca pacientul este incurabil (sansele de vindecare sunt <1%).
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • shutterstock_308587742

    Semne si simptome ale cancerului gastric

    Cancerul gastric produce semne si simptome prin actiuni directe si actiuni indirecte. Actiunile directe sunt exercitate de tumora propriu-zisa asupra structurilor locale. Astfel, deoarece tumora din stomac poate bloca trecerea alimentelor, pot aparea disfagie (dificultati la inghitire din cauza blocajului produs de tumora), greata si voma (pentru ca alimentele nu pot trece de tumora si se activeaza reflexul de golire a stomacului), dispepsie (senzatie de disconfort in capul pieptului, aparuta din cauza iritatiei pe care continutul stomacului o produce atat la mucoasa gastrica normala, cat si in partea de jos a esofagului), satietate precoce (persoanele afectate se satura repede, dupa doar cateva guri de mancare), scadere in greutate (din cauza blocajului stomacal omul mananca mai putin, iar ceea ce mananca nu se asimileaza cum trebuie sau in parte se elimina prin voma), hematemeza (voma cu sange, aparuta din cauza ca tumora distruge vase de sange ale stomacului, cauzand, astfel, sangerare locala abundenta), melena (scaun cu sange digerat, avand culoarea si consistenta pacurii), anemie (din cauza sangerarii locale) si durere (prin distrugerea tesuturilor gastrice si prin comprimarea organelor din jur).

    Actiunile indirecte sunt exercitate de substante produse de celulele tumorale, iar efectele lor se manifesta prin oboseala (care apare si din cauza anemiei), lipsa poftei de mancare (anorexie) si asimilare redusa a principiilor nutritive (casexie) – toate acestea accentueaza slabiciunea care caracterizeaza de obicei pacientii cu cancer gastric.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament

    Cum poate fi depistat din timp cancerul gastric?

    Cancerul gastric este depistat cel mai usor prin endoscopie digestiva superioara (metoda care permite observarea directa a mucoasei gastrice, folosind o camera de luat vederi). Aceasta metoda este indicata cand apar simptome care ar putea indica prezenta unui cancer gastric, precum si la pacientii care au rude cu cancer gastric sau care stiu ca au risc ereditar de a dezvolta un cancer de stomac.

    Uneori, cancerul gastric este descoperit intamplator, in urma unor investigatii efectuate pentru alta indicatie (ecografie abdominala, tomografie computerizata, rezonanta magnetica nucleara).
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament

    Tratamentul cancerului gastric

    Abordarea terapeutica a cancerului gastric reprezinta o problema complexa. Echipa medicala trebuie sa tin cont de foarte multe variabile legate de pacient si familie, de boala oncologica si de posibilitatile terapeutice. In general, pentru tratamentul pacientilor cu un cancer se folosesc urmatoarele modalitati terapeutice: chirurgie, radioterapie si chimioterapie.

    Un pacient care are cancer gastric are cele mai mari sanse de vindecare daca primeste tratament chirurgical. De aceea, pacientii curabili vor primi la un moment dat, din partea medicului oncolog, recomandarea de operatie (chiar de la inceput – ca prim gest terapeutic sau dupa cateva serii de chimioterapie). Operatia implica, de obicei, rezectia gastrica (totala sau partiala) si extirparea ganglionilor limfatici din jurul stomacului (care ar putea adaposti celule tumorale).

    Radioterapia se foloseste, de cele mai multe ori, dupa operatie (adjuvant) si are rolul de a distruge eventualele focare tumorale ramase postoperatoriu. Este indicata mai ales in cazurile curabile cu risc inalt de recidiva, de exemplu, cand tumora nu a putut fi rezecata complet sau cand se constata ca multi ganglioni limfatici sunt invadati tumoral. Pentru cresterea eficacitatii radioterapiei, aceasta se foloseste de multe ori concomitent cu chimioterapia (radiosensibilizare).
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament

    Tratamentul cancerului gastric

    La pacientii cu tumori nerezecabile sau care nu pot fi operati din alte cauze (risc inalt de complicatii asociat cu anestezia, de exemplu), radioterapia devine principala modalitate terapeutica. Poate chiar constitui un tratament curativ (desi sansele sunt mai mici in comparatie cu situatiile in care se poate interveni chirurgical). In aceste situatii, de multe ori administrarea radioterapiei este precedata si/sau urmata de chimioterapie.

    Chimioterapia este un tratament de baza pentru pacientii cu cancer gastric si apare aproape intotdeauna in strategia terapeutica. Tratamentul citotoxic poate fi administrat dupa operatie (adjuvant), inainte de operatie (neoadjuvant) si/sau in timpul radioterapiei (radiosensibilizare).

    In cazul pacientilor incurabili, chimioterapia devine principala modalitate terapeutica. Sansele de vindecare pentru pacientii tratati doar cu chimioterapie sunt foarte mici. Dar cu toate acestea chimioterapia poate prelungi viata (uneori considerabil) si poate combate (pentru perioade variabile) multe dintre efectele negative ale cancerului.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament

    Cum poate fi prevenit cancerul gastric?

    Desi cancerul gastric poate aparea si la persoanele fara factori de risc, exista o serie de masuri ce pot fi luate pentru a scadea riscul:

    • Renuntarea la fumat

    • Consumul redus de alimente afumate si de peste sarat

    • Tratarea infectiei cu Helicobacter pylori

    • Evitarea interventiilor chirurgicale de rezectie partiala a stomacului

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.