Cancerul endometrial este acel tip de cancer care se formeaza in tesutul uterului. Cele mai multe cancere endometriale sunt adenocarcinoame (cancere care incep la nivelul celulelor ce secreta mucus si alte fluide).
Cele mai multe cazuri de cancer endometrial apar intre 60 si 70 de ani, insa exista si cateva care se dezvolta inainte de varsta de 40 de ani. De obicei, cancerul endometrial este diagnosticat in primele stadii. Rata de supravietuire la 1 an este de 92%, iar rata de supravietuire la 5 ani in cazul cancerului ce nu a invadat structurile invecinate este de 95%.
Cauzele cancerului endometrial
Este cea mai frecventa forma de cancer uterin. Cauza exacta nu este pe deplin cunoscuta, dar se pare ca nivelul estrogenului joaca un rol foarte important. Estrogenii stimuleaza cresterea tesutului uterului. Studiile au aratat ca nivelul crescut de estrogen are un rol esential in aparitia cancerului endometrial.
Urmatorii pot reprezenta factori de risc in aparitia cancerului endometrial:
- Diabetul;
- Terapia de substitutie a estrogenului fara utilizarea progesteronului;
- Polipii endometriali;
- Infertilitatea;
- Menstruatiile neregulate;
- Tamoxifenul (medicament folosit pentru tratarea cancerului de san);
- Obezitatea;
- Sindromul ovarelor polichistice;
- Aparitia menstruatiei inainte de varsta de 12 ani si a menopauzei dupa varsta de 50 de ani.
Care sunt simptomele?
Simptomele cancerului endometrial includ:
- Sangerari vaginale anormale, incluzand sangerarile dintre menstruatii sau cele care apar dupa menopauza;
- Episoade de sangerare vaginala lungi, puternice sau frecvente dupa varsta de 40 de ani;
- Dureri abdominale sau crampe pelvine;
- Secretii albe sau transparente ce apar dupa menopauza.
Cum se diagnosticheaza cancerul endometrial?
Examenul fizic este de obicei normal, in special in stadiile timpurii ale bolii. Schimbarile de marime sau forma ale uterului sau ale structurilor invecinate pot fi observate atunci cand boala este deja avansata.
Pentru diagnostic sunt recomandate: aspiratia endometriala (biopsia), dilatarea si chiuretajul, testul Papanicolau (poate ridica o suspiciune, dar nu pune un diagnostic). Daca prezenta cancerului este confirmata, se vor face examinari complementare pentru a vedea daca este raspandit si in alte parti ale corpului. Aceasta este denumita stadializare; stadiul 1 este cel mai putin agresiv, in stimp ce stadiul 4 este cel mai agresiv.
Tratamentul cancerului endometrial
Tratamentul include interventia chirurgicala, radioterapia si chimioterapia. Indepartarea uterului (histerectomia) poate fi aplicata in cazul unui cancer in stadiul 1. De asemenea, pot fi indepartate si ovarele impreuna cu trompele uterine (salpingo-ooforectomie bilaterala), daca acest lucru este indicat.
Interventia chirurgicala combinata cu radioterapia este indicata pentru a trata formele de cancer in stadiul 1, cu multe sanse de recidiva, odata ce s-a imprastiat si la ganglioni.
Chimioterapia sau terapia hormonala sunt luate in considerare in unele cazuri, in special atunci cand cancerul este mai avansat.
Poate fi prevenit cancerul endometrial?
Nu exista un test de screening specific pentru cancerul endometrial. Femeile care au factori de risc trebuie monitorizate indeaproape de medic. Examenele clinice efectuate in mod periodic si testele Papanicolau pot fi utile in unele cazuri.
S-a demonstrat ca folosirea anticonceptionalelor timp de 1 an reduce riscul de aparitie a cancerului endometrial. Femeile care fac tratament de substitutie al estrogenului fara progesteron sau cele care au luat tamoxifen mai mult de 2 ani au un risc mai crescut de aparitie a cancerului endometrial si necesita investigatii periodice.
Dr. Roxana-Claudia Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie