Cancerul de stomac apare destul de frecvent atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Factorii de risc pentru cancerul de stomac includ fumatul, obezitatea si sedentarismul. Prevenirea acestui tip de cancer se poate face prin imbunatatirea stilului de viata: renuntarea la fumat, adoptarea unei diete echilibrate si exercitiile fizice constante.
Factorii de risc pentru cancerul de stomac cuprind:
- Infectia cu Helicobacter pylori, bacterie ce poate fi tratata cu usurinta cu antibiotice
- Metaplazia intestinala, afectiune in care celulele ce captusesc stomacul sunt inlocuite cu celule care captusesc in mod normal intestinul
- Gastrita cronica atrofica, ce reprezinta subtierea mucoasei stomacului cauzata de inflamatia pe termen lung a acestuia
- Anemia pernicioasa (prin deficitul de vitamina B12)
- Polipii gastrici
- Factorii genetici, atunci cand exista un membru al familiei sau mai multi cu cancer de stomac
- Dieta inadecvata, bogata in sare si afumaturi si saraca in fructe si legume
- Expunerea la radiatii sau mediul toxic
Pasi de urmat pentru prevenirea cancerului de stomac
Evitarea factorilor de risc poate preveni aparitia cancerului de stomac. Iata cum puteti preveni acest tip de cancer:
- Renuntati la fumat
Fumatul este in stransa legatura cu aparitia cancerului de stomac. Renuntarea la fumat poate scadea semnificativ riscul de a dezvolta aceasta boala.
- Testati-va si tratati infectia cu Helicobacter pylori
Helicobacter pylori se poate raspandi prin intermediul consumului de fructe si legume nespalate sau insuficient curatate. Principalul simptom al acestei infectii este reprezentat de durerea de stomac, ce se amelioreaza odata cu consumul de alimente.
Infectia cu aceasta bacterie este, de asemenea, in legatura stransa cu cancerul de stomac. Aceasta cauzeaza inflamatia stomacului si aparitia unor modificari la acest nivel. Odata cu trecerea timpului, aceste celule devin anormale si se pot transforma in cancer. Tratarea infectiei cu Helicobacter pylori cu antibiotice poate scadea riscul de cancer la stomac.
- Adoptati o dieta echilibrata
O dieta saraca in fructe si legume este asociata cu un risc crescut de cancer de stomac. Unele studii au aratat ca un consum bogat de fructe si legume ce contin vitamina C si beta caroten poate scadea riscul de cancer de stomac. Mai mult, consumul de cereale integrale, carotenoizi, ceai verde si unele substante intalnite in usturoi pot diminua, de asemenea, riscul pentru cancerul de stomac.
Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament
- Luati suplimente alimentare, daca este cazul
Unele studii au aratat ca anumite suplimente alimentare pot scadea riscul de cancer la stomac si pot chiar reduce numarul de decese care au la baza aceasta boala. Se considera ca acest tip de cancer poate fi favorizat si de un deficit de beta-caroten, vitaminele C, E si seleniu, elemente ce pot fi procurate si din dieta. Nu luati suplimente alimentare fara avizul medicului.
- Faceti miscare
Obezitatea si sedentarismul sunt factori de risc pentru aparitia cancerului de stomac. Daca aveti kilograme in plus, este necesar sa scapati de ele, iar daca obisnuiti sa fiti sedentar, trebuie sa incepeti un program sustinut de exercitii fizice. Acestea trebuie efectuate in mod constant, de cinci ori pe saptamana. Daca nu stiti de unde sa incepeti, discutati cu un nutritionist si cu un antrenor.