Revista care te menține sănătos

Știri

Cancerul de sân metastatic, noi descoperiri în tratarea sa

Adelina Mariş; sarsa: medicine.wustl.edu
14 martie 2023
Share
Cancerul de sân metastatic, noi descoperiri în tratarea sa

Cancerul de sân metastatic s-a dovedit, până acum, rezistent la unul dintre cele mai inovatoare și promițătoare tratamente împotriva diagnosticului de acest tip: imunoterapia. Însă un studiu recent ar putea aduce vești îmbucurătoare cu privire la tratamentul pacienților oncologici aflați în stadiu avansat. Cele mai noi descoperiri sugerează o nouă abordare în cancerele de sân care s-au răspândit la nivelul oaselor, potrivit rezultatelor obținute în laborator.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Noile descoperiri în tratamentul cancerului de sân

Studiul care cuprinde noile descoperiri în tratamentul cancerului de sân a fost publicat chiar pe 8 martie, în Cancer Discovery – revista Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.

Cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis (SUA) au identificat o modalitate de a trata zona din jurul tumorilor mamare, care s-au răspândit la nivelul oaselor. Acest fapt face ca formațiunile tumorale să devină vulnerabile la atacul sistemului imunitar. Atunci când cercetătorii au stimulat activitatea anumitor celule imunitare, mai exact – celulele T și macrofagele, aceste două tipuri de celule au conlucrat în eliminarea tumorilor mamare metastatice răspândite în oasele șoarecilor – subiecții studiului de laborator.

Despre macrofage trebuie știut că sunt acele celule imunitare care atacă celulele canceroase prin intermediul răspunsului imunitar înnăscut al organismului la amenințări generale (de exemplu: tumorile sau virusurile). Ele activează și celulele T, cărora le semnalizează ce ar trebui să caute, valorificând astfel răspunsul imunitar al organismului. Mai exact, macrofagele ajută celulele T să depisteze bucățele de tumoră recognoscibile – numite antigene tumorale – provenite de la celule canceroase moarte.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

cancerul de sân metastatic, Cancerul de sân, p38MAPK, tratament, celulele T, macrofage,

Ce face diferența în cancerul de sân metastatic

După ce cancerul de sân s-a răspândit și în alte părți ale corpului, devine extraordinar de dificil de tratat. Iar terapiile actuale pot încerca doar să încetinească dezvoltarea cancerului, atrag atenția specialiștii.

„Aproximativ 70% dintre pacienții cu cancer de sân metastatic au tumori care s-au răspândit la oase. Studiul sugerează că am putea folosi două tratamente – unul pentru a sensibiliza micro-mediul tumoral mieloid la imunoterapie și unul pentru a activa celulele T – pentru a ținti aceste metastaze osoase într-un mod care să elimine tumora, să împiedice revenirea cancerului și să protejeze împotriva pierderii de os în acest proces.”, a declarat dr. Sheila A. Stewart, profesor de biologie și fiziologie celulară, în calitate de principal autor al studiului.

Tumori diminuate în cancer mamar

Cercetătorii au descoperit că blocarea unei molecule – numite p38MAPK – reprogramează micro-mediul tumoral pentru a deveni mai vulnerabil la atacul sistemului imunitar (inclusiv la celulele imunitare și la moleculele de semnalizare – numite citokine anti-tumorale). Deși un singur inhibitor p38MAPK a redus dimensiunea tumorii, acesta nu a eliminat tumora în întregime. Astfel, cercetătorii au investigat dacă adăugarea unei alte terapii care activează celulele T și sporește capacitatea de găsire și distrugere a celulelor tumorale ar putea fi mai eficientă în cancerul de sân metastatic. Imunoterapiile obișnuite sunt deseori descrise ca fiind cele care „frânează” celulele T imune. Așadar, cercetătorii repun accentul pe celulele T, pe care le supraalimentează pentru a fi mai eficiente împotriva cancerului.

Au fost investigate două cazuri de cancer de sân metastatic uman în laborabor, pe șoareci – ca subiecți. S-a descoperit, astfel, că tumorile metastatice au fost eliminate la șoarecii care au primit un inhibitor p38MAPK și o terapie imunitară numită OX40, care activează celulele T. Toți subiecții erau încă în viață și fără tumori la cel puțin 80 de zile după tratament. În rândul șoarecilor care au primit doar unul dintre cele două tratamente, doar aproximativ jumătate dintre ei erau încă în viață la 60 de zile după tratament.

„Se pare că sistemele lor imunitare (n.r. ale șoarecilor) au dezvoltat o memorie pe termen lung și au știut să atace acele celule canceroase care reapăreau. Șoarecii par să fie practic vaccinați împotriva cancerului”, a explicat dr. Stewart.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.