Exista anumite probleme de sanatate care apar mai des in cazul barbatilor decat in cazul femeilor. Cum se poate intampla acest lucru? Foarte simplu, deoarece barbatii si femeile au gene diferite, anatomie diferita si anumiti hormoni care predomina. Aceste diferente influenteaza nu doar simptomele experimentate si modul in care reactionam la anumite tratamente, ci si susceptibilitatea in fata anumitor probleme de sanatate.
Sunt anumite boli la care nu ne-am gandit niciodata ca ar putea afecta un barbat. Iata insa ca, potrivit ultimelor analize si studii in domeniu, boli la care ne-am gandi ca apar numai in cazul femeilor au inceput sa-i afecteze si pe barbati.
Cancerul de san la barbati
Cancerul de san apare la femei deoarece acestea au tesut mamar. Dar si barbatii au tesut mamar, doar ca in proportie mai mica. Desi mai putin de 1% dintre cancerele de san apar la barbati, incidenta este totusi in crestere. Asadar, medicii ii avertizeaza si pe barbati, nu doar pe femei, sa investigheze orice modificari care au loc la nivelul tesutului mamar. Stim ca un nivel ridicat de estrogen si un nivel scazut de testosteron joaca un rol important in ceea ce priveste cancerul de san la persoanele de sex masculin, deoarece barbatii care prezinta anomalii la nivelul testiculelor si probleme de fertilitate prezinta un risc mai mare de boala.
Tumorile de san la femei pot fi receptori pentru hormonul estrogen, ceea ce inseamna ca receptorii de pe suprafata celulelor au o anumita predilectie pentru estrogen. Cand estrogenul este blocat in acesti receptori, ei pot alimenta cresterea si dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de san. Acelasi lucru se produce si in cazul barbatilor. Un alt mecanism in ceea ce priveste cancerul de san la barbati sta in interiorul genelor. Se pare ca barbatii nu sunt privati de mostenirea unor gene pasibile de cancer, cum ar fi BRCA1 si BRCA2.
Factori care cresc riscul de cancer de san la barbati:
Sindromul Klinefelter – o tulburare genetica ce afecteaza barbatii care au mai multi cromozomi X fata de normal. Astfel, se produce un nivel de estrogen mai mare si un nivel mai scazut de testosteron;
Ciroza la ficat – de vreme ce ficatul este implicat in metabolismul hormonilor sexuali, deteriorarea lui (ca urmare a infectiei sau consumului de alcool) creste nivelul de estrogen;
Excesul de greutate – celulele de grasime convertesc hormonii sexuali masculini in estrogen, astfel incat excesul de greutate si lipsa de activitate pot creste nivelul de estrogen;
Factori genetici – Barbatii care au in familie membri care poarta gena cancerului de san prezinta un risc mult mai mare de a se imbolnavi.
Ce este de facut
Daca exista un istoric in familie in ceea ce priveste cancerul de san, este deosebit de important ca barbatii sa fie vigilenti. Barbatii se pot autoexamina pentru a verifica orice nodul sau modificare a tesutului mamar ce pot sa apara. Este indicat sa faca aceasta actiune sub dus si sa utilizeze sapunul pentru a face ca zona respectiva sa fie mai alunecoasa, iar eventualele modificari sa poata fi mai usor detectate. Daca apar noduli, umflaturi, sangerari la nivelul mamelonului, roseata, mancarimea pielii, trebuie sa va adresati medicului specialist.
Ruxandra Raica
Sursa: doctoroz.com