Barbatii au o cantitate mica de tesut glandular mamar nefunctional (tesut mamar care nu poate sa produca lapte) ce este situata in zona posterioara a mamelonului, pe peretele toracelui. Asemenea cancerului de san la femei, cancerul mamar la barbati reprezinta cresterea necontrolata a celulelor de la nivelul sanului. Aceste celule sunt atat de anormale in aspect si functionalitate, incat sunt denumite celule canceroase.
Cancerul de san la barbat este o boala rara si reprezinta aproximativ 1% din totalul cancerelor de san depistate. Se estimeaza ca in 2015 se vor diagnostica 2.350 de cazuri noi de cancer de san la barbat si va cauza 440 de decese (comparativ cu cel la femeie, ce cauzeaza 40.000 de decese anual). Cancerul de san este de 200 de ori mai frecvent la femeie decat la barbat. Acesta apare mai frecvent la varsta de 60-70 de ani, desi poate sa apara la orice varsta.
Care sunt factorii de risc de cancer de san la barbat?
Comparativ cu cancerul de san la femeie, cel la barbat nu a fost pe deplin caracterizat, insa exista mai multi factori care duc la aparitia sa, precum factorii din mediul extern si predispozitia genetica. Iata care sunt factorii de risc ce pot determina aparitia cancerului de san la barbat:
Expunerea la radiatii
Expunerea la radiatii ionizante a fost asociata cu un risc crescut de cancer de san la barbat. Barbatii care au urmat o terapie iradianta pentru a trata maladii maligne (precum limfomul Hodgkin) au un risc mai crescut pentru cancerul de san.
Hiperestrogenismul (un nivel crescut de estrogen)
In mod normal, barbatii au un nivel mult mai mic de estrogen comparativ cu femeile, insa, unele afectiuni determina cresterea acestuia. Ginecomastia reprezinta marirea anormala a sanilor unui barbat din cauza raspunsului la un nivel crescut de estrogen. Un nivel crescut de estrogen poate duce la cancer de san in randul barbatilor. Majoritatea cancerelor de san la barbat au celule ce au pe suprafata lor niste proteine ce pot primi si transporta estrogen prin peretele celular in interiorul celulei.
Exista doua afectiuni ce pot duce la un nivel crescut de estrogen in randul barbatilor: sindromul Klinefelter si ciroza hepatica. De asemenea, si obezitatea este asociata cu un nivel crescut de estrogen. Unele medicamente pot cauza ginecomastie ca efect advers cand sunt folosite pe perioade indelungate. Acestea includ unele tipuri de medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, antiacide (pentru a reduce aciditatea stomacului), valium, medicamente pentru tratarea cancerului de prostata si altele. Verificati efectele adverse ale medicamentelor pe care le luati daca observati ca vi s-au marit sanii (ginecomastie).
Sindromul Kinefelter
Sindromul Kinefelter este o afectiune rara (1 caz la 1.000 de barbati). Un barbat normal are doi cromozomi: X si Y. Cromozomul X a fost mostenit de la mama, iar celalalt de la tata. Barbatii cu sindromul Kinefelter au mostenit un cromozom X in plus, rezultand o incrucisare anormala a cromozomilor: XXY in loc de XY. Persoanele afectate secreta o cantitate mare de estrogen si prezinta sani mariti in volum, pilozitate scazuta pe fata si corp si incapacitatea de a produce sperma. Unele studii au demonstrat legatura stransa intre acest sindrom si cancerul de san la barbat. Riscul acestora de a dezvolta cancer de san este mai mare de 50 de ori comparativ cu barbatii normali.
Ciroza hepatica
Ciroza hepatica este o afectiune cauzata de abuzul de alcool, hepatita virala cronica sau de afectiuni genetice rare ce determina acumularea de substante toxice la nivelul ficatului. Ficatul produce proteine importante ce influenteaza transportul homonilor masculini si feminini pe cale sanguina. In ciroza, functia ficatului este compromisa, iar nivelul hormonilor masculini si femini din sange este alterat. Barbatii cu ciroza a ficatului au un nivel mai mare de estrogen si au un risc mai crescut de cancer la san.
Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie