Cancerul de prostata apare la nivelul prostatei, glanda ce produce partea lichida a spermei. Cancerul care se extinde la nivelul ganglionilor limfatici sau in alte parti ale corpului din afara prostatei se numeste cancer de prostata metastatic.
In prezent, nu exista tratamente care sa vindece stadiul avansat al acestei boli, insa exista mai multe optiuni de tratament ce pot incetini extinderea acestuia, insa pot ameliora si simptomele asociate. Iata care sunt optiunile de tratament pentru cancerul de prostata avansat.
Terapia hormonala
Hormonii masculini, in special testosteronul, favorizeaza dezvoltarea cancerului de prostata. Scaderea cantitatii de testosteron prin terapie specifica incetineste progresia acestei afectiuni. Aceasta optiune reprezinta tratamentul de prima intentie al cancerului de prostata avansat.
Desi utila, terapia hormonala are si efecte adverse, precum scaderea libidoului, impotenta, osteoporoza, dar si tulburarile cardiace.
Chimioterapia
Chimioterapia este recomandata in cazul in care tratamentul hormonal nu a fost suficient. Aceasta impiedica cresterea si raspandirea celulelor canceroase. Insa, ca orice tip de chimioterapie, cea indicata in cancerul de prostata avansat are efecte adverse, precum caderea parului, greata sau reducerea formarii de celule sangvine.
Radioterapia in combinatie cu terapia hormonala
In unele cazuri, radioterapia este asociata cu terapia hormonala pentru a trata cancerul de prostata avansat. Acest tip de tratament este bazat pe o sursa de raze X inalte, pentru a radia in mod direct tumora de la nivelul prostatei. In cazul persoanelor cu risc inalt, aceasta optiune de tratament este mai buna pentru a incetini progresul cancerului de prostata, comparativ cu terapia hormonala sau radioterapia fara asociere.
Modificarile prostatei dupa 40 de ani
Interventia chirurgicala
In unele cazuri de cancer de prostata avansat sau recurent (ce reapare), se poate lua decizia de indepartare totala a prostatei (prostatectomie). In unele cazuri, sunt indepartati si nodulii limfatici de la nivel pelvin, pentru a impiedica raspandirea cancerului.
Criogenia poate fi utilizata in cazul recurentei cancerului de prostata, doar in cazul in care acesta nu este raspandit in alte parti. Aceasta metoda de tratament presupune inghetarea tumorii la minus 195 de grade. Acest tip de operatie are mai multe avantaje, precum costurile scazute si pastrarea functiei sexuale, iar vindecarea poate fi mai rapida, intr-un timp relativ scurt.
Pentru a reduce nivelul de testosteron, exista un tip de interventie chirurgicala, denumita orhiectomie. Aceasta presupune indepartarea testiculelor. Dupa interventia chirurgicala, unele persoane pot opta pentru proteze ce pot reda forma testiculelor.
In plus, chirurgul poate indeparta doar o parte a prostatei. Pentru acest lucru, exista doua metode: fie rezectia de prostata transuretrala, fie incizia transuretrala a prostatei. Aceste doua metode amelioreaza blocajul cauzat de tumora de la nivelul prostatei, pentru a restabili fluxul urinar normal. Acesta optiune, insa, este doar paliativa, pentru a ameliora simptomele si nu pentru a trata propriu-zis cancerul de prostata.
Metoda de tratament aleasa se face de catre medic, in functie de stadiul bolii, precum si in functie de raspandirea sau nu la alte organe din corp.