Pancreasul este un organ situat in partea posterioara a abdomenului, in spatele stomacului. Acesta are doua roluri majore in corp: sa produca sucurile digestive (enzimele), ce ajuta intestinul sa divida alimentele, si sa produca hormoni – inclusiv insulina – ce regleaza utilizarea zaharului de organism.
Cancerul de pancreas apare atunci cand celulele canceroase cresc, se divid si se imprastie in tesuturile pancreasului.
Care sunt simptomele si cauzele in cancerul de pancreas?
Cancerul de pancreas este considerat o afectiune „silentioasa”, pentru ca simptomele nu apar in primele stadii. Dar, pe masura ce cancerul creste si se imprastie, apare durerea in abdomenul superior ce iradiaza, uneori, in spate. Durerea se poate agrava dupa masa sau la culcare. Alte simptome pot include icter (colorarea in galben a pielii si a sclerelor), greata, pierderea apetitului, pierdere in greutate, oboseala si depresie.
Desi nu se cunoaste o cauza exacta a cancerului de pancreas, fumatul este considerat principalul factor de risc. Un fumator are un risc de doua ori mai mare fata de un nefumator. Varsta joaca si ea un rol, aceasta afectiune fiind mai des intalnita la persoanele peste 45 de ani. Diabetul este in stransa legatura cu cancerul de pancreas din momentul in care acesta este si un factor de risc si un simptom al acestei boli. Alti factori de risc sunt reprezentati de pancreatita cronica, ciroza hepatica, obezitatea si lipsa exercitiilor fizice, cazuri in familie de cancer de pancreas, o dieta bogata in grasimi.
Cum este diagnosticat cancerul de pancreas?
Provocarea acestei afectiuni este reprezentata de diagnosticarea precoce. Medicul nu poate vedea sau simti o tumora in timpul unui examen de rutina. Pentru un diagnostic corect (si pentru a stabili cel mai indicat tratament), sunt efectuate teste imagistice (ecografie sau tomografie computerizata) pentru a vedea imagini detaliate ale abdomenului . Diagnosticul de certitudine se bazeaza pe biopsie – prelevarea unei portiuni de tesut din tumora – efectuata ori cu ajutorul unui ac, ori in timpul unei interventii chirurgicale.
Tratamentul cancerului de pancreas
- Chirurgia poate vindeca acest tip de cancer, conditia este sa nu fie raspandit in afara pancreasului. Efectele adverse depind de dimensiunea interventiei chirurgicale, iar tumora este indepartata, lasand cat mai mult tesut pancreatic intact. Din pacate, in cancerul de pancreas, celulele canceroase sunt deja raspandite in afara pancreasului in momentul diagnosticului. In acest caz, chirugia poate fi utila pentru a ameliora simptomele si pentru a preveni alte probleme legate de dimensiunea masei tumorale.
- Radioterapia utilizeaza radiatii puternice pentru a distruge celulele canceroase. Este indicata 5 zile pe saptamana timp de mai multe saptamani sau luni.
- Chimioterapia foloseste medicamente pentru a distruge celulele canceroase si opreste multiplicarea acestora. Pot fi administrate pe cale orala sau prin injectie.
- Imunoterapia mai este cunoscuta si sub numele de terapie biologica si are rolul de a creste sistemul imunitar pentru a lupta impotriva bolii. Imunoterapia nu este inca disponibila pentru cancerul de pancreas, insa este pe deplin cercetata, impreuna cu vaccinurile ce determina sistemul imunitar sa atace celulele canceroase.
- Terapia paliativa este utilizata pentru a ameliora simptomele si pentru a usura durerea. Scopul terapiei paliative este de a imbunatati calitatea vietii nu numai fizica, ci si psihica. Desi terapiile paliative sunt indicate in stadiile foarte avansate ale bolii, acestea sunt de ajutor si atunci cand sunt folosite impreuna cu alte tratamente pentru cancer.
Solicitati ajutorul familiei si al prietenilor!
Viata persoanei care sufera de cancer de pancreas nu este usoara. Un sistem suportiv este esential pentru a supravietui cu aspectele emotionale si practice ale acestei boli agresive. Nu ezitati sa cereti ajutorul familiei si al prietenilor. De asemenea, exista online numeroase site-uri si comunitati ce ajuta persoanele in aceasta situatie sa treaca mai usor peste problemele legate de tratament si peste grijile legate de viitor.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie