Folatii sau vitamina B9, cum mai sunt recunoscuti, se regasesc in mod natural in aproape toate clasele de alimente, in special legume cu frunze verzi, carne, cereale si produse lactate. Potrivit celui mai recent studiu, avand ca obiect de cercetare efectele pozitive ale acidului folic, se arata ca un consum ridicat de alimente bogate in folati sau administrarea de doze mari de acid folic poate preveni aparitia cancerului de colon.
Cancerul de colon reprezinta o cauza majora de morbiditate si mortalitate in lume, afectand 1 din 20 de locuitori in tarile dezvoltate, si a doua cauza de deces prin cancer, la ambele sexe, in Europa.
Astfel, cercetatorii de la American Cancer Society au realizat un studiu in care au fost incluse aproape 100.000 de persoane, monitorizate opt ani. Unui grup de control i-au fost administrate concentratii mari de acid folic, iar rezultatele au sugerat o incidenta mult mai scazuta a cancerului de colon in randul acestor persoane.
Vitamina B9 este considerata esentiala pentru o multitudine de functii: ajuta la dezvoltarea normala a celulelor, la sinteza si refacerea moleculelor de ADN si reprezinta un sprijin vital in cazul femeilor insarcinate si al sugarilor. Mai mult decat atat, suplimentele de acid folic sunt utilizate si in cazul adultilor pentru a preveni anemia si pentru buna functionare a celulelor rosii din sange.
Carenta de folati poate duce la numeroase probleme de sanatate, dintre care amintim: defecte de tub neural, diaree, anemie macrocitara cu slabiciune sau dificultati de respiratie, leziuni ale nervilor cu senzatia de amorteala la nivelul membrelor, confuzie mentala si declin cognitiv.
Cantitatea zilnica recomandata de acid folic, de 300 micrograme, poate fi usor obtinuta printr-un consum crescut de legume si fructe, precum: sparanghel, spanac, fasole, linte, varza, broccoli, portocale sau banane.
Paula Rotaru
Sursa: www.cancer.org