Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancerul cavitatii bucale, produsul leziunilor gurii si al nepasarii

Cosmin Anghel, consultant: dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic specialist medicina de familie
1 noiembrie 2008
Share

Ai idee la ce te expui daca iti neglijezi dantura? Pe langa lipsa unei igiene adecvate, fumatul, alcoolul, iritatiile cavitatii bucale si alimentatia necorespunzatoare duc, in timp, la afectiuni grave, printre care se numara si cancerul. Cancerul cavitatii bucale este a opta tumora maligna intalnita ca frecventa. Pentru majoritatea bolnavilor, simptomele apar gradual.

Cele mai dese cazuri de cancer bucal sunt intalnite la nivelul buzelor si limbii. Astfel, cancerul de buza, care e mai vizibil, apare sub forma unei mici ulceratii nedureroase sau sub forma de nodul in grosimea buzei. De multe ori, cancerul de buza este confundat cu un herpes. Totodata, exista o senzatie de durere la inghitire, iar starea generala se altereaza din cauza dificultatilor in alimentatie. In cazul celui de limba, semnele sunt reprezentate de o plaga ce nu se vindeca si sangereaza usor, de umflarea sau ingrosarea limbii. De asemenea, prezenta unei pete rosii sau albe pe gingie si respiratia urat mirositoare persistenta anunta cancerul de limba. Mai tarziu apar dificultati la muscat ori la inghitit, probleme in miscarea limbii, cat si pierderea definitiva a dintilor. „Diagnosticarea unui cancer bucal se face prin biopsie, dar cu cat diagnosticul e mai precoce, cu atat sunt mai mari sansele de vindecare. La ora actuala sunt posibile trei terapii, dupa evolutia si dimensiunea tumorii canceroase, si anume: chirurgia, cobaltoterapia si chimioterapia, utilizate singure sau in asociere”, a precizat stomatologul Alexandru Brezoescu.

Repetenti la spalatul danturii
Incidenta de cancer al cavitatii bucale inregistreaza o rata crescatoare. Una dintre cauze ar fi neprezentarea la timp la medicul dentist, dar si nivelul scazut de educatie sanitara. In plus, romanii folosesc de aproape cinci ori mai putina pasta de dinti decat ar fi normal si doar 5% utilizeaza ata dentara. De asemenea, romanii schimba periuta de dinti la 2-3 ani si nu la trei luni. „Un roman foloseste pe an un tub si un sfert de pasta de dinti, adica 125 mL, de cinci ori mai putin decat ar fi normal. Necesarul minim pentru doua spalari pe zi ar fi de sase sute de mililitri, adica sase tuburi de pasta de dinti pe an”, a conchis dentistul. Specialistul atrage atentia si asupra modului in care trebuie aleasa pasta de dinti, respectiv in functie de continut. Astfel, indicat e sa optati pentru o pasta ce contine fluor sau alte substante benefice pentru dantura. Mai trebuie precizat ca o periuta de dinti se alege in functie de marime, iar densitatea perilor, in functie de calitatea gingiilor.
Cariile, o problema pentru 72% din populatie
Aproape 90% dintre persoane au o suferinta dentara, cel mai frecvent intalnite fiind cariile. Ele afecteaza 72% din populatie, plagile dentare – 42%, tartrul – 58%, carii pe radacina dintilor – 23%, pete pe dinti – 37%, respiratia urat mirositoare – 57% si afectiuni gingivale – 43%.

Controale periodice, profilaxie sigura
Controalele periodice, un periaj adecvat, schimbarea periutei de dinti imediat ce
s-a uzat si detartrarea, la fiecare doua luni, sunt solutiile cele mai la indemana pentru a evita problemele dentare. In cazul copiilor, parintii trebuie sa urmareasca dezvoltarea dintilor micutilor, iar la primele semne de modificare inestetica a lor sa se prezinte de urgenta la cel mai apropiat cabinet stomatologic, in vederea montarii unei proteze temporare sau pentru tratarea cariilor in faze incipiente.

Text: Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Alexandru Brezoescu,
stomatolog, Spitalul „Dan Teodorescu”
Telefon: 021/411.38.48

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.