Un nou test de sânge revoluţionar poate depista cinci tipuri de cancer, chiar şi cu patru ani înainte ca un pacient să aibă primele simptome. Testul se numeşte PanSeer şi a fost dezvoltat de o echipă de cercetători din SUA şi China şi a fost publicat în jurnalul Nature Communications.
Testul de biopsie lichidă nu prezice apariţia cancerului, dar poate depista tumori ce nu pot fi observate sau sunt observate cu dificultate prin metodele actuale de diagnosticare. Până acum, testul poate depista cancerul gastric, esofagian, intestinal, de plămâni şi hepatic.
Testul a detectat corect cancerul în 95% dintre cazuri
Prin intermediul noului test, oamenii de ştiinţă caută semnături unice emise de tumori, numite grupe de metil. Aceştia au analizat plasma luată de la 605 voluntari, care nu aveau niciun simptom al celor cinci tipuri de cancer menţionate. Aproximativ 200 de pacienţi au fost diagnosticaţi ulterior cu unul dintre tipurile de cancer. Rezultatele au fost extrem de promiţătoare, PanSeer reuşind să detecteze corect semnele cancerului în 95% dintre cazuri. De asemenea, procentul de 95% a fost valabil şi în detectarea corectă a pacienţilor sănătoşi.
„Deși am demonstrat detectarea precoce a cancerului cu patru ani înaintea diagnosticului convențional, am dori să subliniem că testul PanSeer ajută la identificarea pacienților care au deja cancerul în organism, dar care rămâne asimptomatic la metodele actuale de detectare, deoarece multe tipuri de cancer nu provoacă apariția simptomelor până la o dezvoltare ulterioară a bolii”, se arată în studiul ştiinţific din jurnalul Nature Communications.
Chiar dacă rezultatele sunt încurajatoare, oamenii de ştiinţă vor continua cercetările pe grupuri mai mari de voluntari. O dorinţă a cercetătorilor este ca testul să ajungă să fie efectuat în cadrul controalelor medicale anuale, cu accent pe testarea celor cu un risc crescut de a dezvolta cancer, pe baza istoricului familial, a vârstei sau a altor factori de risc.