Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancer gastric: cauze, simptome, tratament

16 iulie 2014
Share

Cancerul gastric sau cancerul la stomac este a doua cea mai comuna cauza de deces din intreaga lume. In ultimii 60 de ani s-a inregistrat un numar crescut de cazuri in ceea ce priveste diagnosticul de cancer gastric. Cancerele de stomac sunt clasificate in functie de tipul de tesut de la care acestea provin. Cel mai comun tip de cancer la stomac este adenocarcinomul gastric, ce reprezinta peste 90% dintre tumorile maligne ale stomacului, fiind derivat din epiteliul glandular. Alte forme de cancer gastric includ limfoamele (implica sistemul limfatic) si sarcoamele (implica tesutul conjunctiv).

Cancerul gastric poate fi adesea vindecat daca este descoperit si tratat intr-un stadiu incipient. Daca este descoperit intr-un stadiu avansat, din pacate, nu exista foarte multe alternative.

 

Cancer gastric: cauze

Cauza exacta a cancerului gastric nu este cunoscuta, insa exista mai multi factori care cresc riscul de cancer la stomac. Printre acestia se numara sexul – se pare ca barbatii prezinta un risc dublu de cancer gastric, rasa (asiaticii si afro-americanii sunt mai predispusi la aparitia acestei boli), anomaliile genetice, regiunea geografica, tipul de sange (persoanele cu grupa A prezinta un risc crescut), istoricul familial, stilul de viata (fumatul, consumul de alcool, dieta slaba in fructe si legume), Helicobacter pylori (bacteria care inflameaza mucoasa stomacului si cauzeaza inflamatie cronica si ulceratii), anumite conditii de sanatate precum gastrita cronica, polipii gastrici etc. Amintim si de expunerea la anumite substante precum praful provenit de la carbune, lemne etc.

 

Semnele si simptomele cancerului gastric

Cancerul gastric aflat in primele stadii nu prezinta simptome asociate. Cele mai multe dintre simptome apar in momentul in care boala este deja intr-un stadiu avansat. Atunci va puteti confrunta cu indigestie, stari de greata, voma, pierderea poftei de mancare, anemie, scadere in greutate, senzatia de balonare dupa masa, arsuri la nivelul stomacului. In stadii avansate apar oboseala, sangerarile la nivelul stomacului, icterul extrahepatic etc.

 

Cum se diagnosticheaza cancerul gastric

Cancer gastric: cauze, simptome, tratamentPoate fi descoperit prin intermediul unui examen fizic. Pot fi descoperiti ganglioni limfatici mariti, un ficat marit, lichid in abdomen, noduli abdominali. Pentru a detecta aceasta afectiune se poate realiza o endoscopie, o biopsie, precum si testarea cu raze X a esofagului, stomacului si primei parti a intestinului, dupa ce se consuma o solutie pe baza de bariu. Dupa diagnosticarea cancerului la stomac, se pot efectua diferite teste pentru a se descoperi daca boala s-a extins.

 

Tratamentul cancerului la stomac

Acest tip de cancer poate fi tratat cu ajutorul interventiei chirurgicale numite gastrectomie, prin intermediul careia se elimina o parte din stomac si o parte din tesutul care inconjoara stomacul, chimioterapie, radioterapie etc. Cancerul gastric este foarte dificil de vindecat, mai ales ca, de obicei, este diagnosticat in stadii avansate.

 

Ruxandra Dumitrescu

Surse: webmd.com; medscape.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.