Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancer de pancreas – simptome și tratament

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, cancerresearchuk.org, cancer.gov, sciencedirect.com, cancer.org
11 iunie 2024
Share
Cancer de pancreas – simptome și tratament

Printr-un cancer de pancreas se înțelege carcinomul (procesul tumoral) care își are originea în celulele ductului pancreatic, prin care sunt eliberate enzimele digestive secretate de pancreasul exocrin. Drept urmare, cea mai des întâlnită formă de cancer de pancreas (peste 90% din cazuri) o reprezintă tumorile exocrine. Tumorile care apar la nivelul ducturilor pancreatice se numesc adenocarcinoame ductale (carcinom ductal). Dacă tumora apare la nivelul acinilor pancreatici, adică formațiunile responsabile de secreția sucului pancreatic, vorbim despre adenocarcinomul acinar. Tumorile endocrine sunt mult mai rare (7% din totalul cazurilor de cancer de pancreas).

O problemă semnificativă în contextul cancerelor o reprezintă faptul că, în stadii inițiale, foarte puține dintre ele se prezintă cu simptome. Acest lucru este valabil și în cazul acestui tip. În mod obișnuit, multe persoane sunt diagnosticate în stadii relativ avansate, când pot apărea simptome ușor nespecifice. Rata globală de supraviețuire la 5 ani după diagnosticul de cancer de pancreas este de aproximativ 6%. Rezecția chirurgicală este unica opțiune actuală de tratament, însă doar 20% din totalul cazurilor de cancer de pancreas ajung să fie rezecabile chirurgical în momentul diagnosticării. Din acest motiv, afecțiunea tinde să aibă, uzual, un prognostic destul de rezervat.

Cancer de pancreas – cauze și factori de risc

Nu se cunosc îndeajuns de bine cauzele care duc la cancer de pancreas și, de altfel, nu poate fi pusă o asociere de cauzalitate directă între expunerea la anumiți factori de risc și apariția acestui tip de cancer. Cu toate acestea, de cele mai multe ori este vorba despre mutații la nivelul acelor gene implicate în supresia tumorală. Pe de altă parte, însăși mutațiile au la bază expunerea la o serie de factori de risc, crescând astfel susceptibilitatea unei persoane de a dezvolta acest tip de cancer. Există mulți de factori considerați a fi de risc în a dezvolta cancer de pancreas:

  • fumatul (peste 20% din totalul cazurilor de cancer de pancreas se datorează fumatului);
  • vârsta (peste 55 de ani);
  • diabetul;
  • obezitatea;
  • ciroza hepatică;
  • pancreatita cronică;
  • alcoolismul;
  • infecția subiacentă cu Helicobacter pylori;
  • dieta nesănătoasă, bogată în grăsimi, carne roșie, băuturi răcoritoare, deficitară în fibre;
  • mediul toxic (industria de curățare chimică, prelucrare a metalelor);
  • istoricul familial pozitiv de cancer de pancreas;
  • sindroame ereditare: sindromul Lynch, sindromul Peutz-Jeghers și sindromul Von Hippel-Lindau, sindromul FAMMM (Familial Atypical Multiple Mole Melanoma);
  • sedentarismul și lipsa activității fizice;
  • mutații la nivelul genelor KRAS, p53, p16, CDKN2, DPC4/Smad4, care apar de obicei din cauza expunerii la factori tanatogeni (în special substanțele cancerigene din fumul de țigară și substanțele volatile toxice din mediul de lucru).

Se pare că bărbații sunt mai des afectați decât femeile, iar incidența crește odată cu vârsta atât la femei, cât și la bărbați. Aproximativ 90% din toate cazurile de cancer de pancreas apar după vârsta de 55 de ani. Peste 90% din adenocarcinoamele pancreasului sunt adenocarcinoame, așa cum am menționat mai sus, ductale. Alte tipuri sunt cistadenocarcinomul, carcinomul cu celule acinare (carcinom acinar). Peste 2/3 apar la nivelul capului pancreasului, iar 1/3 apar la nivelul corpului sau cozii pancreasului. În stadii inițiale, nu apar simptome, dar acestea pot deveni ușor vizibile atunci când cancerul progresează spre stadii mai avansate și tumora crește semnificativ.

cancer de pancreas, simptome, tratament, factori de risc, cauze, manifestari, remedii,

Cancer de pancreas – simptome și manifestări

Simptomele asociate cu un cancer de pancreas sunt silențioase din punct de vedere clinic, mai ales în stadiile incipiente. Pot apărea simptome evidente numai după ce tumora se extinde spre țesuturile înconjurătoare sau dă metastaze la organe îndepărtate. Din păcate, majoritatea dintre persoanele care prezintă manifestări ce pot fi atribuite unui cancer de pancreas se prezintă, deja, în stadii avansate ale bolii. Persoanele cu cancer de pancreas care ajung să facă investigații cum ar fi o tomografie abdominală – dar din cu totul alte motive – și sunt diagnosticate cu cancer, se observă că au prezentat retrospectiv manifestări subtile care ar fi putut ridica suspiciunea bolii.

Totuși, depistarea precoce este o problemă în cazurile de cancer de pancreas. Câteva simptome tipice, dar nespecifice, pe care persoanele diagnosticate ulterior cu cancer de pancreas le acuzau sunt următoarele:

  • dureri abdominale și la nivelul spatelui, fără cauze cunoscute sau identificabile;
  • icter obstructiv, cu piele galbenă la culoare, ochi galbeni, urină închisă la culoare, eliminare de materiale fecale de culoare palidă, deschise la culoare;
  • pierdere în greutate;
  • mâncărimi ale pielii;
  • diabet cu debut recent, ca urmare a afectării pancreasului;
  • tromboză venoasă profundă și superficială;
  • greața și vărsăturile apar în formele mai avansate de cancer de pancreas;
  • manifestări tipice diabetului (poliurie, polidipsie, polifagie);
  • oboseală și stare letargică;
  • schimbarea obiceiurilor intestinale (constipație, diaree).

Aproximativ 25% dintre persoanele cu cancer de pancreas au deja diabet zaharat în momentul în care sunt diagnosticate și aproximativ 40% prezintă toleranță redusă la glucoză. Acestea sunt câteva simptome pe care persoanele cu cancer de pancreas le pot prezenta, dar multe dintre ele sunt nespecifice și nu pot fi atribuite direct unei astfel de afecțiuni. Drept urmare, se recomandă ca de la bun început să se cunoască riscurile și expunerea la factorii care pot duce la cancer de pancreas, respectiv atribuirea simptomelor care apar posibilității de a avea această afecțiune și, astfel, efectuarea testelor de screening și depistare precoce a acestei afecțiuni cu potențial fatal.

Din păcate, cei mai mulți pacienți care acuză simptome deja se află în stadii avansate ale bolii (nerezecabile chirurgical) sau metastatice. Într-un studiu efectuat pe 391 de persoane cu vârsta de peste 40 de ani suspectate de cancer de pancreas, s-au comparat mai multe simptome pe care persoanele le acuzau, ajungându-se la concluzia că nu au existat diferențe majore între subiecții diagnosticați ulterior cu cancer de pancreas și cei care nu au dezvoltat acest tip de cancer. Trei manifestări au fost considerate, în schimb, relativ relevante, anume scăderea apetitului și stările de indigestie și schimbarea obiceiurilor intestinale (diaree sau constipație).  

De asemenea, s-a putut observa faptul că diferite manifestări pot fi specifice în funcție de locul în care apare tumora:

  • în cazul în care tumora apare la nivelul capului pancreasului, printre manifestări se numără obstrucția biliară, ceea ce duce la urina închisă la culoare, icter, pierderea poftei de mâncare și oboseală nejustificată, scădere în greutate, insuficiență pancreatică exocrină;
  • în cazul în care tumora apare la nivelul corpului sau cozii pancreasului, apar simptome ușor nespecifice, cum ar fi dureri abdominale și de spate, cașexia (scăderea poftei de mâncare și pierderea în greutate, oboseala).

În cele mai multe cazuri de cancer de pancreas, simptomele ajung să fie evidente atunci când, din păcate, deseori este mult prea târziu. Screening-ul periodic, alături de cunoașterea factorilor de risc și predispoziției familiale, sunt aspecte esențiale în a depista cât mai precoce boala.

cancer de pancreas, simptome, tratament, factori de risc, cauze, manifestari, remedii,

Cancer de pancreas – alternative de tratament

În cazurile în care un cancer de pancreas este diagnosticat în stadiile avansate, atunci nu poate fi îndepărtat pe cale chirurgicală (este nerezecabil). Tratamentul neoadjuvant preferat în aceste cazuri este chimioterapia și/sau radioterapia. Dacă diagnosticul de cancer de pancreas este pus relativ mai devreme, când tumora este rezecabilă, se poate opta pentru extirpare chirurgicală în funcție de localizarea tumorii:

  • pentru tumorile situate la nivelul capului pancreasului se realizează procedura de eliminare a capului pancreasului, vezicii biliare, duodenului (duodenopancreatectomie);
  • pentru tumorile localizate la nivelul corpului sau cozii pancreasului, se optează pentru așa-zisa pancreatectomie distală care se efectuează, de rutină, cu îndepărtarea splinei;
  • în unele cazuri de cancer pancreatic ar putea fi necesară îndepărtarea chirurgicală, totală, a pancreasului (pancreatectomie totală);
  • terapie țintită și imunoterapie (anticorpi monoclonali).

Postoperator, se pot recomanda ședințe de chimio- și radioterapie. Dacă artera hepatică ajunge să fie implicată în tumoră, atunci aceasta este considerată nerezecabilă. Tratamentul chirurgical trebuie individualizat în funcție de localizarea tumorii și de stadiul bolii.

 

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.