Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancer de colon. Stadii, simptome, diagnostic, tratament

Ecaterina Lupaşcu; Surse: cancer.gov, my.clevelandclinic.org, mountsinai.org
22 august 2024
Share
Cancer de colon. Stadii, simptome, diagnostic, tratament

Anual, în lume, peste 1,2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer de colon. Conform Global Cancer Observatory, în România, aproximativ 12.500 de cazuri noi de cancer de colon sunt diagnosticate în fiecare an, iar aproximativ 6.500 de decese, tot anual, sunt atribuite acestui tip de cancer. În ultimii ani, cancerul de colon a devenit al doilea cel mai frecvent tip de cancer în România.

Cu toate acestea, comparativ cu alte tipuri de cancer, despre cancerul de colon se vorbește mai puțin. Un motiv este faptul că subiectele legate de funcțiile intestinale sunt adesea considerate inconfortabile pentru discuție în public, iar al doilea, pe fondul lipsei de informare și accesului limitat la colonoscopie, diagnosticarea și depistarea precoce sunt adesea dificile. Dacă adaugăm și finanțarea insuficientă pentru programele de prevenție, înțelegem ratele ridicate de mortalitate asociate acestui tip de cancer.

Ce este cancerul de colon

Cancerul de colon, cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal, este o formă de cancer care apare la nivelul colonului sau rectului. Aceasta boală se dezvoltă atunci când celulele normale din mucoasa colonului sau a rectului încep să se schimbe și să crească necontrolat, formând o masă de țesut numită tumoră.

Tumorile pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Tumorile maligne au capacitatea de a invada țesuturile din apropiere și de a se răspândi în alte părți ale corpului, formând metastazare.

Factori de risc pentru cancer de colon

Aproape toate cancerele de colon încep ca polipi necanceroși (benigni) în mucoasa colonului și a rectului. Acești polipi se pot transforma încet în cancer.

Riscul de cancer de colon crește dacă:

  • unul sau mai mulți membri ai familiei au avut această boală;
  • aveți afecțiuni genetice moștenite – Sindromul Lynch și polipoza adenomatoasă familială (FAP) cresc semnificativ riscul de cancer de colon;
  • aveți peste 45 – 50 de ani – majoritatea cazurilor de cancer de colon sunt diagnosticate după această vârstă;
  • aveți un stil de viață nesănătos, care include: o dietă bogată în grăsimi și carne roșie; consumați puține fructe, legume și fibre; sunteți sedentar; consumați excesiv alcool; fumați;
  • aveți afecțiuni inflamatorii intestinale – colita ulceroasă sau boala Crohn cresc riscul de a dezvolta cancer de colon;
  • dacă ați avut polipi în colon sau rect;
  • aveți diabet de tip 2 – persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc mai mare de cancer de colon;
  • sunteți obez –  obezitatea este asociată cu un risc crescut de cancer de colon.
simptome cancer de colon

Ce simptome pot indica un cancer de colon

În stadiile incipiente, multe cazuri de cancer de colon nu prezintă simptome, sau simptomele pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni mai puțin grave. Cu toate acestea, ar trebui să fiți atenți și să luați în considerare posibilitatea unui cancer de colon dacă:

  • observați sângerări rectale sau prezența sângelui în scaun;
  • aveți modificări persistente ale tranzitului intestinal, cum ar fi constipația sau diareea, sau simțiți că intestinul nu se golește complet;
  • simțiți durere abdominală sau disconfort;
  • pierdeți inexplicabil în greutate;
  • vă simțiți frecvent slăbit și obosit.

Cancer de colon, de la debut la metastaze

Cancerul de colon este clasificat în stadii pentru a descrie gradul de răspândire și severitatea bolii. Stadiile pot varia și în funcție de alte caracteristici ale tumorii, cum ar fi gradul histopatologic (cât de anormale sunt celulele) sau prezența altor markeri tumorali. Stadializarea ajută însă la determinarea planului de tratament și la evaluarea prognosticului.

Sistemul de stadializare utilizat cel mai frecvent este sistemul TNM, care evaluează trei aspecte principale:

  1. T (tumoră): Dimensiunea și extinderea tumorii primare.
  2. N (noduri limfatice): Dacă și cât de mult cancerul s-a răspândit în ganglionii limfatici regionali.
  3. M (metastaze): Dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului (metastaze la distanță).

Stadiile cancerului de colon sunt clasificate astfel:

Stadiul 0

Tis, N0, M0: Cancerul este în stadiul precoce și se află doar în stratul superficial al mucoasei colonului sau rectului. Nu s-a răspândit nici în ganglionii limfatici, nici în alte părți ale corpului.

Stadiul I

  • T1-T2, N0, M0: Tumora a crescut în mucoasa și submucoasa colonului, dar nu s-a răspândit în ganglionii limfatici regionali sau în alte organe.
  • T1: Tumora a invadat stratul submucos.
  • T2: Tumora a invadat stratul muscular al colonului.

Stadiul II

  • T3-T4, N0, M0: Tumora s-a răspândit în straturile mai adânci ale colonului sau rectului, dar nu în ganglionii limfatici regionali sau în alte organe.
  • T3: Tumora a invadat stratul seros (stratul exterior) al colonului.
  • T4: Tumora a invadat structuri adiacente, cum ar fi peretele abdominal sau organele vecine.

Stadiul III

  • T1-T4, N1-N2, M0: Tumora a invadat ganglionii limfatici regionali, dar nu s-a răspândit în alte părți ale corpului.
  • N1: Cancerul s-a răspândit în 1-3 ganglioni limfatici regionali.
  • N2: Cancerul s-a răspândit în 4 sau mai mulți ganglioni limfatici regionali.

Stadiul IV

  • T1-T4, N0-N2, M1: Cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului (metastaze). Aceste metastaze pot afecta organe precum ficatul, plămânii, sau alte structuri îndepărtate.
  • M1a: Metastaze în una sau două zone îndepărtate (ex: ficat, plămâni).
  • M1b: Metastaze în mai multe zone îndepărtate.

Cancerul de colon poate recidiva

În general, cancerul de colon în stadiile 0, I, II și III are șanse mai mari de a fi tratat cu succes, dar stadiile mai avansate sunt mai dificil de vindecat.

Cancerul de colon în stadiul IV este adesea considerat incurabil. Deși există excepții, pentru a obține o vindecare, tratamentul trebuie să elimine complet cancerul. Pericolul nu trece însă nici atunci, pentru cancerele de colon există deseori posibilitatea să recidiveze. În astfel de situații, șansele de vindecare sunt mult mai reduse comparativ cu cele de la diagnosticarea inițială.

colonoscopie

Diagnosticarea cancerului de colon

Diagnosticarea precoce a cancerului de colon poate avea un impact major asupra șanselor de vindecare și supraviețuire. De aceea, este important să efectuați controale periodice și să discutați cu medicul încă de la primele simptome.

În cazul unor suspiciuni de cancer de colon, pentru o evaluare exactă, medicul poate recomanda următorii pași:

Testele de screening:

Testul de sânge ocult în materiile fecale (FOBT). Acest test ajută la detectarea sângelui invizibil în scaun, care poate fi un semn de cancer de colon. Se recomandă începerea testării de la vârsta de 45 de ani sau mai devreme dacă aveți factori de risc.

Colonoscopia

Dacă testele de screening indică prezența unor anomalii sau dacă aveți simptome persistente, medicul poate recomanda o colonoscopie. Aceasta permite examinarea detaliată a colonului și rectului și prelevarea unor mostre de țesut pentru biopsie, dacă este necesar.

Sigmoidoscopia

Un alt test posibil este sigmoidoscopia, care examinează doar partea inferioară a colonului și a rectului. Este utilă pentru identificarea problemelor în aceste zone, dar nu oferă o imagine completă a întregului colon.

Teste de imagistică

Tomografie Computerizată (CT) sau Rezonanță Magnetică (MRI). Aceste teste pot fi recomandate pentru a evalua extinderea cancerului și a verifica dacă s-au format metastaze în alte părți ale corpului.

Teste de sânge

Testele de sânge, inclusiv măsurarea markerilor tumorali, precum antigenul carcinoembrionar (CEA), pot oferi informații suplimentare despre starea generală de sănătate și despre prezența posibilelor probleme.

Tratament cancer de colon

Tratamentul pentru cancer de colon implică mai multe opțiuni, care sunt adesea combinate pentru a obține cele mai bune rezultate. Aceste opțiuni includ:

Chirurgie

Rezecția tumorală. Aceasta presupune îndepărtarea tumorii și a unei părți din colonul înconjurător, inclusiv ganglionii limfatici afectați. Este tratamentul principal pentru cancer de colon localizat.

Colostomie. Poate fi necesară în cazurile avansate de cancer de colon și presupune crearea unei deschideri (stomă) în peretele abdominal pentru a permite eliminarea materiilor fecale.

Radioterapie

Utilizată pentru a distruge celulele canceroase prin expunerea la radiații, radioterapia este adesea folosită înainte de chirurgie pentru a micșora tumorile sau după chirurgie pentru a distruge orice celule canceroase rămase. Poate fi, de asemenea, utilizată pentru a trata cancerul care s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi ficatul sau plămânii.

Chimioterapie

Poate fi utilizată înainte de chirurgie pentru a micșora tumorile (chimioterapie neoadjuvantă) sau după chirurgie pentru a elimina celulele canceroase rămase (chimioterapie adjuvantă). De asemenea, poate fi folosită pentru a controla cancerul avansat care s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Terapie dirijată

Aceasta presupune utilizarea de medicamente care vizează anumite molecule implicate în creșterea și răspândirea cancerului și este adesea folosită în combinație cu chimioterapia pentru a trata cancerul de colon avansat sau metastatic.

Imunoterapie

Această terapie ajută sistemul imunitar al organismului să recunoască și să distrugă celulele canceroase. Este utilizată mai ales în cazurile de cancer de colon cu anumite caracteristici genetice.

Tratament de suport

Include gestionarea simptomelor și efectelor secundare ale tratamentului, precum durerea, greața sau oboseala, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

Important!

Toți adulții de peste 45 de ani ar trebui să facă un screening pentru cancer de colon. Frecvența ulterioară a testelor de depistare precoce a cancerului de colon depinde de rezultatul inițial și de recomandările medicului.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.