Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Calmaţi arsurile gastrice cu ajutorul remediilor naturale

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
20 aprilie 2022
Share
Calmaţi arsurile gastrice cu ajutorul remediilor naturale

Arsurile gastrice apar de obicei ca urmare a unei acidităţi gastrice crescute, având drept cauză o esofagită de reflux, gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal. Pot fi însoţite de pirozis (senzaţie de arsură), regurgitaţii acide, senzaţie de greaţă. Din fericire există multe remedii naturale pentru arsurile gastrice.

De reţinut! Este foarte important să prevenim arsurile gastrice prin înlăturarea factorilor favorizanţi: alimente şi băuturi fierbinţi, consumul de condimente iuţi, de prăjeli, fast-food, băuturi dulci din comerţ, alcool, fumat. De asemenea, aveţi grijă la administrarea pe perioade lungi a antiinflamatoarelor nesteroidine sau a cortizonului. Respectarea orelor de odihnă este şi ea importantă, la fel şi reducerea stresului. Nu uitaţi să vă faceţi un program fix pentru mese şi să mâncaţi în linişte.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Plante utile

Pentru atenuarea simptomatologiei specifice afecţiunilor ce asociază o hipersecreţie gastrică acidă. Se pot administra plante cu acţiune de diminuare a senzaţiei de arsură/durere la nivel epigastric, de scădere a acidităţii gastrice, de protejare a mucoasei tractului digestiv, de refacere a epiteliului gastric, de inhibare a acţiunii bacteriei Helicobacter pylori, de reglare a digestiei şi absorbţie a gazelor intestinale.

  • Gălbenelele au efecte emoliente şi cicatrizante. Se adaugă două linguriţe de flori de gălbenele la o cană cu apă clocotită şi se lasă să infuzeze cinci-zece minute. Se beau una-două căni pe zi, fracţionat, înaintea meselor principale, pe stomacul gol.
  • Lemnul-dulce are o acţiune importantă de scădere a hipersecreţiei gastrice acide, efecte antiinflamatoare şi cicatrizante. Se adaugă o linguriţă de pulbere de rădăcini în 200 ml de apă, se lasă la macerat între opt şi zece ore şi se bea o cană/zi, împărţită în trei reprize. Se poate lua şi pulbere din rădăcină de lemn-dulce, o linguriţă de două-trei ori pe zi, pe stomacul gol.
  • Muşeţelul are efect antiinflamator, antiseptic, analgezic, emolient, cicatrizant. Pentru infuzie, se adaugă o linguriţă de flori de muşeţel la 250 ml de apă clocotită şi se lasă acoperită trei-patru minute. Se beau două căni pe zi, înaintea mesei.
  • Obligeana are acţiune calmantă, antispastică. Se ia câte o jumătate de linguriţă de rădăcină pulbere, de două-trei ori pe zi, pe stomacul gol.
  • Sunătoarea, roiniţa şi lavanda au efect antispastic, calmant, relaxant, de reechilibare a balanţei emoţionale.
  • Coada-şoricelului diminuează secreţiile gastrice, absoarbe gazele şi este un bun dezinfectant şi calmant gastric, dar şi intestinal.
  • Florile de salcâm au efecte anticolitice şi emoliente.
  • Pudra de nalbă-mare formează o peliculă care protejează mucoasa gastrică.
  • Guma sau extractul de mastic este o răşină utilizată pentru îmbunătăţirea digestiei. Este recomandat pentru ameliorarea disconfortului abdominal, al durerii şi inflamaţiei. Există cercetări care arată că datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antisecretoare, guma de mastic poate combate Helicobacter pylori şi alte şase bacterii care duc la dezvoltarea ulcerului.
  • Sucul pur de aloe are proprietăţi deosebite de protecţie a mucoasei gastrice şi de inhibare a dezvoltării bacteriei Helicobacter pylori. Se poate consuma în asociere cu mentă, muşeţel, lemn-dulce.

remedii naturale pentru arsurile gastrice

Alte remedii naturale pentru arsurile gastrice

La fel de utile şi eficiente sunt şi combinaţiile de plante, dar şi gemoterapia, după cum urmează:

  • ulei de cătină, gălbenele şi sunătoare, cu acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă la nivel digestiv; se iau cinci-zece picături, de două-trei ori pe zi;
  • extract de Chlorella, timp de 30-45 de zile;
  • cură cu tinctură de propolis, se iau 40 de picături dimineaţa, pe stomacul gol, în 100 ml de lapte sau cu o linguriţă de miere; cura durează în jur de 14 zile;
  • cură cu polen, se iau două linguriţe, de două ori/zi, înainte de masă;
  • foarte utilă este şi gemoterapia cu extract din muguri de arin negru, extract din mlădiţe de afin, extract din muguri de tei argintiu, pe o perioadă de 1-2 luni.

Sfatul specialistului

Toate aceste plante se administrează sub formă de ceaiuri (macerat la rece, infuzie), pulbere sau comprimate, de obicei în asociere cu mai multe plante. Se administreză înainte de masă sau între mese, în doze şi pe perioade stabilite de medicul fitoterapeut, în general de 30 de zile. Supradoza sau o administrare prelungită, fără pauză, poate avea efecte adverse şi poate provoca tulburări ale florei intestinale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.