Revista care te menține sănătos

Psihologie

Caldura si soarele va deprima? De vina este depresia de vara

15 mai 2024
Share

In ultimii ani se tot vorbeste de depresia sezoniera. Fiecare schimbare de anotimp aduce cu sine o forma mai mult sau mai putin vizibila de depresie, cea sezoniera afectand in special persoanele mai sensibile. Este destul de cunoscut faptul ca, odata cu venirea primaverii, ne confruntam cu o depresie sezoniera.

La fel de cunoscut este ca atunci cand ziua este mai scurta si nu beneficiem suficient de lumina si de caldura soarelui, suntem pasibili sa ne confruntam cu depresia de toamna sau cea de iarna, din nou. Mai putin cunoscut insa este faptul ca si vara ne poate da de furca si iar avem de-a face cu depresia, de data aceasta, de vara. In ultimul caz este vorba de temperaturile ridicate care reduc abilitatea de a gestiona corespunzator realitatea cotidiana sau de a face fata stresului. Studiile arata ca numarul mare de sinucideri din timpul verii este legat de aceasta forma de depresie.

Simptomele prezente in depresia de vara sunt: anxietatea, insomnia, oboseala, tristetea, scaderea apetitului alimentar, iritabilitatea, agitatia. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera depresia cea mai impovaratoare afectiune in ceea ce priveste dizabilitatea globala.

 

Din ce cauza apare depresia de vara?

Motivele aparitiei depresiei pot fi dintre cele mai diverse:

  • Vara ziua este mai lunga si acest lucru ne determina sa ne angajam in mult mai multe activitati, neglijand odihna.
  • Daca suntem parinti, faptul ca micutii sunt in vacanta ne obliga sa ne modificam intregul program si sa fim la dispozitia lor, ceea ce, alaturi de celelalte preocupari, va duce la acumularea oboselii.
  • Este perioada concediilor, o sursa in plus de stres, fie pentru ca vrem sa le planuim pana in cel mai mic detaliu, fie pentru ca bugetul nu ne permite sa mergem unde ne dorim sau nu ne permite deloc o vacanta.
  • Pentru altii, sezonul concediilor inseamna mai mult timp liber pe care nu au cu cine sa il petreaca. Acest lucru accentueaza sentimentul de singuratate si de inutilitate.
  • Un alt motiv al depresiei de vara este nemultumirea vizavi de propriul corp (prea slab sau supraponderal). Astfel, vestimentatia specifica verii nu ne mai permite sa mascam imperfectiunile.

 

Care sunt remediile pentru depresia de vara?

Indiferent de motiv, important este sa cautam remediul care sa readuca buna dispozitie si dorinta de a gusta viata din plin. Asadar:

  • Miscarea poate face minuni, fie ca mergeti la sala, fie ca alergati sau pur si simplu va plimbati prin parc.
  • Vara ofera o gama larga de fructe si legume care ajuta la o vitaminizare corecta.
  • Nu neglijati importanta somnului, chiar daca vi se pare ca nu faceti cine stie ce in timpul zilei. Caldura va poate obosi mai mult decat credeti.
  • Nu uitati ca bucuria vine din lucruri simple, asa ca este de preferat sa alegeti o activitate care va face placere, iar cand va simtiti coplesiti si nu mai faceti fata, nu este nicio rusine sa cereti ajutorul persoanelor din jur, ba este chiar indicat.

 

Psiholog Loredana Andrei

www.psiholog.wordpress.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.