Hipertensiunea arterială (HA) rămâne o problemă serioasă de sănătate publică şi se numără printre principalii factori de risc, alături de fumat, nivelul ridicat al glicemiei şi indicele ridicat al masei corporale (IMC), responsabili pentru aproximativ 29 de milioane de decese la nivel mondial. Iată ce rol joacă aportul de calciu, magneziu şi potasiu în hipertensiunea arterială.
Hipertensiunea arterială (HA) rămâne o problemă serioasă de sănătate publică şi se numără printre principalii factori de risc, alături de fumat, nivelul ridicat al glicemiei şi indicele ridicat al masei corporale (IMC), responsabili pentru aproximativ 29 de milioane de decese la nivel mondial. Potrivit Federaţiei Mondiale a Inimii, hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral (AVC), cauzând aproximativ 50% din accidentele vasculare cerebrale ischemice. Mai multe studii epidemiologice sugerează că dieta are un impact semnificativ asupra tensiunii arteriale, sarea jucând un rol important. Reducerea aportului de sodiu şi creşterea aportului de potasiu, calciu şi magneziu, caracteristică dietelor Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), contribuie la scăderea tensiunii arteriale ridicate (hipertensiunea arterială).
Calciu, magneziu şi potasiu sunt 3 minerale care joacă un rol esenţial în menţinerea unei tensiuni arteriale sănătoase, iar deficienţele în oricare dintre aceşti electroliţi pot avea drept consecinţă hipertensiunea arterială, mai exact, pot contribui la apariţia ei.
Calciu pentru o bună tensiune arterială
Calciul este cel mai abundent mineral din corp şi esenţial pentru numeroase funcţii biologice, inclusiv pentru contracţia şi dilatarea vaselor de sânge şi contracţia muşchiului cardiac şi sănătatea oaselor. Aportul adecvat de calciu contribuie la menţinerea unei tensiuni arteriale sănătoase, facilitând relaxarea şi contracţia corectă a vaselor de sânge. Deficitul de calciu poate perturba aceste procese, contribuind la creşterea tensiunii arteriale (hipertensiunea arterială). Prin urmare, asigurarea unui consum adecvat de calciu prin dietă sau suplimente poate fi esenţială pentru menţinerea sănătăţii cardiovasculare şi prevenirea hipertensiunii arteriale.
De exemplu, deficitul de calciu poate afecta unele sisteme din organism care sunt implicate în reglarea tensiunii arteriale, cum ar fi sistemul renină-angiotensină-aldosteron şi sistemul nervos simpatic. Prin urmare, asigurarea unui aport adecvat de calciu prin dieta sau suplimente poate fi esenţială pentru menţinerea sănătăţii cardiovasculare şi prevenirea hipertensiunii arteriale. Este important să se includă în dietă alimente bogate în calciu precum lactatele, legumele cu frunze verzi şi nuci, şi să se consulte un specialist înainte de a lua suplimente de calciu pentru a asigura o dozare corectă şi sigură.
Magneziul, roluri multiple în hipertensiunea arterială
Magneziul este un mineral esenţial pentru reglarea tensiunii arteriale, menţinând funcţia normală a muşchilor şi stabilizând ritmul cardiac. Deficitul de magneziu poate contribui la creşterea tensiunii arteriale, iar suplimentarea cu magneziu poate avea efecte hipotensive moderate. Deficienţa de magneziu poate fi cauzată de un aport alimentar insuficient, pierderi excesive din cauza unor condiţii de sănătate (inclusiv alcoolism) sau utilizarea anumitor medicamente. Semnele timpurii ale deficienţei de magneziu includ pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, oboseală şi slăbiciune.
Există mai multe mecanisme prin care magneziul poate influenţa tensiunea arterială:
- ajută la relaxarea muşchilor netezi ai vaselor de sânge, ceea ce duce la dilatarea acestora şi la scăderea presiunii arteriale;
- poate ajuta la reglarea nivelului de sodiu în organism. Sodiul este un mineral care poate creşte tensiunea arterială prin retenţia de apă şi creşterea volumului sangvin.
- poate ajuta la eliminarea excesului de sodiu prin urină, reducând astfel retenţia de apă şi scăzând presiunea arterială.
- poate influenţa şi sensibilitatea vaselor de sânge la substanţele care le pot contracta sau dilata, ceea ce poate contribui, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale.
În concluzie, asigurarea unor niveluri adecvate de magneziu în sânge poate fi benefică pentru prevenirea hipertensiunii arteriale şi menţinerea unei tensiuni arteriale sănătoase.
Potasiul, vital pentru funcţionarea corectă a inimii
Potasiul este un element esenţial pentru aproape toate procesele organismului uman. Este vital pentru funcţionarea corectă a rinichilor şi inimii, precum şi pentru contracţia musculară şi transmiterea nervoasă. Un aport scăzut de potasiu este asociat cu creşterea tensiunii arteriale, în special atunci când este prezent un consum ridicat de sodiu. Potasiul contribuie la reducerea tensiunii arteriale prin mai multe mecanisme:
- stimulează excreţia urinară a sodiului, ceea ce poate reduce retenţia de apă şi scădea presiunea arterială;
- susţine vasodilataţia, contribuind astfel la scăderea HA.
Deficienţa de potasiu poate conduce la creşterea riscului de hipertensiune arterială, poate contribui la formarea pietrelor la rinichi, pierderea masei osoase şi excreţia crescută de calciu în urină. Semnele şi simptomele deficienţei de potasiu pot include slăbiciune musculară, oboseală şi constipaţie. În consecinţă, asigurarea unui aport adecvat de potasiu prin alimentaţie echilibrată şi/sau suplimente alimentare poate fi esenţială pentru menţinerea sănătăţii cardiovasculare şi a echilibrului electrolitic în organism.