Calcaiele crapate sunt departe de a fi doar o problema estetica. Atunci cand pielea de la nivelul talpilor se usuca excesiv, sub influenta unui cumul de factori, pot aparea crapaturi adanci, dureroase, care necesita o ingrijire atenta. Din fericire, solutiile sunt la indemana!
In absenta aplicarii unei creme hidratante in mod constant, pielea calcaielor se poate usca foarte tare, dat fiind ca, la acest nivel, nu exista glande sebacee. Astfel, pot aparea, treptat, mici crapaturi care, negrijite, se adancesc si devin dureroase. Partea si mai neplacuta este ca, nu de putine ori, crapaturile se infecteaza, sporind suferinta resimtita.
Calcaie crapate dureroase: factori predispozanti
In general, aparitia crapaturilor dureroase la nivelul calcaielor este favorizata de uscarea excesiva a pielii. O problema minora, initial, care poate fi tratata prin aplicarea unei creme puternic hidratante, craparea pielii calcaielor poate deveni severa sub actiunea, cumulativa adesea, a unor factori precum:
-
Expunerea la temperaturi ridicate, respectiv foarte joase in mod repetat
-
Deshidratarea organismului
-
Dusurile sau baile cu apa fierbinte
-
Folosirea unor sapunuri abrazive sau care usuca foarte tare pielea
-
Exfolierea calcaielor pe pielea uscata sau foarte des
-
Existenta unor boli precum diabetul, afectiunile tiroidiene, psoriazisul
-
Obezitatea
-
O infectie micotica
-
Predispozitia genetica
-
Deficitele de minerale, vitamine, acizi grasi (zinc, Omega-3 etc.)
-
Inaintarea in varsta
Persoanele care sufera de diabet sunt predispuse aparitiei crapaturilor dureroase la nivelul calcaielor, ca urmare a faptului ca afectarea nervilor membrelor inferioare favorizeaza si uscarea excesiva a pielii. De parca nu era suficient, diabeticii sunt expusi si unui risc suplimentar de a dezvolta infectii la nivelul acestor crapaturi, comparativ cu persoanele sanatoase.
In ceea ce priveste persoanele obeze, acestea se confrunta cu problema fisurilor dureroase din cauza greutatii excesive care pune presiune suplimentara asupra calcaielor, presiune careia pielea deja uscata nu-i poate face fata, ducand la aparitia crapaturilor.
Calcaie crapate dureroase: ingrijirea adecvata
Intr-o prima faza, este recomandat consultul medical. Specialistul va poate dezvalui cauza subiacenta calcaielor crapate – de exemplu, ingrosarea pielii calcaielor (insotita de crapaturile dureroase) intr-un interval redus de timp poate trada, la barbati, prezenta cancerului pulmonar.
Pentru ingrijire, medicul poate recomanda, in functie de caz, produse dermatocosmetice cu acid acetilsalicilic sau antibiotice topice, in situatia in care crapaturile sunt infectate. Pe langa aplicarea acestora, insa, este utila mentinerea unei igiene optime si aplicarea regulata de creme puternic hidratante sau chiar de vaselina (poate fi procurata din farmacii), in special seara, inainte de culcare. Pielea ingrosata si intarita a calcaielor se inmoaie in prealabil in apa calda (nu fierbinte), urmand ca abia dupa vindecarea fisurilor sa fie folosita piatra ponce sau produse exfoliante pentru indepartarea ei. In acest rastimp, aplicarea cremei hidratante pentru picioare ramane de baza.
Alte modalitati de ingrijire a calcaielor crapate includ hidratarea corespunzatoare (consumul a minimum 2 litri de apa pe zi) si folosirea unui sapun sau a unui gel de dus bland, care sa nu lezeze suplimentar pielea crapata. De asemenea, evitarea bailor sau a dusurilor prelungite ori prea dese este de preferat in perioada de refacere a calcaielor si, ulterior, pentru evitarea reaparitiei crapaturilor dureroase.
Remedii naturale pentru calcaiele crapate
Pe langa recomandarile de mai sus, puteti incerca si o serie de remedii naturale care vor accelera procesul de vindecare a leziunilor si vor lasa, mai apoi, pielea fina la nivelul calcaielor:
-
Uleiurile vegetale, precum uleiul de masline, de cocos sau de susan, pot inlocui cu succes cremele hidratante pentru picioare. Procedura ramane aceeasi: dupa baie, masati cu blandete picioarele cu uleiul ales, dupa care puneti-va o pereche de sosete de bumbac (preferate in locul celor din materiale sintetice) si lasati uleiul sa actioneze peste noapte;
-
Uleiul de neem (Azadirachta indica) este un remediu ceva mai special: pe langa hidratare, asigura si protectie impotriva infectiilor, avand proprietati antifungice. Aplicati-l ca mai sus pentru a va proteja leziunile de eventualele infectii. Puteti folosi, la fel de bine, pudra de neem, amestecata cu ulei din aceeasi planta sau un alt tip. Veti obtine o pasta pe care o puteti aplica pe crapaturile de la nivelul calcaielor si, apoi, lasati sa actioneze 30 de minute. Repetati zilnic pana cand leziunile se vindeca.
-
Amestecati cantitati egale de glicerina si apa de trandafiri, mixul contribuind atat la hidratarea pielii, cat si la prevenirea infectiilor bacteriene. Masati amestecul obtinut pe calcaiele crapate si lasati sa actioneze peste noapte. Repetati pana la vindecare.
-
Mierea este si ea un remediu eficace si la indemana, avand proprietati emoliente si antibacteriene. Amestecati doua linguri de zahar brun, o lingurita de zeama de lamaie, o lingura de ulei de masline si o lingura de miere si aplicati mixul obtinut pe calcaie dupa baie. Lasati sa actioneze 5 minute, dupa care clatiti. Amestecul este recomandat dupa vindecarea leziunilor.
Dana Saporan