Revista care te menține sănătos

Știri

Cafeaua decofeinizată, periculoasă pentru sănătate?

Mădălina Cristea; sursă: everydayhealth.com
10 mai 2024
Share
Cafeaua decofeinizată, periculoasă pentru sănătate?

Doriți o cafea? Dacă răspunsul este da, activiștii sugerează că ar trebui să alegeți varianta cu cofeină a îndrăgitei băuturi. În urma unor descoperiri recente, ONG-urile americane din domeniul sănătății mediului trag un semnal de alarmă către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA. Organizațiile solicită interzicerea de urgență a clorurii de metilen, un compus chimic utilizat în procesul de decofeinizare a cafelei. Substanța ar putea crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer.

Ce au în comun decaparea vopselei, degresarea metalelor și cafeaua decofeinizată? La prima vedere, ați crede că nimic. După o analiză mai profundă, printr-o acțiune colectivă, mai multe grupuri din societatea civilă americană au decis să pună în alertă cafegiii cu privire la un ingredient numit clorură de metilen.

Între elixir și otravă

La nivel mondial, o mulțime de oameni au nevoie de o cană de cafea pentru a-și începe cu bine ziua. De multe ori, din dorința de a-și gestiona cât mai bine starea de sănătate, femeile însărcinate și pacienții cu hipertensiune aleg varianta decofeinizată. Din păcate, alegerea ar putea avea un efect nefast.

Standardul european de decofeinizare care presupune utilizarea clorurii de metilen nu ar fi sigur pentru consum. Activiștii americani sugerează că substanța ar crește putea riscul anumitor tipuri de cancer.

“Toată lumea ar trebui să fie îngrijorată de faptul că femeile însărcinate și pacienții cu probleme de sănătate care doresc să reducă consumul de cofeină consumă, fără să știe, cafea decofeinizată cu reziduuri de clorură de metilen, atrage atenția Jaclyn Bowen, directorul executiv al organizației Clean Label Project (CLP). FDA ar trebui să interzică clorura de metilen, iar producătorii ar trebui să utilizeze metode sigure de decofeinizare”, a conchis Bowen.

cafea decofeinizata, cafea, clorura de metilen, decofeinizare, cancer,

Șapte din 17 mărci de cafea decofeinizată prezintă reziduuri de clorură de metilen

În urma unor teste de laborator efectuate în perioada 2020-2022, specialiștii de la (CLP) ar fi găsit reziduuri de clorură de metilen în șapte dintre cele 17 mărci de cafea decofeinizată.

Ca reacție la datele prezentate, reprezentanții Asociației Națională a Cafelei (NCA) au transmis că nivelurile de clorură de metilen identificate erau foarte mici în acele mărcile semnalete. NCA atrage atenția că nivelurile de substanță din probele testate au fost mai mici 10-99.5% decât pragul recomandat de FDA de 10 părți la milion (0.001%).

„Interzicerea decofeinzării conform standardelor europene ar sfida știința și ar dăuna sănătății americanilor”, consideră Bill Murray, președintele NCA. Există numeroase dovezi științifice care atestă faptul că consumul de cafea decofeinizată prin metoda europeană este sigur. Mai mult decât atât, este asociat cu un risc scăzut de cancer de diferite tipuri și cu obținerea unor beneficii semnificative pentru sănătate”, explică Murray.

De ce este periculoasă clorura de metilen?

Clorura de metilen este folosită în diferite procese industriale, precum curățarea vopselei și degresarea metalelor, potrivit specialiștilor de la Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Cele mai frecvente forme de expunere la această substanță sunt prin inhalare și contact cu pielea la locul de muncă. Majoritatea informațiilor care se știu despre efectele clorurii de metilen provine de la angajații expuși la doze mari prin inhalare. Specialiștii consideră că pot exista consecințe devastatoare. OSHA clasifică această substanță chimică ca un potențial cancerigen din mediul profesional. În același timp, EPA a interzis folosirea clorurii de metilen în diferite domenii de activitate.

cafea decofeinizata, cafea, clorura de metilen, decofeinizare, cancer,

Ce putem face?

Momentan se cunosc puține informații despre potențiala toxicitate atunci când substanța este ingerată în doze mici. Specialiștii recomandă totuși optarea pentru cafea decofeinizată prin metode naturale, cum ar fi prin vapori de apă. Dacă nu este posibil, nu vă panicați, ci încercați să bifați alte lucruri pentru a limita expunerea la substanțe toxice, cum ar fi cumpărarea de cafea din culturi certificate ecologic și utilizarea de pahare din sticlă sau inox pentru a evita epxunerea la substanțele toxice din materialele plastic.

În același timp, “Riscul real de expunere este al muncitorilor care sunt expuși la clorură de metilen pentru a decofeiniza cafeaua și pentru oamenii care locuiesc în comunitatea locală, care pot fi, de asemenea, expuși – nu de la consumul de cafea decofeinizată”, atrage atenția Ruthann Rudel, director de cercetare la Silent Spring Institute.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.