Revista care te menține sănătos

Știri

Cafeaua bauta seara ar putea intrerupe ritmul circadian

21 septembrie 2015
Share

Unii oameni sustin ca nu pot bea cafea seara deoarece nu mai pot sa adoarma, in schimb altii nu au nicio problema si pot consuma inainte de culcare bauturi care contin cofeina. Dar iata ca oamenii de stiinta britanici au realizat un studiu si au descoperit secretul care sta in spatele consumului de cafea seara.

Ritmul circadian actioneaza asupra fiecarei celule din organism, pornind si oprind, practic, genele, astfel incat acestea sa se adapteze la ciclul extern de zi si noapte. Melatonina, hormonul somnului, are anumiti factori declansatori, printre care si diminuarea luminii.

Cofeina si somnul

Perturbarea acestui ritm prin munca in schimburi, tulburari de somn sau jet lag ar putea conduce la o serie de probleme de somn cu efecte asupra functionarii inimii si nu numai. Expertii au descoperit ca un espresso dublu baut cu trei ore inainte de a merge la somn poate intoarce acest ceas biologic cu o ora, intarziind cresterea nivelului de melatonina. 5 voluntari au fost invitati sa locuiasca intr-un laborator timp de 49 de zile fara a avea un ceas si fara a sti cand este zi sau noapte. Acestora li s-a dat fie un espresso dublu inainte de a merge la culcare, fie o bautura cu efect placebo. 3 ore mai tarziu, le-a fost testat nivelul de melatonina. In urma consumului de cofeina, nivelul de melatonina a crescut dupa aproximativ 40 de minute: o schimbare asemanatoare provocata si de lumina puternica. Cofeina actioneaza direct asupra unor receptori care se gasesc in toate celulele si astfel creste nivelul moleculei cAMP ce joaca un rol important in mecanismele interne ale ritmului circadian. Asadar, cofeina are efecte biochimice in intarzierea ritmului circadian.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.