Persoanele care consumă două până la trei căni de cafea pe zi au o speranţă de viață mai mare și un risc mai mic de boli cardiovasculare, în comparație cu oamenii care evită îndrăgita băutură amară. Este concluzia unui studiu publicat recent în European Journal of Preventive Cardiology. Echipa de cercetători a fost formată din oameni de ştiinţă de la Alfred Hospital şi University of Melbourne, Australia. Constatările sunt valabile pentru sortimentele de cafea măcinată, instant și decofeinizată.
O cafea, vă rog!
Studiul cuprinde 449.563 de participanți care, la momentul începerii proiectului de cercetare, nu prezentau artimii sau alte boli cardiovasculare. Vârsta medie a acestora este de 58 de ani și 55,3% sunt femei.
Participanții au completat un chestionar în care erau întrebaţi câte cești de cafea consumă în fiecare zi și dacă, de obicei, o preferă sub formă, măcinată (spre exemplu, cappuccino sau cafea la filtru), instant sau decofeinizată. Ulterior, ei au fost grupați în șase categorii de aport zilnic, în funcţie de frecvenţa consumului de căni: niciuna, mai puțin de una, una, două până la trei, patru până la cinci și mai mult de cinci căni pe zi. Cel mai frecvent consumat tip de cafea a fost cel instant, adică a reprezentat alegerea a 198.062 (44,1%) participanți, urmat de măcinat, 82.575 (18,4%) participanţi, și decofeinizată, 68.416 (15,2%) subiecţi. Au fost 100.510 (22,4%) consumatori care nu beau cafea şi care au fost priviţi ca grup de comparație.
Aveţi dureri de cap dacă nu vă beţi cafeaua? Iată de ce
Consumatorii de cafea au fost comparați cu acei participanţi care nu au astfel de obiceiuri pentru a fi notate incidențele aritmiilor, bolilor cardiovasculare și deceselor, în funcție de vârstă, sex, etnie, obezitate, hipertensiune arterială, diabet, apnee obstructivă în somn, relaţia cu tutunul și consumul de ceai și alcool. Detaliile referitoare la rezultate au fost obținute din fișele medicale și înregistrările de deces. Durata de desfăşurare a urmăririlor a fost de aproximativ 12.5 ani.
Consumati cafea? Poate reduce riscul diabetului tip 2
Decofeinizată, instant sau măcinată?
În timpul participării la studiu, au murit 27.809 (6,2%) participanți. Toate tipurile de cafea au fost asociate cu o reducere a deceselor din orice cauză. Cea mai mare reducere a riscului a fost observată în cazul oamenilor care au consumat două până la trei căni pe zi, cu probabilităţi de 14%, 27% şi 11% pentru sortimentele decofeinizate, măcinate şi instant.
În privinţa bolilor cardiovasculare, ele au fost identificate la 43.173 (9,6%) participanți în timpul studiului. Toate subtipurile de cafea au fost asociate cu o reducere a incidenţei acestor afecţiuni. Din nou, cel mai mic risc a fost observat în cazul oamenilor care au consumat două până la trei căni pe zi care, comparativ cu cazurile în care s-a ales abstinența de la cafea. Astfel, în rândul cafegiilor a fost remarcată cu o probabilitate redusă cu 6%, 20% și 9% a îmbolnăvirii în cazul consumului de cafea decofeinizată, măcinată, respectiv instant.
În timpului studiului, au fost remarcate artimii la 30.100 (6,7%) participanți. Subtipurile de cafea măcinată și instant, dar nu decofeinizată, au fost asociate cu o reducere a acestora, inclusiv fibrilația atrială. Cele mai scăzute riscuri au fost observate în cazul cafegiilor care consumă patru până la cinci căni pe zi de cafea măcinată și două până la trei căni pe zi de cafea instant.