Cafea, ceai verde sau negru, ce preferati? Iata cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale fiecarei bauturi pentru a putea alege si din alt punct de vedere decat gustul.
Traim intr-un ritm alert, suntem suprasolicitati fizic si psihic, ne ramane tot mai putin timp de odihna si de relaxare. In aceste conditii, folosim tot mai multe energizante si tonice care sa ne imbunatateasca rezistenta la efort si tonusul general.
Multa lume asociaza ideea de baut ceai cu boala, asa ca nu mira preferinta majoritatii pentru cafea. Face parte din rutina zilnica, e aromata si energizanta. Contine concentratii variabile de cofeina, care este un stimulent (in general, o ceasca de 250 ml contine intre 100 si 200 mg cofeina), vitamine (complexul B), minerale (magneziu), polizaharide, acizi organici, lipide, substante aromate si multi antioxidanti. Aceasta compozitie ii asigura efecte energizante la nivel fizic si psihic, combate starea de oboseala, imbunatateste puterea de concentrare. In acelasi timp, stimuleaza digestia, avand efecte diuretice.
Beti cafea cu moderatie!
Consumul moderat (2-3 cesti/zi) are efecte benefice asupra organismului. Atentie! Daca beti cantitati mari de cafea pe termen lung, pot aparea diverse simptome – nervozitate, anxietate, palpitatii, cefalee, ameteli, tulburari de somn – si se dezvolta dependenta de cofeina. Tot mai utilizata in ultimul timp este cafeaua verde, a carei compozitie este similara cu cea a cafelei clasice. In schimb, cafeaua verde este neprajita, deci are o cantitate mai mare de antioxidanti. Plus ca ajuta in lupta cu kilogramele in plus.
Ceaiurile verde si negru au efecte tonice si energizante
Ceaiurile derivate din infuzarea frunzelor de Camellia sinensis (ceai alb, verde, negru) contin cofeina in concentratii diferite, in functie de tipul de ceai, modalitatea si timpul de infuzare. O ceasca de ceai verde contine intre 10 si 40 mg, iar una de ceai negru, intre 45 si 60 mg. Au efecte tonice si energizante asupra sistemului nervos, inlatura oboseala fizica si psihica. In plus, previn imbatranirea prematura, ne apara de bolile cardiovasculare, degenerative, chiar si de cancer, prin stimularea imunitatii.
Ceaiurile de calitate superioara sunt preparate din mugurii si frunzele plantei. Cu cat frunzele de ceai sunt mai proaspete, cu atat vor contine mai multa cofeina. Ceaiurile infuzate in apa fierbinte mai mult timp vor avea o cantitate mai mare de cofeina, spre deosebire de cele infuzate in apa rece mai putin timp.
Cel mai consumat ramane ceaiul verde
Este bogat in polifenoli, ce imbunatatesc digestia, accelereaza metabolismul si arderea grasimilor (ajuta in lupta cu kilogramele in plus), fluidifica sangele. Totodata, persoanele care beau regulat acest tip de ceai sunt mai putin predispuse riscului de cancer (de colon, mamar, de prostata si plamani) si de boli cardiovasculare (hipertensiune, infarct). Normalizeaza valorile glicemiei si pe cele ale colesterolului sangvin, dar protejeaza si neuronii de bolile degenerative (Alzheimer, Parkinson).
Nu beti ceai verde dupa ora cinci dupa-amiaza
Deoarece are un continut relativ ridicat de teina, ceaiul verde nu se consuma in general dupa ora 16:00-17:00. De asemenea, consumul trebuie alternat cu perioade de pauza, deoarece administrarea pe termen lung favorizeaza pierderile de calciu si fier. Se pot bea 1-2 pana la 3-4 cani pe zi. Dupa ce se lasa apa fiarta sa se raceasca cateva minute, se infuzeaza 1-2 lingurite de ceai, maximum 5 minute. Se poate bea asociat cu suc de lamaie, miere, fructe, flori, condimente: scortisoara, nucsoara, ghimbir, vanilie, cuisoare, piper negru, anason, frunze de dafin, migdale, capsune/zmeura, struguri.
Ceaiul alb, cel mai pur tip de ceai
Ceaiul alb, care provine din mugurii proaspeti, este cel mai pur tip de ceai, cu cea mai mare concentratie de antioxidanti si cu o cantitate redusa de teina. Are efect detoxifiant, previne imbatranirea prematura (intern si extern – la nivelul pielii), combate efectul radicalilor liberi si previne aparitia bolilor degenerative si cardiovasculare. Ajuta si la scaderea colesterolului, avand efect antitumoral marcant.
Ceaiul negru relaxeaza si calmeaza
Ceaiul negru are si el efecte terapeutice deosebite. Intareste imunitatea, imbunatateste capacitatea de memorare si concentrare. Regleaza nivelul colesterolului sangvin, impiedica depunerea placilor de aterom si normalizeaza tensiunea arteriala. Relaxeaza si calmeaza, scazand nivelul hormonilor de stres. Se pot bea 1-2 cani/zi, in prima parte a zilei.
S-a dovedit ca ceaiul negru poate preveni tulburarile metabolice, scazand astfel riscul de diabet zaharat si obezitate. Oamenii de stiinta cred ca flavonoidele continute protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi, dar si impotriva depunerilor de colesterol pe vasele de sange.