Cea mai buna metoda de invatare pentru copii este prin joaca. Iar, in perioada sarbatorilor de iarna, cei mici sunt si cei mai fericiti, pentru ca primesc foarte multe jucarii si pot explora noi orizonturi. Insa, de foarte multe ori, jucariile nu sunt adecvate pentru varsta lor. Ei trebuie lasati sa se bucure de cadouri, sa descopere si sa isi dezvolte creativitatea.
Daca aveti copii sau vreti sa cumparati jucarii de Craciun copiilor rudelor sau prietenilor, tineti cont de sfaturile de mai jos.
Consultati etichetele produselor
Fiecare varsta are propriile jucarii, iar fiecare jucarie este potrivita unei anumite varste, abilitati, competente, nivel de interes. Cele care sunt mult prea avansate s-ar putea sa nu fie sigure pentru copiii mai mici. Multe dintre acestea au inscrise pe ambalaj varsta potrivita, dar si avertismentele. Etichetele trebuie verificate de fiecare data cand achizitionati o jucarie. De asemenea, jucariile trebuie sa fie suficient de mari pentru ca un copil sa nu le poata inghiti.
Jucariile potrivite fiecarei varste
- Copiii intre 0 si 6 luni au nevoie de jucarii pe care sa le poata tine cu usurinta in mana, sa produca diferite zgomote, texturile lor sa fie cat mai moi. De asemenea, jucariile pentru dentitie sunt recomandate. La aceasta varsta, asculta cantece de leagan, sunt fascinati de obiectele in care isi pot privi chipul, dar care nu se sparg.
- Intre 7 si 12 luni, incep sa le placa papusile, masinile din plastic sau lemn, obiectele cu care se pot juca in cada atunci cand li se face baie, dar si cuburile colorate din lemn care le stimuleaza inteligenta si ii ajuta sa invete cat mai mult.
- In jurul varstei de un an, se uita pe cartile cu poze cu animale care emit zgomote specifice, asculta muzica si povesti usor de inteles. Isi pot dezvolta creativitatea cu ajutorul creioanelor si cariocilor care nu contin substante toxice, special realizate pentru copii; invata sa deseneze, sa coloreze.
- La 2 ani, cei mici simt deja pericolul, dar incep sa testeze fizic tot felul le lucruri, incep sa sara, sa se agate si isi folosesc foarte mult degetele. In acest caz, sunt recomandate puzzle-urile, jocurile de tip lego, jucariile de percutie, cele care pot fi utilizate in apa, creta, plastilina etc.
- Intre 3 si 6 ani, copiii se joaca foarte mult cu puzzle-uri, cu piese mai multe si mai mici, se dau cu tricicleta, construiesc, se joaca cu creioane colorate si carti de colorat. Prescolarii pot incepe sa foloseasca foarfeca si lipiciul pentru lucrul manual.
Insistati asupra protectiei
Skateboardurile, bicicletele, rolele, tricicletele trebuie insotite de echipament de protectie. Copiii nu trebuie sa aiba foarte multe jucarii deodata, pentru ca nu se pot concentra foarte bine asupra lor. Tineti intotdeauna cont de varsta copiilor si nu uitati ca jucariile cu prea multe functii nu le mai permit copiilor sa-si utilizeze imaginatia. Papusile sau animalele de plus care canta sau care ii directioneaza pe copii sa atinga anumite butoane preiau cumva controlul asupra jocului, cand, de fapt, copiii ar trebui sa fie cei care sa conduca. Cele mai bune jucarii sunt, de cele mai multe ori, cele mai simple.