Părul cu mult volum şi strălucire, desprins parcă din reclamele de la televizor, este idealul oricui în materie de sănătate şi frumuseţe. De aceea, atunci când vedeţi un ghemotoc de fire în scurgerea de la duş, s-ar putea să vă panicaţi.
Fiţi fără grijă! Căderea părului este un lucru normal pentru oricine, indiferent de vârstă sau gen. Potrivit American Academy of Dermatologists, este firesc să pierdeţi între 50 şi 100 de fire de păr pe zi. Dat fiind faptul că există aproximativ 100.000 de foliculi pe scalp, pierderea a 100 de fire este nesemnificativă.
Părul crește și moare în etape, iar nutriția, stresul, stilul de viaţă şi igiena sunt doar câţiva dintre factorii care joacă un rol în acest sens. Femeile tind să piardă mai mult păr decât bărbaţii din cauza decolorării, vopsitului, coafării sau uscării. De asemenea, o contribuţie semnificativă o au anumite evenimente din viaţă, precum sarcina sau menopauza.
Căderea părului, principalele cauze
Dacă vă îngrijorează cantitatea de păr pe care o pierdeţi, vă puteţi adresa unui medic dermatolog. Acesta va efectua un test de tragere. Mai exact, va izola câteva grupuri de fire asupra cărora va exercita o tracţiune uşoară. Firele extrase vor fi examinate la microscop. De asemenea, ele vor fi numărate. Nu ar trebui să cadă mai mult de 10 fire de păr din 100 trase. În caz contrar, va trebui să faceţi investigaţii pentru a descoperi cauzele. Iată despre ce poate fi vorba:
Stresul, boala, trauma şi efluviul telogen
Efluviul telogen reprezintă o tulburare în ciclul de creştere al părului. Mai exact, din cauza stresului, a sarcinii, a alimentaţiei precare, a bolii (precum COVID-19) sau a unui eveniment traumatic se poate declanşa temporar un tip de alopecie. Situaţia este reversibilă, necesită tratament încă de la primele semne şi, în funcţie de cauză, poate dura de la câteva săptămâni sau luni până la câţiva ani.
Sarcina şi căderea părului
Sarcina este un tip de stres fizic care poate cauza căderea părului. O altă cauză ar fi hormonii. Căderea părului este mai frecventă după nașterea copilului decât în timpul sarcinii. Discutaţi cu un specialist pentru a vă recomanda o modalitate de acţiune pentru ca, în câteva luni, situaţia să se remedieze.
Hipervitaminoza A
Potrivit specialiştilor de la American Academy of Dermatology, excesul de suplimente sau medicamente care conţin vitamina A ar putea declanşa căderea părului. De asemenea, hipervitaminoza A mai poate fi semnalată prin intermediul următoarelor simptome: stări de ameţeală, iritabilitate, greţă şi vărsături, cefalee, seboree, prurit, uscarea pielii, impotenţă etc. Nu pierdeţi din vedere faptul că doza zilnică recomandată este de 700 micrograme pentru femei şi 900 de micrograme pentru bărbaţi. Odată întrerupt excesul de vitamina A, părul îşi va reveni treptat la normal.
Deficitul de proteine şi căderea părului
Schimbarea bruscă a alimentaţiei, trecerea la vegetarianism sau veganism sau adoptarea unei diete pentru slăbit pot duce la un deficit de proteine. Acest lucru poate cauza căderea părului. Specialiştii în nutriţie recomandă ca din mesele dumneavoastră zilnice să nu lipsească ouăle, puiul, fasolea sau iaurtul.
8 argumente să consumaţi mai multe proteine
Istoricul familial şi alopecia androgenică
Una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii premature a părului este scrisă în ADN. Dacă în familia dumneavoastră există astfel de situaţii, este foarte probabil că alopecia androgenică (calviţia sau chelia cu tipar masculin sau feminin) se vă afecteze odată cu înaintarea în vârstă. La bărbaţi se manifestă prin retragerea liniei părului, iar la femei prin rărirea firelor.
Alopecia aereata
Alopecia aereata este o afecţiune dermatologică ce se manifestă prin pierderea părului de pe cap sau alte zone ale corpului. Poate apărea la oricine, indiferent de vârstă, nu cauzează durere, nu pune în pericol viaţa, însă poate afecta serios stima de sine şi confortul psihic al pacientului. Alopecia poate fi prermanentă sau temporară şi debutează în urma unei boli, unei răni sau a unei perioade stresante sau traumatizante. Din păcate, cu cât se pierde mai mult păr, cu atât e mai mică probabilitatea ca acesta să crească la loc.
Opreşte căderea părului cu vitamine şi minerale!
Schimbările hormonale
Aşa cum modificările hormonale induse de sarcină pot cauza căderea părului, la fel se poate întâmpla şi în cazul administrării de pilule contraceptive. Anticoncepţionalele pot declanşa efluviul talogen. Riscul de apariţie a calviţiei creşte dacă aveţi şi antecedente familiale.
Totodată, schimbările hormonale care apar la menopauză pot duce la acelaşi rezultat. Explicaţia constă în faptul că receptorii de androgen de pe scalp devin activi. Astfel, foloculii se vor micşora şi va debuta pierderea părului.
Deficitul de fier
Căderea părului mai poate fi cauzată şi din cauza lipsei de fier. Anemia feriprivă poate fi confundată, de multe ori, cu alte afecţiuni. Simptomele acesteia mai pot include: paloarea pielii, lipsa poftei de mâncare, unghii fragile şi piele uscată, dificultăţi de concentrare, stări de ameţeală, picioare şi mâini reci, ritm cardiac crescut etc. Doar efectuarea unor analize de sânge vă poate confirma sau infirma o posibilă carenţă de fier. Pentru a remedia acest lucru, specialistul vă poate recomanda schimbarea alimentaţiei şi administrarea unor suplimente alimentare.
Problemele tiroidiene
Potrivit oamenilor de ştiinţă de la American Academy of Dermatology, hipertiroidismul şi hipotiroidismul pot cauza probleme cu părul. Spre exemplu, subţierea sprâncenelor şi rărirea de pe scalp. În acest caz, pentru remedierea situaţiei, endocrinologul vă va prescrie un tratament pentru tratarea tiroidei.
Lupusul
Potrivit Lupus Foundation of America, căderea părului este unul dintre efectele lupusului şi ale medicamentelor administrate în cadrul tratamentului. Această boala autoimună provoacă inflamații pe scară largă, în special pe față și pe scalp. Astfel, se produce şi subţierea şi, ulterior, pierderea firelor de păr. Este posibilă chiar și pierderea sprâncenelor, a genelor, a bărbii și a părului corporal. În majoritatea cazurilor, părul va creşte din nou atunci când lupusul ca fi tratat complet. Din păcate, acest lucru nu este valabil în cazul persoanelor cărora le-au apărut pe scalp leziuni numite discoide.
Pierdere rapidă în greutate
Slăbirea bruscă, chiar dacă este făcută controlat şi, în cele din urmă, vă este benefică, reprezintă o formă de traumatism fizic care poate duce la căderea părului. Este posibil ca pierderea în greutate să vă supună organismul la foarte mult stres. De asemenea, dietele ţinute la întâmplare, fără aprobare din partea unui specialist în nutriţie, vă pot priva de nutirenţi şi pot duce la deficienţe de vitamine şi minerale. Pierderea părului, asociată cu pierderea kilogramelor, pot indica existenţa unei tulburări alimentare precum anorexie sau bulimie.
Tratamentul împotriva cancerului
Unele medicamente, chimiotereapia sau tratamentul cu radiaţii la nivelul capului sau gâtului este posibil să cauzeze pierderea totală a părului în doar câteva săptămâni de la începerea terapiei. Odată ce chimioterapia este oprită, părul va creşte din nou. De data aceasta, e posibil să aibă o textură sau o culoare diferită.
Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice reprezintă un dezechilibru între hormonii sexuali masculini şi cei feminini. Un exces de androgeni poate duce la apariţia chisturilor ovariene, creșterea în greutate, risc crescut de apariţie a diabetului, modificări menstruaţiei, subțierea părului şi hirsutism.
Tratamentul poate corecta dezechilibrul hormonal și poate ajuta la inversarea unora dintre aceste modificări. Acesta poate includ schimbarea alimentaţiei, exerciții fizice, pilule contraceptive, precum și medicamente specifice pentru abordarea riscului de infertilitate sau diabet.
Cum influenţează patologia ovariană greutatea corporală
Tipuri de medicamente care duc la căderea părului
Anumite clase de medicamente pot cauza căderea părului. Cele mai frecvente dintre ele sunt substanţele anticoagulante şi cele pentru reglarea tensiunii arteriale.
Alte medicamente care ar putea cauza căderea părului includ metotrexatul (folosit în tratarea anumitor afecțiuni ale pielii), litiul (folosit în tratatarea tulburării bipolare) şi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (au efecte analgezice și antipiretice).
Coafatul excesiv
Decolorarea, vopsirea, tratamentul pentru îndreptare, permanentul şi anumite împletituri pot cauza căderea părului. Chiar şi panglicele strânse sau extensiile sunt practici care pot afecta rădăcina poadoabei capilare şi să provoace daune ireversibile.
Tricotilomania
Tricotilomania este o afecţiune psihică frecventă, însă destul de rar diagnosticată. Ea este clasificată ca o tulburare de control a impulsurilor şi constă în dorinţa compleşitoare a pacientului de a-şi smulge părul în mod compulsiv. Tricotilomania începe adesea înainte de vârsta de 17 ani și este de patru ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi.
Unele antidepresive pot fi eficiente, dar terapia comportamentală susţinută de către un specialist este o opţiune de luat în calcul.
Avansarea în vârstă
Căderea sau subţierea părului reprezintă un lucru firesc în cazul femeilor care trec de 50 sau de 60 de ani. Specialiştii încă nu pot spune cu certitudine care este cauza acestui fapt. Motiv pentru care încă nici nu există un tratament cu rezultate vizibile în acest caz.
Steroizii
Potrivit specialiştilor de la American Academy of Dermatology, administrarea de steroizi anabolizanţi (hormone sintetici care cresc capacitatea organismului de a produce ţesut muscular) poate cauza căderea părului. Aceştia pot avea asupra organismului acelaşi efect ca sindromul ovarelor polichistice. Căderea părului va înceta odată cu oprirea utilizării de steroizi.
Psoriazisul şi căderea părului
Mulți pacienţi care au psoriazis în plăci pot dezvolta această afecţiune şi pe scalp la un moment dat, motiv pentru care se pot confrunta cu căderea părului. Dacă sunt urmate recomandările dermatologului, scalpul şi podoaba capilară vor reveni la normal.
Remedii la îndemână pentru psoriazis
Bolile cu transmitere sexuală
În absenţa unui tratament corespunzător, bolile cu transmitere sexuală pot cauza căderea părului. Spre exemplu, lăsat netratat, sifilisul poate cauza căderea neuniformă a firelor de pe scalp, sprâncene, barbă și din alte părți. În unele cazuri, medicaţia face ca părul să regenereze.
Schimbarea anotimpului
Tranziţia spre toamna poate cauza modificări ale podoabei capilare. Acest lucru se datorează ciclului natural al părului. Mai exact, alternării perioadelor de creștere și de odihnă a firelor. De obicei, în timpul fazei de creștere a părului, se produc fire noi. Această fază poate dura între patru și șase ani. Perioada de odihnă începe după aceea. Această fază se numește telogen. După două până la patru luni, rădăcina părului începe un nou ciclu de creștere. În timpul fazei telogene, este remarcată o uşoară cădere a părului. La sfârșitul verii și toamnei, fazele telogene sunt mai frecvente în cazul indivizilor, ceea ce duce la căderea mai multor fire de păr.
Meteosensibilitatea, un strigăt de alarmă al organismului
Otrăvirea
Intrarea în contact cu anumite produse din gospodăria sau mediul de lucru pot cauza căderea părului. Spre exemplu, câteva dintre otrăvurile care pot duce la rărirea podoabei capilare sunt următoarele: arsenic, taliu, mercur și litiu. De asemenea, dacă ingerați o cantitate mare de warfarină, care se găsește în otrăvurile pentru șobolani, aceasta poate duce la căderea părului.