Revista care te menține sănătos

Coronavirus

„Bula socială”, o metodă sigură de socializare în pandemie?

Dora Chelariu; sursa: sciencealert.com
19 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
„Bula socială”, o metodă sigură de socializare în pandemie?

Formarea unor bule sociale, grupuri restrânse de oameni cu care să intrăm în contact în mod constant şi exclusiv, poate fi cea mai bună soluţie de a petrece timp împreună.

Au trecut deja multe luni de la începerea pandemiei de COVID-19, timp în care am fost izolaţi, carantinaţi sau doar am păstrat distanţa. Iar pe măsură ce vremea se răceşte şi Sărbătorile se apropie, ne dorim tot mai mult să ne petrecem timpul cu cei dragi la adăpost, în confortul casei.

Crearea propriei bule sociale să fie oare răspunsul la nevoia înnăscută de socializare? Experţii avertizează însă că această abordare nu este ferită de riscuri şi ne oferă câteva sfaturi pe care trebuie să le luam în considerare, dacă ne dorim să apelăm la această metodă.

Bula socială, un cerc restrâns

Trebuie luat în considerare faptul că aceste întâlniri, fie ele şi restrânse, prezintă un risc real de infectare cu virusul SARS-CoV-2, de aceea încrederea şi sinceritatea sunt foarte importante. Fiecare persoană din grupul format trebuie să fie absolut sinceră cu privire la activitatea sa şi persoanele cu care intră în contact.

Scenariul ideal implică evitarea contactului direct în spaţii închise cu orice altă persoană alături de care nu locuiţi în aceeaşi casă. Dacă totuşi vă doriţi să vă creaţi un asemenea grup restrâns, limitaţi-vă la un număr de 6 până la maximum 10 persoane.

Unii specialişti consideră că, dacă regulile de protecţie sunt respectate cu rigurozitate, acest grup se poate mări până la 30 de indivizi, însă riscul de infectare creşte. Mai important este ce face fiecare persoană în parte separat de grup, decât activitatea grupului împreună, sunt de părere experţii.

Distanţarea socială, efecte paradoxale

O carantină de 2 săptămâni înainte de întâlnire

Simptomele de COVID-19 apar de obicei într-un interval de 14 zile de la infectare, de aceea specialiştii recomandă o carantină de două săptămâni individuală, înainte de reunirea unui asemenea grup. În tot acest timp, fiecare membru trebuie să evite, pe cât posibil, orice deplasare care nu este absolut necesară.

Unii experţi militează pentru testare înainte de întâlnirea unui grup de persoane, însă testele pot crea uneori un fals sentiment de siguranţă, pentru că infectarea se poate produce chiar şi atunci când ieşim în public pentru a ne testa.

Păstrarea ferestrelor deschise poate reduce riscul infectării

Întâlnirile cu mai multe persoane sunt de obicei mai sigure în spaţii deschise, dar destul de greu de organizat în anotimpul rece. Una dintre alternative ar fi folosirea unui spaţiu foarte bine aerisit, în care aerul să circule în permanenţă.

Dacă un grup restrâns de oameni se întâlnesc totuşi în interior, se recomandă menţinerea în permanenţă a unui geam deschis, pentru a diminua riscul de infectare cu SARS-CoV-2.

bule sociale, bula socială, COVID-19, SARS-CoV-2,

Măştile şi distanţarea socială sunt în continuare recomandate

Specialiştii recomandă ca şi în aceste bule sociale să fie păstrată distanţarea socială şi purtarea măştilor. Între fiecare persoană din grup ar trebui să se păstreze o distanţă de cel puţin 2 metri sau acolo unde este imposibil, măcar de 1 metru. Purtarea măştii, chiar şi pentru o anumită perioadă de timp, poate să scadă riscul de infectare.

Strategia bulei sociale nu este o metodă pe deplin sigură, însă poate permite suplinirea nevoii de contact social cu cei dragi, fie el chiar şi limitat. Nicio persoană din grup nu trebuie însă să lase garda jos, deoarece asta înseamnă punerea în pericol a toţi membrilor.

Nu includeţi în bula socială persoane din categorii vulnerabile

Pentru că formarea grupurilor restrânse în pandemie nu este lipsită de riscuri, persoanele din categoriile vulnerabile ar trebui protejate mai mult şi nu se recomandă să fie incluse în acestea. Femeile însărcinate, persoanele peste 60 de ani sau persoanele cu boli cronice ar trebui să evite aceste întâlniri.

Totodată, aceste bule sociale ar trebui să evite includerea unor persoane care lucrează în domenii ce implică un contact inevitabil cu mai mulţi indivizi, care nu pot lucra de acasă şi sunt expuse zilnic.

Evitarea meselor împreună în grupuri restrânse

Experţii avertizează în continuare cu privire la riscul meselor împreună, în spaţii închise. Există riscul infectării cu SARS-CoV-2 chiar şi dacă păstrăm o distanţă de 2 metri în interior, fără mască.

Această recomandare se aplică atât restaurantelor, cât şi propriei case.

15 alimente pentru un sistem imunitar puternic

Trebuie evitată apartenenţa la mai multe bule sociale

Apartenenţa la mai mai multe grupuri restrânse presupune creşterea riscului de a contacta COVID-19. Cu cât persoanele cu care un individ intră în contact sunt mai multe, cu atât riscul este mai mare. Cea mai bună soluţie ar fi limitarea contactului direct doar în interiorul acestor bule, însă rigurozitatea măsurilor poate fi dificil sau imposibil de respectat pentru toată lumea.

Încrederea în persoanele pe care alegeţi să le includeţi în bula socială este cea mai importantă, dar şi transparenţa cu privire la activităţile pe care le desfăşoară fiecare separat de grup.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.