Meteorologii anunta temperaturi caniculare pentru aceasta vara, iar ploile nu par sa aiba drum prin tara noastra in curand. Asadar, inarmati-va cu multa rabdare si cititi mai departe sfaturile noastre pentru a trece cu bine de aceasta perioada.
Cand spui 40 de grade Celsius, automat te gandesti la transpiratie, multa transpiratie… Acest lucru este cu adevarat frustrant si te poate face sa-ti pierzi increderea in tine. Nimanui nu-i place sa vada pete mari de transpiratie si o fata parca abia scoasa de sub dus, mai ales atunci cand esti in public. Din fericire, exista solutii naturale si eficiente prin care putem preveni transpiratia abundenta din timpul verii. Pentru inceput insa, iti propunem sa afli care sunt posibilele cauze care determina transpiratia in exces.
Transpiratia se transmite prin gene
Daca parintii sau rudele apropiate sufera de transpiratie abundenta, atunci fii sigur ca aceasta gena se va transmite si la tine. Din pacate, nu prea ai cum sa te lupti cu acest lucru, singura optiune, radicala de altfel, fiind interventia chirurgicala, metoda care inca nu este bine pusa la punct de catre oamenii de stiinta.
Schimbarile hormonale, responsabile de transpiratia excesiva
Adolescentii aflati la pubertate si femeile care intra la menopauza sunt cele mai predispuse categorii de varsta in care transpiratia isi face de cap. Pentru acest lucru sunt responsabile nivelurilor crescute de hormoni, cum ar fi testosteronul, care poate influenta starile emotionale. Stresul emotional si anxietatea pot produce modificari la nivel hormonal, favorizand astfel cantitati mari de sudoare.
Kilograme in plus? Transpiratie abundenta
Greutatea corporala poate avea un cuvant de spus in ceea ce priveste reactia organismului la temperaturile crescute. Cu cat acumulam mai multe kilograme, cu atat organismul va incerca sa elimine saruri si minerale, ce se manifestsa prin cantitati mari de transpiratie. De asemenea, tine cont ca unele alimente, in special cele picante sau foarte sarate, pot agrava problema transpiratiei.
6 sfaturi urmate = adio, transpiratie!
- Respecta un regim alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume, si bea minimum 2 litri de apa pe zi;
- Dusurile repetate cu sapun antibacterian fac minuni;
- Foloseste pudra de talc, in special in zona subratului, dupa care aplica un deodorant puternic sau antiperspirant;
- Poarta haine lejere, deschise la culoare, preferabil din in sau bumbac, pentru ca lasa pielea sa respire;
- Pastreaza-ti calmul, nu te enerva din orice nimic si incearca anumite tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditatia;
- Renunta la cafea, cola si alcool si inlocuieste alimentele picante cu minunatele condimente aromate.
Ce efecte are canicula asupra organismului
Transpiratia, semn ca organismul functioneaza
Desi incercam sa scapam de povara transpiratiei, trebuie sa fim constienti ca aceasta prezinta, pe langa dezavantajele mentionate, numeroase beneficii asupra sanatatii: ne ajuta sa avem o piele curata, sa pierdem in greutate, regleaza temperatura corpului, ne elibereaza de stres si ne mentine inima sanatoasa.
Picaturile de sudoare sunt mana cereasca pentru piele, deoarece contin un antibiotic natural, numit dermicidin, care ajuta la distrugerea bacteriilor ce se gasesc in mod natural pe suprafata pielii. Transpiratia poate ajuta la destuparea porilor, imbunatatind textura pielii.
Stiai ca transpiratia poate arde pana la 300 de calorii/ora?