Plantele aromate sunt delicioase, dar si pretioase pentru sanatate. Medicii indieni si chinezi le foloseau de mult timp sub diferite forme: proaspete, uscate, infuzie sau cataplasme.
In secolul al XVI-lea, in Europa, Nicolas Culpiper a pus bazele unei terapii in care plantele si ierburile joaca un rol important. Fitoterapia, in zilele noastre, cunoaste un recul. Stiinta a studiat plantele pentru a descoperi secretele binefacatoare. Acestea contin toate uleiurile esentiale in care sunt concentrate arome, dar si substante chimice active foarte benefice. Tot ele intaresc actiunea antioxidantilor (combatand efectele imbatranirii) si a antisepticilor, prevenind infectiile.
Plantele medicinale
Multe ierburi sunt bogate in vitamine, dar anumite plante aromatice sunt atat de concentrate in principii active, incat industria farmaceutica incearca sa utilizeze la maximum potentialul lor. Plantele sunt insa fragile si, rau conservate, isi pierd aroma in cateva ore. Le veti pastra mai bine daca le inveliti o zi sau doua intr-un prosop umed, dupa care le puneti la frigider. Pentru a le pastra mai mult timp, amestecati plantele uscate cu putin ulei de masline si congelati-le. Pentru a da un nou gust mancarii dumneavoastra, incercati combinatii originale din diverse plante.
Busuiocul
Puteti folosi aceasta planta pentru aromarea cartofilor si legumelor soté. Piureului de cartofi in special, ii confera un gust special. Antiseptic si tonifiant, ajuta la combaterea migrenei si a insomniei.
Cimbrul
Este des folosit la preparatele din carne si din peste. Diuretic, cimbrul este expectorant (se regaseste printre componentele siropului contra tusei) si afrodisiac.
Menta
Se foloseste la unele preparate din carne. Marinati cateva ore o bucata de carne de miel cu usturoi, ulei de masline si foi de menta, apoi o puneti-o la prajit, la gratar sau la tigaie. Puteti folosi menta la fructele de mare si la preparate din oua. Stimuleaza digestia.
Spaghete cu scoici in sos de menta
Pentru 4 persoane; timp de preparare: 25 minute; timp de fierbere: 10 minute.
Ingrediente: 350 g de paste, 500 g scoici, 10 ml de vin alb, 2 lingurite de ulei de masline,
2 lingurite de piper, un varf de cutit ardei iute.
Sosul se prepara din: 100 g de spanac, usturoi, pin, menta, 8 lingurite de ulei de masline, sare, piper negru macinat, ardei iute.
Mod de preparare
Pregatirea sosului: amestecati toate ingredientele pana obtineti o pasta fina pe care o pastrati intr-un bol. ~n alt vas amestecati scoicile, vinul alb, uleiul de masline si piperul si puneti-le la fiert timp de 20 de minute. Apoi strecurati sucul obtinut, amestecati-l cu sosul, apoi varsati-l peste paste. ~ntre timp, fierbeti spaghetele, scurgeti-le si puneti-le intr-un castron. Repartizati-le in 4 farfurii, deasupra puneti scoicile fierte si serviti-le imediat.
Sfatul nostru
Traditionalul sos se prepara cu busuioc. Dar puteti incerca si cu patrunjel sau arpagic.
Tarhonul
Este folosit la sandvisurile cu unt. Rezultatul este deosebit. ~l puteti folosi si la salate. Vor capata o noua savoare. Tarhonul are proprietati digestive. Este vermifug (distruge viermii intestinali).
Marar
Are o savoare delicata, care se potriveste perfect preparatelor din carne de vitel si de pui. ~l puteti folosi si la fileul de pasare. Puteti tapeta puiul cu marar, iar apoi sa-l prajiti intr-o cratita cu ulei de masline. Este antiseptic si ajuta la eliminarea gazelor intestinale.
Asmatui
Savoarea lui este minunata la salata de rosii, fiind agreabila si pentru prepararea oualor. Faciliteaza digestia.
Coriandru
Este prezent in bucataria asiatica. Utilizat in special la sosuri, este anti-infectios si stimuleaza digestia.
Crevete cu rozmarin si lamaie
Pentru 4 persoane; timp de preparare: 15 minute; timp de fierbere: 10 minute.
Ingrediente: 800 g crevete, 3 lamai, rozmarin, salvie, ulei de masline, salata, sare si piper.
Mod de preparare
Se repartizeaza salata in 4 farfurii, se adauga sarea, piperul, putin ulei de masline si sucul de lamaie. Crevetele se sareaza si se pipereaza apoi se pun intr-o tigaie si se fierb la foc mare cu ulei de masline, timp de cateva minute. Puneti crevetele calde peste salata. Decorati salata cu rozmarin, foi de salvie si cu bucati de lamaie.
Sfatul nostru
Pentru a oferi mai multa savoare crevetelor puteti sa-i marinati pentru o noapte in ulei de masline, la care ati adaugat rozmarin si salvie.
Dovlecei umpluti cu oua si menta
Pentru 4 persoane; timp de preparare: 25 minute; timp de fierbere: 15 minute.
Ingrediente: 4 dovlecei, o lamaie, usturoi, menta, 4 oua, ulei de masline, sare si piper.
Mod de preparare
Cu o lingura scobiti dovleceii, apoi puneti-i la fiert in apa sarata timp de 5 minute. Dupa scurgerea timpului de fierbere, scoateti-i si scurgeti-i. Amestecati miezul dovleceilor cu ouale fierte tari, cu menta si usturoiul pisat, sucul de lamaie si uleiul de masline. Puneti sare si piper dupa gust. Umpleti dovleceii cu aceasta compozitie si serviti portiile reci.
Legume si ciuperci cu asmatui, ardei iute, marar si tarhon
Pentru 4 persoane; timp de preparare: 30 minute; timp de fierbere: 10 minute.
Ingrediente: 200 g fasole verde, 200 g mazare, 200 g boabe de fasole uscate, 200 g ciuperci
Pentru sos: asmatui, tarhon, marar, suc de lamaie, ulei de masline, ardei iute, sare si piper.
Mod de preparare
Preparati sosul amestecand toate plantele si puneti-le intr-un castron. Amestecati-le cu sucul de lamaie si uleiul de masline. Legumele se fierb si se adauga cu sosul. Se lasa la marinat timp de o ora. Se servesc reci.
Sfatul nostru
Nu fierbeti prea tare legumele.
Plante aromatice exotice
In bucataria noastra nu folosim decat o mica parte din plantele pe care natura ni le ofera. Daca patrunjelul, cimbrul, foile de dafin sunt folosite in mod curent, multe alte plante merita sa-si gaseasca locul in farfuria noastra.
Melisa
Frunzele sale seamana cu cele de urzica. Frecata intre degete, ea degaja o delicata mireasma de lamaie. Aceasta planta este folosita la deserturi: serbeturi, salate de fructe. Melisa are proprietati antispasmodice si sedative.
Salvia
Se foloseste pentru a parfuma carnea prajita. Diuretica si antispasmodica, salvia favorizeaza fertilitatea feminina.
Lamaita
Savoarea lamaitei este foarte apreciata in Thailanda. Se foloseste la supe si salate. Lamaita reprezinta un bun leac impotriva frigurilor si are proprietati relaxante.
Busuiocul violet
Aceasta planta este utilizata in bucataria asiatica. Savoarea ei este foarte potrivita pentru carnea de peste si de vita. Busuiocul violet este sedativ,iar frunzele sale vindeca intepaturile de insecte.
Boraginaceea
Este o planta parfumata folosita la salate si supe, avand o actiune fortifianta asupra organismului.
Branza feta cu struguri si rozmarin
Pentru 4 persoane; timp de preparare: 15 minute; timp de fierbere: 5 minute.
Ingrediente: branza feta, 100 g struguri albi, taiati in doua, rozmarin, sare si piper.
Mod de preparare
Asezati branza feta pe gratar, deasupra presarati sare si piper si adaugati bucati de struguri. Lasati pe foc timp de 3-4 minute. Cu ajutorul unei spatule, scoateti branza feta pe farfurie si decorati-o cu rozmarin.
Sfatul nostru
Puteti folosi putin ulei de masline si mozzarella. ~n acest caz trebuie sa prajiti branza in tigaie, pentru a evita scurgerea laptelui.
Tarte fine cu migdale, piersici, cimbru si melisa
Pentru 4 persoane; timp de preparare: 30 minute; timp de fierbere: 30 minute.
Ingrediente:
Pentru pasta: 500 g unt, 1 ou, 300 g de migdale macinate, 100 g faina, sare fina.
Pentru garnitura: 4 piersici, zahar vanilat, 5 linguri de smantana, 1 ou, cimbru si melisa.
Mod de preparare
Preparati pasta amestecand toate ingredientele. Lasati-o la frigider timp de 30 minute. Tapetati tava cu unt, si intindeti compozitia, acoperind-o cu o bucata de hartie. Coaceti timp de 15 minute la foc incins. Scoateti tarta, apoi taiati piersicile in 4 si puneti-le pe fundul tavii. Bateti smantana, oul si zaharul vanilat. Varsati compozitia peste fructe. Presarati cimbru. Treceti la cuptor inca 20 de minute. Decorati tarta cu foi de melisa.
Sfatul nostru
Este de preferat sa folositi piersici care raman tari chiar daca sunt coapte.