Strângeți puternic sau scrașniti din dinți noaptea? Aveți de-a face cu bruxism, o patologie cauzată de stres. Atenție, aceste scrașnete provoacă o uzură prematură a dinților!
Bruxismul este o manie inconștientă, un tic, care constă în scrâșnirea sau strângerea puternică a dinților în timpul zilei și/sau somnului. Trebuie să știm că 1 din 4 persoane suferă de bruxism.
Există două tipuri de bruxism:
- bruxism centrat – constă în strângerea puternică a dinților fără a-i mișca; bruxismul excentrat – presupune scrâșnirea dinților cu mișcarea fălcilor ca și cum persoana respectivă ar mesteca în vid;
- Bruxism centrat – poate antrena adesea dureri maxilare.
Bruxismul excentrat este mai jenant pentru persoana care doarme alături și provoacă daune dinților.
Bruxism, cauze
Cauzele bruxismului sunt discutabile, dar specialiștii sunt de părere că scrâșnirea dinților în somn ia amploare aparent în funcție de stresul acumulat în timpul zilei. Un studiu a pus în evidență o corelare între bruxism și anxietate sau hiperactivitate (de exemplu, în perioada examenelor). Un alt studiu a demonstrat că bruxismul apare în principal în timpul somnului lent și mai puțin in timpul somnului paradoxal. Însă, acesta nu a făcut niciodată obiectul unei cercetări complete.
Alte cauze ale bruxismului ar putea fi:
- O întâmplare marcantă din trecut, supărarea sau mania, anxietatea, frica, durerea, frustrarea, disconfortul (adesea acestea sunt asociate cu dizarmoniile din familie sau cu problemele școlare, dar nici acest lucru nu este obligatoriu);
- Lipsa odihnei: durata somnului și capacitatea de relaxare;
- Personalități agresive, perfecționiste, obsesive sau persoanele grăbite și nerăbdătoare să atingă un anumit scop au tendința crescută de a dezvolta bruxismul;
- Tulburări de ocluzie – dinții nu sunt aliniați corect, sunt în erupție (mai ales în perioada de creștere a dinților);
- O obturație recentă sau o lucrare protetică recentă care e „mai înaltă”. Unii medici incriminează și obsturarea parțială a cailor aeriene prin hipertrofii amigdaliene sau vegetații adenoide (polipi).
Dintre acestea, se pare că schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți, dizarmonia dintre creșterea oaselor maxilare și erupția, mărimea sau numărul dinților prezenți la un moment dat în cavitatea bucală ar fi cea mai frecventă cauză de bruxism la copii. Consultați medicul dentist!
Principala problemă determinată de bruxism este uzura prematură și excesivă a dinților, care se crapă. Când această uzură devine excesivă, medicul dentist stabilește diagnosticul de bruxism și specifică tratamentul în funcție de gradul de uzură. O metodă de combatere a bruxismului ar fi confecționarea unei gutiere (un mulaj) speciale din cauciuc moale. Ea împiedică frecarea dinților între ei, prevenind astfel uzura lor.
Înainte de a ajunge la această soluție, pentru persoanle care scrâșnesc ocazional din dinți, este bine să încerce metode de relaxare sau terapii comportamentale. Dacă este cazul, medicul stomatolog va elimina cauza prin echilibrarea ocluziei. Există o multitudine de terapii comportamentale care pot fi aplicate în cazul acestei afecțiuni. Reducerea nivelului de stres emoțional se poate obține prin tehnici de adaptare. Oricum, conștientizarea acestui tic este un bun început pentru tratament și permite o autosupraveghere în cazul bruxomanilor care scrâșnesc din dinți în timpul zilei.
Bruxismul, pericol pentru copii
În cazul copiilor, bruxismul poate fi legat de noua senzație de a avea dinți. Copiii își pot scrâșni dinții atât ziua, cât și noaptea, dar scrâșnitul are o mai mare intensitate noaptea. Medicii stomatologi de obicei nu tratează bruxismul la copiii mici, deoarece nu creează probleme de durată. Dinții de lapte sunt schimbați după câțiva ani, iar bruxismul adesea dispare când au erupt toți dinții permanenți. Dacă nu dispare, medicul stomatolog va recomanda tratamentul adecvat.
Bruxismul la copii apare cel mai adesea în intervalul de vârstă 3-6 ani și 10-12 ani. Afecțiunea mai poate apărea și ca urmare a unor răceli sau infecții ale urechii. De asemenea, copiii pot scrâșni din dinți și ca să-și reducă disconfortul dat de diverse alergii.
Gutiera nocturnă și rolul ei în bruxism
O gutieră nocturnă este un dispozitiv din plastic pentru cavitatea bucală, care este purtată pe timpul nopții pentru a preveni scrâșnetul dinților. Dacă este proiectat corect, dispozitivul de protejare împotriva mușcăturii ajută la împiedicarea mobilității patologice a dinților, la protejarea reconstrucțiilor cu ceramică și la protejarea danturii de abrazare cauzată de scrașnetul și strângerea din dinți.