Ticul nervos de scrasnire a dintilor este intalnit atat la copii, cat si la adulti, iar multi dintre cei care il au nici nu sunt constienti. Afla abia la medicul stomatolog, cand deja smaltul dintilor este foarte afectat. Pentru a evita ulterioarele tratamente complicate, este indicata vizita la dentist o data la 6 luni.
Miscarea de scrasnire a dintilor mentine muschii maxilarului incordati in timpul noptii, cand persoana nu este constienta, iar dimineata va resimti durere si incordare la nivelul maxilarului, articulatia devenind sensibila. Pe termen lung, provoaca si migrene. Uneori, partenerul de viata este cel care sesizeaza problema, fiind deranjat de sunetele de scrasnet provocate. Gingiile ranite si dintii abrazivi sunt semne usor observabile de persoana in cauza. Frecatul dintilor poate duce la tocirea smaltului, la expunerea dentinei si, astfel, dintii devin sensibili.
Principala cauza este stresul
Factorii declansatori sunt atat de ordin psihic, cat si fizic. Stresul este principalul vinovat al acestui tic nervos, fiind considerata boala secolului. Poate fi si o reactie a corpului atunci cand dintii nu se aliniaza si nu sunt pozitionati corect (tulburari de ocluzie). Aceasta situatie poate fi tratata prin purtarea de aparate dentare recomandate de catre medicul dentist ortodont. De asemenea, bruxismul poate fi si unul dintre simptomele anumitor boli neuromusculare rare, ce afecteaza fata. In foarte putine cazuri, poate fi o reactie adversa a unor medicamente care trateaza depresia.
Tratamentul este individualizat
In functie de fiecare pacient, stomatologul stabileste un tratament, tinand cont de starea danturii, cauzele bruxismului si stilul de viata. Daca dintii sunt deja afectati, si-au pierdut smaltul si prezinta o sensibilitate ridicata. Pericolul cariilor este foarte mare, iar interventia medicului este indispensabila. Astfel, pacientului i se vor aplica tratamente stomatologice care sa-i redea sanatatea danturii si aspectul estetic placut, dar va primi si sfaturi pentru pastrarea unui zambet frumos.
In cazul in care stresul este factorul declansator, este nevoie ca pacientii sa gaseasca metode de relaxare. Pe langa recomandarea vizitei la psiholog, stomatologul le poate prescrie un relaxant pentru musculatura mandibulara, reducand astfel spasmele maxilarului. Daca bruxismul apare ca efect secundar la un tratament cu antidepresive, medicul poate prescrie altele care sa stopeze aceste efecte.
Gutiera nocturna, „colacul de salvare”
In multe cazuri, se prescriu gutiere nocturne, care impiedica manifestarea simptomelor bruxismului in timpul somnului. Gutiera nocturna este menita sa absoarba forta muscaturii cauzatoare de leziuni si dureri, precum si sa ajute la schimbarea comportamentului pacientului. Pentru a ameliora durerile musculare, poate fi necesara terapia fizica. Obiectivul acesteia este schimbarea comportamentului persoanei cu bruxism, invatand modalitatea adecvata de relaxare a limbii, dintilor si buzelor.
In momentul in care anumite persoane devin constiente de problema, simplul sfat de a-si relaxa limba in sus, cu arcadele dentare separate si buzele inchise, poate fi suficient pentru a le determina sa-si modifice comportamentul, eliminand astfel disconfortul.
Dr. Hunor Ilyes
Medic stomatolog
Clinica dentara DENT ESTET