Revista care te menține sănătos

Știați că?

Netratat, bruxismul poate distruge dantura

Dr. Lucian Codruţ Cozma, medic psihiatru
24 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
Netratat, bruxismul poate distruge dantura

Scrâșnitul frecvent din dinți sau încleștarea maxilarului (manifestări ale bruxismului) sunt tulburări care au deseori legătură cu stresul și anxietatea. Nu cauzează întotdeauna simptome, dar din aceste cauze unii oameni pot avea dureri faciale, migrene și, în timp, grave probleme cu dantura. Cele mai multe persoane nu conștientizează că suferă de o tulburare. De obicei, bruxismul se manifestă în timpul somnului, în perioadele de stres sau în momentele de concentrare.

Alte simptome ale bruxismului care pot apărea sunt durerile de ureche, durerile și rigiditatea articulației temporo-mandibulare, problemele cu somnul.

Există o probabilitate mare să suferiţi de bruxism dacă în timpul somnului vorbiţi, loviţi cu picioarele sau brațele, ori aveţi paralizie în somn – inabilitatea temporară de a vă mișca sau a vorbi când vă treziţi sau când adormiţi. Alți factori care pot determina apariția bruxismului sunt: consumul de alcool, fumatul, utilizarea drogurilor precum extasy sau cocaina, consumul ridicat de băuturi cu cofeină, anumite medicamente antidepresive.

Tratamentul bruxismului vizează în primul rând protejarea danturii. Cu acest scop, medicul stomatolog poate realiza o gutieră din silicon, menită să protejeze dinții în timpul somnului. Totodată, afecțiunea poate necesita intervenție psihiatrică sau psihologică. Terapia cognitiv-comportamentală, managementul stresului, tehnicile de relaxare sau medicația anxiolitică (dacă este vorba despre o tulburare de anxietate) pot fi eficace în tratarea acestei tulburări.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.