Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Bronșita: remedii care ușurează simptomele

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
12 septembrie 2023
Share
Bronșita: remedii care ușurează simptomele

Bronșita reprezintă inflamarea cailor respiratorii dintre trahee și plămâni, fiind cauzată, de multe ori, de o infecție respiratorie. În bronșită, bronhiile se infectează, se umflă și se îngroașă cu mucus, ceea ce duce la obstrucția fluxului de aer.

Bronșita poate fi de două tipuri: bronșită acută și bronșită cronică. Bronșita acută se bazează pe caracterul temporar pe care îl are, aceasta având o durată de 2-3 săptămâni, în cazul persoanelor cu o imunitate mai bună.

Însă, în caz de bronșită cronică, simptomele persistă o perioadă mai mare de timp (câteva luni). Persoanele care suferă de bronșită cronică sunt mai predispuse la infecții pulmonare și mai sensibile la alergeni și substanțe poluante (fumul de țigară, praful, poluarea). În timp, bronșita cronică poate face ca oxigenul să ajungă cu dificultate la nivelul plămânilor și al sângelui și poată să apară senzația de „lipsa de aer”. Diagnosticul se face pe baza prezenței unei tuse cu expectorație ce durează mai mult de 3 luni într-un an sau 2 ani la rând.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Bronhosuport – 7 plante + miere; sirop antitusiv, care susţine sănătatea şi buna funcţionare a sistemului respirator, protejează mucoasa bronşică şi ajută la obţinerea unui confort respirator.

Bronșită: care sunt simptomele?

Simptomele în caz de bronșită includ:

  • Tuse cu expectorație
  • Respirație șuierătoare
  • Stare febrilă sau subfebrilă
  • Disconfort la nivelul pieptului
  • Senzație de „lipsă de aer”
  • Simptome de răceală (dureri de cap, oboseală, lăcrimare în exces)

Care sunt remediile pentru acasă atunci când aveți bronșită?

Simptomele de bronșită pot fi ameliorate acasă urmând câțiva pași simpli:

1. Odihniți-vă. Somnul suficient și de calitate este foarte important pentru vindecarea sau ameliorarea bronșitei. În acest timp, corpul are timp să se refacă și să întărească sistemul imunitar pentru a lupta împotriva bronșitei.

2. Beți suficiente lichide. Hidratarea optimă favorizează subțierea și eliminarea mai ușoară a mucusului. Consumați minim 2 litri de lichide pe zi, precum apă, ceaiuri, sucuri de fructe și supe.

umidificator, bronșita,

3. Folosiți un umidificator. Acest aparat utilizează vaporii de apă pentru a umidifia aerul din încăpere, ceea ce ajută la fluidizarea mucusului și ameliorarea respirației șuierătoare.

4. Faceți gargară. Amestecați într-un pahar cu apă caldă o linguriță de sare și faceți gargară de 2-3 ori pe zi.

5. Apelați la aromoterapie. Câteva picături de eucalipt sau ulei de arbore de ceai adăugate într-un bol cu apă fierbinte pot ameliora simptomele bronșitei, atunci când inhalati vaporii acestui amestec.

6. Mâncați picant. Capsaicina, o substanță ce se întâlnește în ardeiul iute, are proprietatea de a ameliora congestia de la nivelul sinusurilor și de a subția mucusul.

7. Respirați. Pentru a controla senzația de „lipsă de aer”, inspirați aer adânc, după care, în timp ce țineți buzele țuguiate (ca și cum ați bea cu un pai), expirați încet. Apoi repetați până la ameliorare.

Este necesar să consultați medicul imediat dacă:

  • aveți febră mare;
  • expectoraţi mucus amestecat cu sânge;
  • senzația de „lipsă de aer” este intensă și persistentă;
  • simptomele durează mai mult de 3 săptămâni sau ați avut mai multe episoade de bronșită;
  • aveți și alte boli pulmonare asociate.

Bronsita cronica. De ce sa renuntati la fumat

Bronșita necesită monitorizare și tratament pe termen lung. Din acest motiv, este indicat să consultați medicul în mod constant și să-i semnalați eventualele simptome agravate sau nou instalate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.