Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Bronsita cronica. De ce sa renuntati la fumat

Prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneumoftiziologie, Clinica de Diagnostic Gral Bucuresti; www.gralmedical.ro
2 iunie 2017
Share
Bronsita cronica. De ce sa renuntati la fumat

Bronsita cronica este o afectiune a bronhiilor care se manifesta pe termen lung, motiv pentru care se si numeste bronsita „cronica”, fiind definita ca tuse persistenta care dureaza cel putin 3 luni pe an, doi ani consecutiv.

Spre deosebire de bronsita acuta, asa-zisa „raceala la plamani”, care este, de obicei, rezultatul unei infectii virotice sau bacteriene, bronsita cronica este generata in special de practica fumatului. Uneori, are si caracter ereditar. Pacientul cu bronsita cronica are ca simptom principal tusea, de obicei cu expectoratie. Aceasta poate fi albicioasa, spumoasa, gelatinoasa (sero-mucoasa) sau purulenta (in cazul in care este infectata cu bacterii).

Bronsita acuta vs bronsita cronica

Bronsita acuta se caracterizeaza printr-un sindrom bronsitic acut, cu debut recent si durata scurta, de obicei neasociat cu modificari radiologice pulmonare. Bronsita cronica este o boala a bronhiilor mari si mici. Hipersecretia de mucus in bronhii reprezinta un element definitoriu al bolii. La producerea acestei boli pot contribui urmatorii factori:

  • Fumatul
  • Poluarea atmosferica
  • Fumul industrial, gazele iritante, pulberi
  • Infectiile acute bronsice repetate si factorii genetici

Complicatii ale bronsitei cronice

Bronsita cronica este intalnita in special la persoanele care au depasit varsta de 35-40 de ani, de obicei fumatori sau expusi la diverse noxe din aerul respirat. Aparitia mai tarzie a bronsitei cronice se explica prin faptul ca este nevoie ca persoanele respective, predispuse la aceasta boala, sa aiba o perioada mai lunga de actiune a factorilor nocivi. In cazul in care agentul cauzal continua sa actioneze, se poate complica in urma afectarii bronhiilor si tesutului pulmonar, evoluand catre ingustarea calibrului bronsic si aparitia emfizemului. Cand apar si semne de obstructie bronsica cronica se numeste bronhopneumopatie cronica obstructiva sau, prescurtat, BPOC. In acest caz, boala este putin sau deloc reversibila.

Statistici alarmante privind BPOC

Boala pulmonara obstructiva cronica este o afectiune care, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pune in pericol sanatatea, chiar viata persoanelor care sufera de ea. Peste 3 milioane de oameni au murit in 2012, in intreaga lume, din cauza BPOC, alcatuind 6% din numarul total al deceselor inregistrate in anul respectiv, arata OMS.Mai mult de 90% dintre aceste decese au avut loc in tarile slab si mediu dezvoltate din punct de vedere economic.

Conform OMS, in 2002, BPOC era cea de-a patra cauza de mortalitate la nivel global. Se estimeaza ca, in 2030, boala pulmonara obstructiva cronica va fi principala cauza de mortalitate in lume.

inainte-de-CUM-TREBUIE-INVESTIGATA-BRONSITA-CRONICA-(2)

Cum trebuie investigata bronsita cronica

Diagnosticul se pune pe existenta factorilor de risc, a tusei cronice cu expectoratie persistenta si diferentierea acestor simptome de astmul bronsic, cancerul pulmonar, tuberculoza pulmonara, dilatatiile bronsice sau alte afectiuni respiratorii. De obicei, radiografia toracica nu este modificata in bronsita cronica simpla.

Testul de spirometrie

Acesta masoara functia pulmonara. In cadrul acestui test, respiratia este monitorizata in timp ce persoana respira intr-un tub atasat la un spirometru. Spirometrul masoara volumul pulmonar si cat de usor trece aerul prin plamani. In cazul in care rezultatele testului de spirometrie si examenul fizic o cer, pot fi recomandate teste suplimentare, de exemplu o radiografie, pentru a stabili cat de afectati sunt plamanii de boala.

Optiuni terapeutice

Tratamentul bronsitei cronice simple se refera, in primul rand, la eliminarea factorilor de risc si a fumatului. In al doilea rand, se prescriu medicamente care sa faciliteze eliminarea secretiilor bronsice (fluidifiante). Daca sputa este purulenta, se recomanda antibiotice, intrucat purulenta sugereaza infectia cu microbi. Ca si in cazul tratamentului, prevenirea bronsitei cronice presupune eliminarea factorilor de risc si stoparea fumatului.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.