Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Bronhodilatatoarele: tipuri si efecte adverse

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
2 mai 2022
Share
Bronhodilatatoarele: tipuri si efecte adverse

Bronhodilatatoarele sunt substante medicamentoase, ce sunt inhalate de la nivelul gurii catre bronhiole (pasaje aeriene ce transporta aerul) si ajung la nivelul plamanilor. Aceste pasaje de aer devin ingustate in cazul majoritatii bolilor pulmonare. Acest lucru determina scaderea fluxului de aer din plamani.

Bronhodilatatoarele sunt folosite pentru a trata astmul si alte afectiuni pulmonare cronice, precum emfizemul sau bronsita cronica. Aceste substante sunt utilizate pentru a trata rapid efectele astmului, precum wheezing-ul (respiratia suieratoare) si dispneea (senzatia de „lipsa de aer”). Acestea actioneaza prin dilatarea cailor aeriene ale plamanilor, prin relaxarea muschilor si prin imbunatatirea respiratiei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena siropul de tuse Naturalis Bronhosuport. Acesta fluidifică secreţiile elimină secreţiile bronşice în exces, hidratează mucoasa bucală şi ajută la uşurarea respiraţiei.

Tipuri de bronhodilatatoare

Exista mai multe tipuri de bronhodilatatoare, precum:

  • bronhodilatatoarele beta-adrenergice cu durata scurta de actiune si ipratropium – actioneaza rapid si sunt indicate in episoadele acute ale astmului;
  • bronhodilatatoarele beta-adrenergice cu durata lunga de actiune – tiotropium si teofilina – sunt folosite pentru tratamentul zilnic, pe termen lung, pentru a preveni crizele de astm sau pentru a reduce frecventa simptomelor.

Tipuri de bronhodilatatoare utilizate in astm

Exista 3 tipuri de bronhodilatatoare folosite pentru tratarea astmului. Acestea includ:

  • bronhodilatatoarele beta-adrenergice – dilata caile aeriene prin relaxarea muschilor din vecinatate. Acestea sunt agonisti beta-2 ce stimuleaza receptorii beta-2 de la nivelul invelisului cailor aeriene, determinand relaxarea si deschiderea acestora;
  • bronhodilatatoarele anticolinergice – blocheaza efectul acetilcolinei de la nivelul cailor aeriene si al pasajelor nazale. Acetilcolina este o substanta utilizata de nervi pentru a comunica cu celulele musculare. In astm, nervii colinergici ce ajung la plamani cauzeaza ingustarea pasajelor aeriene, prin stimularea muschilor din jurul acestora pentru a se contracta. Efectul anticolinergic al bronhodilatatoarelor blocheaza efectul nervilor colinergici, determinand relaxarea si dilatarea pasajelor aeriene;
  • Derivatii de xantina – dechid caile aeriene prin relaxarea muschilor netezi de la nivelul pasajelor aeriene si apoi suprima raspunsul acestora la stimuli.

Cum puteti tine sub control astmul in sezonul rece

secundara_bronhodilatatoarele_inainte de CARE SUNT EFECTELE ADVERSE ALE BRONHODILATATOARELOR

Care sunt efectele adverse ale bronhodilatatoarelor?

Tahicardia si alte aritmii

Tahicardia reprezinta accelerarea batailor inimii, ce poate sa apara in special la inceputul tratamentului cu bronhodilatatoare. Aceste medicamente sunt stimulatoare si accelereaza bataile inimii dupa administrare. Pe langa tahicardie, pot aparea si batai neregulate ale inimii si palpitatii, ca efecte adverse ale bronhodilatatoarelor.

Durerile de cap

Acestea sunt un efect advers frecvent al bronhodilatatoarelor inhalatorii. Durerile de cap sunt cauzate de dilatatia vaselor de sange, ce apare in urma administrarii acestor substante. Atunci cand vasele de sange se dilata in creier, poate aparea durerea de cap.

Iritabilitatea si agitatia

Iritabilitatea si agitatia sunt alte efecte adverse asociate cu bronhodilatatoarele, insa, de obicei, dispar in cateva zile de la debut. Daca problemele continua, este necesar sa va adresati medicului.

Tremorul

Tremuraturile apar din cauza efectului de stimulare al bronhodilatatoarelor. In timpul tratamentului, unele persoane au tendinta de a fi agitate, iar tremorul mainilor apar din cauza stimularii vaselor de sange de la nivelul creierului. Este necesar sa va adresati medicului daca acestea apar.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.