Revista care te menține sănătos

Știri

Broccoliul ar putea reduce riscul de AVC

Mădălina Cristea; surse: sciencealert.com, pubs.acs.org
19 martie 2024
Share
Broccoliul ar putea reduce riscul de AVC

Vă place broccoli? Dacă răspunsul este nu, ar trebui să vă reconsiderați relația cu această legumă cruciferă. Oamenii de știință sugerează că unul dintre compușii chimici din broccoli ar putea ajuta la la prevenirea și tratarea cheagurile de sânge. Descoperireq este foarte importantă, deoarece reprezintă un pas înainte în reducerea riscului de accident vascular cerebral (AVC). Concluzia a fost publicată recent în ACS Central Science.

Broccoliul a intrat oficial în atenția cercetătorilor din întreaga lume. E posibil ca începând de azi să-și facă loc și în farfuria dumneavoastră. Cercetătorii de la The University of Sydney (Australia), Washington University (St. Louis, U.S.A.) și Victoria University of Wellington (New Zealand) au descoperit un nou beneficiu al cruciferei. Este vorba despre un potențial ajutor în preîntâmpinarea coagulării trombocitelor.

Sulforafanul, popular în știință. De azi, poate, și în farfurie

În demersul lor, specialiștii au efectuat teste de laborator pe 23 de substanțe fitochimice electrofile din plante. Cercetătorii au urmărit predilecția acestor compuși chimici de a se lega de tromobocite. Astfel, sulforafanul (SFN), o substanță prezentă în broccoli și conopidă, s-a evidențiat prin potențialul său de agent anticoagulant. Anterior, în comunitatea oameniilor de știință, compusul chimic atrăsese deja atenția prin posibilitatea de a ajuta la prevenirea cancerului și la scăderea colesterolului.

Trombocitele joacă un rol esențial în vindecarea rănilor. În mod normal, acestea ajută la coagularea sângelui, oprind astfel sângerarea. În anumite circumstanțe, trombocitele pot duce la formarea de cheaguri periculoase care blochează circulația sângelui. Atunci când cheagurile sunt localizate în zone critice, cum ar fi creierul și inima, apare riscul unor daune ireversibile.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar VenoSuport Naturalis. Contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului circulator.

Analizarea sulforafanului la nivel molecular a scos la iveală faptul că acesta poate încetini agregarea trombocitelor. Agregarea, prima etapă în procesul de coagulare sanguină, este procesul prin care mai multe trombocite se contectează între ele, ducând ulterior la formarea cheagului. Sulforafanul împiedică aglomerarea trombocitelor prin modificarea activității proteinei PDIA6.

cheaguri de sange, broccoli, sulforafan, accident vascular cerebral, avc, trombocite, cheaguri de sange, agent anticoagulant,

Sulforafanul, de ajutor în prevenția și tratamentul în caz de AVC

“Sulforafanul din broccoli este de ajutor la îmbunătățirea performanței medicamentelor care distrug cheagurile de sânge după un accident vascular cerebral. Totodată, susține prevenția în cazul pacienților cu risc ridicat de AVC”, explică Xuyu Liu, cercetător biomedical la University of Sydney.

Descoperirile atrag atenția că SFN-ul merită să fie investigat ca modalitate de a reduce riscul de accident vascular cerebral. Partea cea mai bună este că subsanța se găsește într-un aliment relativ accesibil, precum broccoli.

Sulforafanul ar putea fi folosit și în cazul pacienților care au suferit un AVC, cu scopul de a reduce impactul asupra creierului. Specialiștii nu exclud posibilitatea ca, în cele din urmă, după ce va fi dezvoltat și perfecționat, un astfel de tratament să poată salva vieți.

“Sulforafanul nu provoacă sângerare, un efect advers des întâlnit în cazul administrării agenților de subțiere a sângelui folosiți în tratamentul AVC-ul”, spune Liu.

Cercetările sunt încă în stadiu incipient. Până acum, nu au fost efectuate studii pe oameni. Prin urmare, specialiștii încă nu pot spune cu certitudine dacă creșterea consumului de broccoli este suficientă pentru a reduce riscul de AVC. Acest lucru va putea fi stabilit prin intermediul unor cercetări ulterioare.

Ce urmează?

Studiul abordează o problemă de sănătate uriașă, manifestată la nivel mondial. Potrivit statisticilor, anual, aproximativ 15 milioane de pacienți suferă un AVC. O treime din aceste cazuri se încheie cu deces, iar o altă treime duce la dizabilități permanente.

Rezultatele studiului reprezintă un excelent punct de pornire pentru investigațiile privind prevenția și tratamentul cheagurilor de sânge. De asemenea, ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral, a doua cauză de deces la nivel mondial.

 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.