Peste jumatate din populatia de peste 40 de ani a fost identificata ca fiind la risc de BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica), in urma celui mai reprezentativ studiu national privind prevalenta bolilor obstructive cronice. Numarul real al persoanelor afectate de boli respiratorii cronice a fost aproximat pana acum, fiindca nu a existat niciun studiu care sa cuprinda cifre reprezentative la nivel national.
„Studiul constituie o premiera in Romania, atat datorita acoperirii nationale, cat si a completarii datelor culese pe baza de chestionar cu evaluarea spirometrica a subiectilor”, a declarat Dana Farcasanu, director executiv Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate.
Studiul a fost realizat in perioada iulie-august 2011, pe un esantion de 9.639 de persoane cu varsta peste 40 de ani. Cercetarea constituie primul demers structurat la nivel national de evaluare a prevalentei BPOC in Romania, care a utilizat si spirometria. Cercetarea s-a facut in doua etape: prima a constat in aplicarea unui chestionar, iar cea de-a doua etapa a presupus evaluarea spirometrica. Rezultatele obtinute in urma celor doua etape au aratat ca 51% din persoanele chestionate sunt predispuse la BPOC, in timp ce 23% dintre ele prezenta simptomele acestei afectiuni.
„Dintre participantii la studiu, barbatii, in special cei fumatori, au un risc de doua ori mai mare decat femeile sa fie diagnosticati cu BPOC, fie alte probleme respiratorii. Tot ei sunt si cei care fumeaza mai mult decat femeile si au mai des probleme cu tusea”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, coordonator stiintific al studiului si presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Dintre participantii la studiu: 33% erau fumatori, 30% prezentau dispnee de efort (simptom al insuficientei cardiace), 19% acuzau dispnee nocturna, 18% aveau wheezing (respiratie suieratoare), 17% aveau tuse cu expectoratie si 15% aveau crize de sufocare cel putin trei luni pe an, minimum doi ani consecutiv. Datele obtinute au mai aratat ca riscul de aparitie a BPOC creste odata cu varsta in cazul barbatilor.
Text: Irina Prodan