Botoxul este forma purificata a toxinei botulinice, o proteina produsa in mod natural de bacteria numita Clostridium botulinum. Toxina se lipeste, practic, de receptorii intalniti in nervii scheletici, terminatiile nervoase, in creier etc.
Toxina impiedica astfel eliberarea unui neurotransmitator numit acetilcolina (stimuleaza neuronii). Botoxul impiedica nervii sa mai trimita semnale catre muschi pentru a se contracta, iar acestia din urma raman, practic, paralizati timp de mai multe luni.
Botoxul poate fi utilizat, de asemenea, pentru a trata migrenele si durerile de cap, precum si spasmele musculare de la nivelul gatului, problema glandelor sudoripare hiperactive etc. Initial, medicii foloseau botoxul pentru a trata slabiciunea musculara a ochilor ce ducea la aparitia strabismului.
Efectele tratamentului cu botox
Cand oamenii au anumite expresii faciale, cele 50 de perechi de muschi de la nivelul fetei se contracta. In timp, pielea nu mai produce colagenul care o face elastica intr-o cantitate atat de mare si, astfel, se formeaza ridurile. Botoxul netezeste ridurile prin prevenirea contractiilor musculare faciale. Dar cum botoxul poate paraliza temporar toate tipurile de muschi scheletici, medicii il pot utiliza pentru a trata vezica hiperactiva etc.
Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea injectiilor cu botox pentru a reduce simptomele migrenelor, desi este recomandat ca tratamentul sa se foloseasca doar in cazul persoanelor care se confrunta cu peste 14 migrene pe luna. In urma unui studiu publicat in anul 1999 in British Journal of Dermatology s-a descoperit ca botoxul a imbunatatit semnificativ problema transpiratiei excesive din zona axilei. Botoxul actioneaza impotriva transpiratiei prin blocarea semnalelor transmise de catre nervi glandelor sudoripare.
Efecte secundare comune
Botoxul poate provoca dureri, umflaturi, vanatai in zonele in care se realizeaza injectiile. Zonele cu multe vase de sange sunt supuse unui risc si mai mare. Daca injectia nu se realizeaza in mod corespunzator sau cu o dozare corecta, botoxul poate migra prin vasele de sange catre alte zone si poate cauza expresii faciale asemanatoare celor ce pot aparea in urma unui accident vascular cerebral.
Efecte secundare rare
In cazuri foarte rare, botoxul poate provoca reactii adverse ce pot pune viata in pericol, inclusiv alergii. Uneori, poate migra catre alte zone, dupa cum aminteam mai sus, si poate provoca slabiciune musculara, probleme de vedere, probleme la inghitire sau probleme de respiratie. Iar la un procent foarte mic de populatie, botoxul s-ar putea ca, pur si simplu, sa nu functioneze.
Unele dintre aceste persoane au fost expuse in trecut la toxina botulinica, astfel incat sistemul lor imunitar produce anticorpi care se lipesc de proteina. Si unele antibiotice pot impiedica botoxul sa actioneze asa cum ar trebui. Persoanele, in special femeile, care apeleaza la injectiile cu botox ar putea avea probleme in ceea ce priveste anumite expresii faciale. Un studiu realizat in anul 2012 si publicat in Journal of Psychiatric Research a scos la iveala faptul ca persoanele care sufereau de depresie majora si care au primit o injectie cu botox impotriva ridurilor prezentau imbunatatiri semnificative ale simptomelor.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Livescience.com