Revista care te menține sănătos

Psihologie

Bolile nu discriminează. Vedete care s-au luptat cu tulburarea bipolară

Alin Claudiu Popescu; surse: everydayhealth.com, opencolleges.edu.au; surse foto: twitter: Sinead O'Connor, Mariah Carey, www.jcvdworld.com, instagram: vivienleighlegend, Catherine Zeta-Jones
13 aprilie 2023
Share
Bolile nu discriminează. Vedete care s-au luptat cu tulburarea bipolară

În spatele luminii reflectoarelor nu se ascund doar zâmbete, ci şi poveşti dramatice de viaţă. Tulburarea bipolară reprezintă o afecţiune psihică, în care se remarcă stări depresive, maniacale sau hipomaniacale.

Schimbările de dispoziţie extreme nu pot fi ascunse de ochii publicului întotdeauna, iar vedetele internaţionale care suferă de acest tip de tulburare încearcă să îi facă faţă şi să explice că stigmatizarea nu este o soluţie şi că doar diagnosticarea şi urmarea unui tratament pot ajuta la limitarea efectelor. Iată poveştile de viaţă ale unor cântăreţi şi actori pe care i-am admirat de-a lungul timpului. 

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio StresCalm. Principalele sa beneficii sunt: creşte rezistenţa organismului la stres; îmbunătăţeşte vitalitatea şi tonusul psihic; susţine performanţele mintale; ajută la inducerea somnului.

Sinéad O’Connor

Celebra interpretă a hitului Nothing Compares 2 U are o poveste de viaţă impresionantă, cu o copilărie zbuciumată şi cu o perioadă de maturizare plină de tristeţe şi gânduri de suicid. Sinéad O’Connor a fost diagnosticată în 2003 cu tulburare bipolară şi fibromialgie, iar viaţa ei a continuat să ţină prima pagină a tabloidelor. În anumite momente a ţinut să îşi deschidă sufletul, iar declaraţiile ei sunt cutremurătoare.

„Fiecare por din tine plânge şi nu înţelegi de ce. De fapt am murit şi m-am născut din nou ca urmare a faptului că am urmat un tratament şi astfel am avut şansa să îmi reconstruiesc viaţa”, a declarat cântăreaţa pentru The Oprah Winfrey Show.

Şi toate problemele au început în copilărie. Într-un interviu pentru talk-show-ul american de televiziune Dr. Phil, cântăreaţa irlandeză a explicat cum a rămas marcată de abuzurile fizice şi sexuale la care a fost supusă de mama ei: „Avea practic o cameră de tortură. Era o persoană care se bucura la suferinţa altora”.

Sinéad O’Connor a continuat să surprindă prin deciziile luate. În 2018 s-a convertit la islam şi şi-a schimbat numele în Shuhada. La finalul anului 2019, Sinéad a reapărut pe scenă, după o pauză de aproape un an, purtând haine islamice: hijab şi o abaya roşie.

Mariah Carey

Superstarul american Mariah Carey a fost diagnosticată cu tulburare bipolară de tip 2 în 2001, după ce a fost internată într-un spital de psihiatrie după o cădere nervoasă. A recunoscut acest lucru abia în 2018, într-un interviu pentru revista People. „Până de curând am trăit în negare şi izolare şi într-o frică constantă că cineva va spune tuturor despre boala mea. A fost o povară prea grea de purtat şi pur şi simplu nu am mai vrut să mă ascund. Am căutat şi am găsit tratament, m-am înconjurat de oameni pozitivi şi am continuat să fac ceea ce iubesc: să compun şi să cânt”, spune câştigătoarea a 5 premii Grammy şi a 21 World Music Awards.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului. Conţine 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) şi vitamina B12.

Catherine Zeta-Jones 

O prezenţă carismatică şi deopotrivă răvăşitoare, Catherine Zeta-Jones a impresionat în perioada anilor 2000 cu prestaţii remarcabile în filme precum Masca lui Zorro sau Chicago. Pe lângă o viaţă de familie împlinită şi o carieră plină de succese, Catherine s-a luptat şi cu tulburarea bipolară. A fost diagnosticată în 2011 şi spune că atunci când problemele emoţionale au primit un nume şi un diagnostic a reprezentat un moment în care s-a simţit eliberată. 

„Nu sunt genul de persoană căreia îi place să vorbească despre problemele personale, dar odată cu anunţul că am tulburare bipolară sper că şi alţi oameni care suferă de această boală vor înţelege că poate fi ţinută sub control. Sper să pot ajuta la eliminarea oricăror stigme şi că cei care nu pot ţine tulburarea sub control vor căuta ajutor de specialitate”, a declarat frumoasa soţie a lui Michael Douglas.

Jean-Claude Van Damme 

O prezenţă obişnuită pe ecranele din România după anii ­´90, Jean-Claude Van Damme a avut o viaţă extrem de zbuciumată. Probleme cu drogurile, patru divorţuri şi acuzaţii de abuz domestic au fost semnele că actorul belgian are nevoie de ajutor. A fost diagnosticat cu tulburare bipolară cu ciclare rapidă (schimbări foarte rapide ale stării de spirit). Şi-a schimbat stilul de viaţă, iar tratamentul a început să dea roade.

„Trebuie doar să iei puţină sare (n.r. medicamentul care se prescrie în cazul tulburării bipolare). În doar o săptămână am simţit cum îşi face efectul. Toată agitaţia din jurul meu, pe care o simţeam ca o apă care se mişcă în stânga şi în dreapta, este acum ca un lac liniştit”, a declarat Jean-Claude pentru E! Online.

Vivien Leigh 

Tratamentele pentru tulburarea bipolară nu sunt disponibile de mult timp. Cu ani în urmă, pacienţii sufereau în tăcere, nediagnosticaţi, şi cu teribila ruşine a faptelor şi comportamentelor zilnice. Devenită celebră după Oscarul câştigat după rolul memorabil din Pe aripile vântului, Vivien Leigh a avut tulburare bipolară, o boală care i-a afectat reputaţia profesională, dar şi căsnicia cu Sir Laurence Olivier, divorţul având loc în 1961. Cea care i-a dat viaţă personajului Scarlett O’Hara a suferit enorm din cauza tulburării bipolare, schimbările de comportament aducând-o într-un final într-un spital din Anglia. Acolo a avut parte de tratamentul clasic al acelor vremuri, terapie cu electroşocuri, care consta în inducerea unui şoc electric prin creierul pacientului. Apropiaţii spun că, ţinând cont de personalitatea ei, tot acest tratament a fost un coşmar pentru Vivien, laureată a două premii Oscar. Actriţa a murit în 1967, la 53 de ani, din cauza tuberuclozei.   

„Atunci nu existau medicamente, nu existau clinici specializate pentru boala ei, nu exista nimeni şi nimic între Vivien şi lumea de afară, pe care o găsea rece, ostilă şi căreia, din cauza condiţiei medicale, nu putea să îi facă faţă”, a declarat Sheridan Morley, un apropaiat al actriţei, pentru BBC.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.