Bolile cardiovasculare reprezinta, in zilele noastre, cauza cea mai comuna de deces la nivel mondial. Astfel, sunt responsabile de 30% din totalul deceselor, respectiv 40% in tarile bogat industrializate si 28% in tarile cu un nivel mediu si scazut de dezvoltare.
Fiind afectiuni atat de importante, cu un impact social crescut, ne-am gandit ca in acest numar sa va oferim principiile dietei, care reprezinta o componenta esentiala in schema terapeutica. La final vom prezenta modul in care pot fi prevenite bolile cardiovasculare, printr-o alimentatie sanatoasa.
Ce presupune tratamentul igieno-dietetic pentru bolile inimii?
Una dintre principalele afectiuni cardiovasculare este reprezentata de hipertensiunea arteriala (tensiune arteriala mai mare de 140/90 mm Hg). Vom prezenta mai jos tratamentul igieno-dietetic indicat in aceasta boala. Repetam ca acesta face parte dintr-o schema de tratament complexa si nu poate fi utilizat ca unic mijloc terapeutic.
Criteriile generale de tratament igieno-dietetic:
Repaus fizic si psihic (evitarea stresului), respectarea orelor de odihna;
Evitati schimbarile bruste de temperatura si presiune (de evitat calatoriile cu avionul);
Micsorati cantitatea de sare din alimentatie; este o conditie obligatorie – 1,5 – 2,5 – 3 g sare in 24 de ore!
Ca termen de comparatie, in Romania, media consumului de sare in 24 de ore este de 10-12 g pe cap de locuitor!
Daca exista surplus ponderal, este indicata asocierea cu un regim de slabire (sub indrumarea medicului specialist);
Reduceti la jumatate cantitatea de grasimi permisa unui adult sanatos;
Mancati 4-5 mese pe zi, reduse cantitativ;
Evitati lichidele in timpul mesei si consumul a peste 2l de lichide zilnic.
Alimentele permise in dieta pentru inima sunt:
Lactatele: lapte degresat, branza de vaci, cas slab, nesarat;Carne (150-200 g, de 3-4 ori/saptamana): vita, pui, preparate prin fierbere sau fripte, peste slab (stiuca, salau, crap etc.);
Grasimile: unt (10-15 g/zi), ulei de floarea-soarelui, de soia, de masline sau porumb (40-50 g zilnic);
Painea alba sau intermediara, fara sare. Se recomanda sa fie consumata veche de o zi sau prajita;
Fructele proaspete sau preparate sub forma de compoturi, sucuri etc.;
Legumele sarace in sodiu (sare) si celuloza: morcovi, dovlecei, fasole verde, salata verde, vinete, rosii etc.;
Condimentele: patrunjel, tarhon, marar, leustean, dafin, cimbru, lamaie;
Dulciurile trebuie preparate fara bicarbonat si fara sare, din aluat fiert, uscat;
Alimentele interzise in dieta pentru inima sunt:
Lactatele: lapte integral, branzeturi sarate si grase;
Carnea grasa (in special porc, vanat, mezeluri);
Prajelile;
Painea neagra;
Alcoolul sub orice forma, cafeaua, ceaiul verde, apele minerale clorurosodice;
Condimentele iuti: piper, boia, sare, ceapa, hrean, usturoi;
Legumele cu un continut crescut de sare (telina, spanac, varza acra etc.) sau conservate (muraturile);
Fructele oleaginoase (nuci, alune, arahide);
Dulciurile preparate cu bicarbonat, cu aluat dospit, cu cantitate crescuta de unt si galbenus de ou;
Grasimile emulsionate (maioneza, frisca).
Cum putem preveni bolilor cardiovasculare?
In principiu, o alimentatie sanatoasa, echilibrata, bogata in fibre (legume, fructe), consum moderat de sare, un continut limitat de grasimi, maximum 30% din necesarul caloric, din care mai putin de 10% grasimi saturate (cantitatea de colesterol sa nu depaseasca 300 mg pe zi), pot tine la distanta aceste afectiuni! Dr.
Venera Vartosu
Medic recuperare medicala
Consultant nutritie