Bolile de inima se manifesta si au cauze diferite la femei si barbati. Insa, masurile de preventie sunt aceleasi si la fel de importante. Asa ca renuntati la fumat, scadeti in greutate si adoptati o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume si saraca in grasimi saturate sau alimente procesate.
Cuprins articol
Boala arteriala coronariana
Particularitati feminine
Manifestarile infarctului miocardic
Riscuri crescute pentru femei
Insuficienta cardiaca
Fibrilatia atriala
Chiar daca inima unei femei arata la fel ca a unui barbat, ea se poate „exprima” diferit. De exemplu, inima unei femei poate fi mai mica, poate pompa mai rapid, insa poate „scoate” mai putin sange. Atunci cand o femeie este mai stresata, rata cardiaca creste, iar inima pompeaza o cantitate mai mare de sange. Atunci cand un barbat este stresat, arterele de la nivelul inimii se contracta, crescand tensiunea arteriala. Aceste diferente sunt importante, deoarece influenteaza simptomele, metoda de tratament si/sau consecintele pe termen lung.
Boala arteriala coronariana
Aceasta este prima cauza de infarct miocardic, iar mecanismul de producere este la fel in cazul ambelor sexe. Grasimile care circula in sange sunt depozitate in peretii arterelor, formandu-se, astfel, placile de aterom. Atunci cand aceste placi cresc, devin rigide si, treptat, ingusteaza arterele si afecteaza fluxul sangvin. De cele mai multe ori, placile de aterom devin instabile si se rup. Acestea declanseaza o cascada de evenimente care produc un cheag de sange ce intrerupe fluxul sangvin. In consecinta, apare infarctul miocardic.
Particularitati feminine
In ciuda acestui proces, femeile au un risc mai mare pentru boala arteriala coronariana in comparatie cu barbatii si tind sa aiba diferite simptome in ceea ce priveste infarctul miocardic. Riscurile particulare ale femeilor in acest caz sunt reprezentate de:
- endometrioza
- sindromul ovarelor polichistice
- diabet
- hipertensiunea arteriala care apare in timpul sarcinii
Manifestarile infarctului miocardic
Atunci cand este vorba despre un infarct miocardic, femeilor pot avea unele simptome diferite de cele ale barbatilor. In plus, pot exista cateva semne subtile ce pot aparea cu 3-4 saptamani inainte de eveniment, precum:
- oboseala excesiva si inexplicabila
- senzatia de „lipsa de aer” (dispneea) si transpiratia
- durerea la nivelul gatului, spatelui sau al mandibulei
In cazul femeilor, boala arteriala coronariana poate fi dificil de diagnosticat, din cauza ca sunt mai frecvent implicate arterele de mici dimensiuni, ce nu pot fi vizualizate corespunzator la angiografie.
Cum ne recuperam dupa un infarct miocardic
Riscuri crescute pentru femei
Infarctul miocardic este mai grav in cazul femeilor, de cele mai multe ori. Acest lucru poate fi din cauza ca femeile au mai multi factori de risc netratati, precum diabetul sau hipertensiunea arteriala. Acestea necesita o perioada de spitalizare indelungata dupa un astfel de eveniment. In urma unui infarct miocardic, femeile au risc mai mare de a-l face si pe al doilea.
Insuficienta cardiaca
In cazul barbatilor este, de obicei, cauzata de leziunile dintr-un infarct miocardic ce impiedica efectuarea normala a contractiei muschilor inimii. Pe cealalta parte, femeile tind sa dezvolte insuficienta cardiaca atunci cand au hipertensiune arteriala, boala cronica de rinichi sau alta afectiune care nu permite relaxarea corespunzatoare a muschiului intre bataile inimii.
Fibrilatia atriala: metode de tratament
Fibrilatia atriala
Aceasta determina bataile neregulate si rapide ale inimii. Femeile care sufera de fibrilatie atriala au o calitate mai scazuta a vietii si un risc mai mare de accident vascular cerebral. Insa, in ciuda acestora, femeile care beneficiaza de tratament pentru fibrilatia atriala traiesc mai mult si au risc mai mic de deces de cauza cardiovasculara in comparatie cu barbatii.