Revista care te menține sănătos

Știri

Bolile cardiovasculare și consumul excesiv de sare

Mădălina Cristea; sursă: medicalnewstoday.com
25 aprilie 2024
Share
Bolile cardiovasculare și consumul excesiv de sare

Este bine cunoscut faptul că sarea dă gust mâncării. Pentru o experiență gustativă completă, e nevoie de un praf de clorură de sodiu chiar și în prăjituri. Importanța acestui mineral este menționată inclusiv în folclorul românesc. Basmele, însă, nu atrag atenția asupra consecințelor date de consumul excesiv de sare. De acest aspect s-a ocupat o echipă internațională de cercetători. Dintr-un studiu recent rezultă că pacienții cu boli cardiovasculare consumă zilnic dublul cantității recomandate de sare. Concluzia a fost dezbătută, luna aceasta, în cadrul sesiunii știinţifice a Colegiului American de Cardiologie.

Chiar dacă recomandările specialiștilor sunt clare, unii consumatori subestimează influența solniței asupra sănătății. Cercetătorii au descoperit că există mulți oameni care depășesc cantitatea zilnică recomandată de sare. Din păcate, în această categorie intră, în special, pacienții care, de fapt, ar trebuie să reducă aportul pentru a-și îmbunătăți sănătatea inimii.

Pacienții cardiaci și consumul de sare

Dintr-un studiu recent rezultă că persoanele cu boli cardiovasculare ar consuma zilnic dublul și chiar mai mult decât cantitatea de sare pe care o recomandă specialiștii.

În demersul lor, specialiștii au analizat date de la 3170 de participanți, femei și bărbați, în vârstă de peste 20 de ani, diagnosticați cu boli cardioavsculare. Din eșantionul analizat, cei mai mulți indivizi au peste 65 de ani și studii medii. Dintre aceștia, 56.4% sunt bărbați supraponderali și au un aport de aproximativ 1862 de calorii pe zi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Tensiometru de braţ. Este un dispozitiv medical cu o garanţie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priză. Tensiometrul este avizat şi de European Society of Hypertension.

Deși consumul excesiv de sare a fost asociat până acum oamenilor care fac alegeri alimentare precare din anumite considerente, studiul a scos la iveală altceva. Surprinzător, grupul cu cel mai mare aport de sare a fost alcătuit din persoane cu studii superioare și venituri mari!

Cercetătorii au descoperit că 89% dintre participanții la studiu au consumat zilnic aproximativ 3096 miligrame de sare. Statistica este îngrijorătoare, deoarece depășește cu mult recomandările experților.

sare, boli cardiovasculare, consum excesiv de sare, tensiune arteriala,

Consumăm sare fără să ne dăm seama

De multe ori, sarea nu este adăugată acasă, în timpul preparării hranei, ci vine la pachet cu alimentele procesate cumărate de la supermarket sau comandate în restaurante.

Urmărirea atentă a consumului de sodiu este primul pas pentru a fi remarcată o îmbunătățire a calității vieții. Din păcate, acest lucru poate fi dificil. Sarea este adăugată în multe alimente. Acest lucru se întâmplă de multe ori din alte motive decât pentru a potența gustul preparatelor. Spre exemplu, sarea poate fi folosită la coacere, la curățarea cărnii, la reținerea umidității sau în conservare. Există multe alimente bogate în sodiu care nici măcar nu au gust sărat. De aceea, dacă nu este citită cu atenție eticheta unui produs, poate fi consumată din greșeală o cantitate excesivă de sare.

Specialiștii de la The American Heart Association (AHA) consideră adulții care nu prezintă risc cardiovascular ar trebui să consume cel mult 2.300 mg de sare pe zi, adică echivalentul unei cantiăți dintr-o linguriță. Pacienții diagnosticați cu boli de inimă ar trebui să se limiteze la 1500 mg de sare pe zi.

Sarea reține apa în organism. Astfel, crește volumul de sânge, implicit tensiunea arterială. Acest mecanism forțează inima să lucreze mai mult, ceea ce poate duce, în timp, la boli cardiovasculare.

Pentru a repecta cantitățile recomandare de sare, specialiștii recomandă să gătiți acasă cât mai des posibil. Folosiți ingrediente proaspete, cu conținut scăzut de sodiu. Aromatizați mâncarea cu ierburi și condimente. De asemenea, citiți cu mare atenție etichetele tuturor produselor pe care le cumpărați de la supermarket și evitați sosurile precum soia, ketchup sau maioneză.

 

sursă foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.