Dupa varsta de 50 ani, riscul de aparitie a unor boli cronice este mai mare. Cele mai multe dintre acestea au un debut insidios, fara prea multe simptome la inceput si pot trece neobservate cu usurinta.
Pe masura ce inaintati in varsta, vasele de sange isi pierd elasticitatea si exercita presiune asupra sistemului circulator. Cei mai multi adulti peste 60 de ani sufera de hipertensiune arteriala. Este indicat sa tineti greutatea in limite normale, sa faceti sport, sa renuntati la fumat, sa adoptati o dieta sanatoasa si sa eliminati stresul. Asadar, informati-va cu privire si la celelalte afectiuni care pot aparea in aceasta etapa a vietii.
Diabetul
Diabetul a inceput sa aiba o frecventa mai mare in randul adultilor peste 50 de ani. Riscul incepe sa creasca dupa varsta de 45 de ani. Consecintele acestei boli sunt destul de grave si pot include bolile cardiovasculare, orbirea, bolile renale si alte probleme. Monitorizati-va valoarea zaharului din sange si urmati tratamentul pentru diabet intocmai.
Bolile cardiovasculare
Placile de aterom (colesterol) se pot forma la nivelul arterelor si pot declansa aparitia bolilor cardiovasculare. Acestea pot debuta in copilarie si se agraveaza odata cu varsta.
Obezitatea
Obezitatea este daunatoare intregului organism si este considerata o boala. Aceasta este in stransa legatura cu peste 20 de boli cronice, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral, diabet, cancer, hipertensiune arteriala si artrita. Cea mai mare rata de obezitate este la persoanele intre 40 si 59 de ani.
Sunteti la risc? 5 factori care predispun la obezitate
Osteoartrita
Aceasta este o boala cronica a articulatiilor, iar varsta peste 50 de ani este un factor important de aparitie. Insa, factorii genetici si stilul de viata joaca un rol important, de asemenea. Traumatismele, sedentarismul si obezitatea participa, de asemenea, la aparitia osteoartritei.
Osteoporoza
Aproximativ jumatate dintre femeile peste 50 de ani sufera de osteoporoza. Aceasta este reprezentata de pierderea de masa osoasa si poate duce la fragilitatea oaselor si la fracturi. Adoptati o dieta bogata in calciu si vitamina D si practicati sporturi ce nu pun multa presiune pe articulatii, precum inotul sau ciclismul.
BPOC
Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala pulmonara cronica, ce blocheaza fluxul de aer de la nivelul plamanilor. Este o boala cu debut silentios, ce poate sa nu dea simptome multi ani pana la varsta de 40 sau 50 de ani. Aceasta duce la tulburari de respiratie si pot aparea respiratia suieratoare (wheezing) si tusea cu expectoratie. Evitati fumatul si poluarea, faceti exercitii fizice si mentineti o dieta echilibrata.
Pierderea auzului
Cele mai multe persoane incep sa aiba tulburari de auz dupa varsta de 50 de ani si se agraveaza odata cu trecerea timpului. Zgomotele puternice, unele afectiuni medicale si factorii genetici joaca roluri importante. Este esential sa consultati un medic daca observati o scadere a auzului.
Tulburarile de vedere
Este posibil ca vederea sa devina incetosata odata cu trecerea timpului. Cataracta si glaucomul pot afecta vederea. Este indicat sa faceti controale medicale periodice si sa urmati sfaturile medicului.