Boala vasculară periferică reprezintă o afecţiune a sistemului cardiovascular, ce nu mai este capabil să asigure o circulaţie normală a sângelui la nivelul extremităţilor inferioare. Este produsă de o diminuare sau ocluzie a lumenului vasului de sânge.
Ateroscleroza vaselor de sânge de la nivelul extremităţilor inferioare este principala cauză de apariţie a bolii vasculare periferice, numită şi boala arterială periferică. Este frecvent întâlnită la persoanele peste 60 de ani şi afectează până la 20% dintre persoanele vârstnice. Incidenţa este mai crescută la bărbaţi decât la femei. De asemenea, boala vasculara periferică reprezintă principala cauză de invaliditate la persoanele vârstnice, precum şi la cei cu diabet zaharat.
Boala vasculară periferică. Principalele cauze
Cele mai frecvente cauze includ fumatul (inclusiv fumatul pasiv), vârsta, hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia, istoricul familial de ateroscleroză, nivelul seric crescut de homocisteină şi excesul în greutate. De asemenea, persoanele care suferă de diabet zaharat şi afecţiuni cardiovasculare – boala cardiacă ischemică, hipertensiune arterială, ateroscleroză, insuficienţă cardiacă, varice gambiere – prezintă un risc crescut de a dezvolta boală vasculară periferică.
Alte cauze posibile ale afectării circulaţiei de sânge la nivelul membrelor inferioare pot include hipovitaminoza, deshidratarea, imunitatea scăzută, degerături. În cazuri rare, afecţiunile endocrine, reacţiile alergice, stresul cronic pot favoriza apariţia tulburărilor circulatorii periferice.
Semne şi simptome
În stadiile incipiente, simptomele sunt aproape întotdeauna absente sau pacientul resimte o uşoară durere sau disconfort la nivelul membrelor inferioare în timpul efortului fizic (mers pe jos, înot, alergat, ciclism etc.), care dispare sau se ameliorează în repaus. Dintre simptomele bolii vasculare periferice amintim:
- parestezii, furnicături sau durere la nivelul membrelor inferioare;
- senzaţie de slăbiciune sau greutate resimţită în picioare;
- tegumentele devin palide şi subţiri;
- scăderea pilozităţii pe membrul inferior afectat;
- modificarea temperaturii locale (senzaţie de „picioare reci”);
- unghiile se exfoliază şi devin friabile;
- ulcere cronice;
- cangrene.
Ulcerul varicos: cauze, simptome şi tratament
Amânarea tratamentului, calea către ulcer
Este important să vă prezentaţi la medic atunci când aveţi unul sau mai multe dintre simptomele amintite. Administrarea tratamentului cât mai precoce poate diminua sau întârzia apariţia complicaţiilor. Scăderea fluxului sangvin la nivelul membrelor inferioare creşte riscul de apariţie a ulcerelor trofice şi poate evolua până la apariţia necrozei locale. Pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat prezintă un risc mare de apariţie a ulcerului.
Metode de diagnostic
Boala vasculară periferică este o afecţiune adesea subdiagnosticată din cauza manifestărilor atipice. Metodele de screening la pacienţii care prezintă factori de risc sunt eficiente pentru depistarea bolii la timp. Diagnosticul se stabileşte cu ajutorul următoarelor investigaţii paraclinice:
- Doppler vascular – este utilizat în examinarea ultrasonografică în boala arterială periferică prin metoda indice gleznă-braţ;
- ecografia Doppler arterială membre inferioare – permite vizualizarea plăcilor de aterom şi gradul de stenoză de la nivelul arterelor;
- arteriografia periferică – contribuie la stabilirea diagnosticului şi a metodei optime de tratament (medicamentos, intervenţional, chirurgical de by-pass);
- angiografia cu rezonanţă magnetică sau cu computer tomograf – oferă detalii despre localizarea şi extensia stenozelor sau ocluziei arteriale.
Tromboza venoasă profundă: ce complicaţii ascunde?
Tratamentul potrivit pentru boala vasculară periferică
După ce aţi fost diagnosticat cu boala arterială periferică, medicul va decide tratamentul adecvat. Indiferent de stadiul bolii, toţi pacienţii necesită controlul factorilor de risc. Intervenţia chirurgicală este recomandată persoanelor care, în urma tratamentului neinvaziv, nu au prezentat o diminuare a simptomatologiei severe.
Sfatul specialistului
Pentru a îmbunătăţi circulaţia sangvină la nivelul membrelor inferioare, se recomandă respectarea unor reguli simple, care pot preveni apariţia bolii vasculare periferice:
- efectuaţi în mod regulat exerciţii fizice uşoare. Acestea îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul întregului organism. Este indicat ca acest tip de exerciţii să nu fie efectuat doar seara, ci şi în timpul zilei.
- mentineţi greutatea normală. Modificaţi-vă stilul alimentar şi adăugaţi în dieta zilnică legume proaspete, fructe, peşte, produse lactate. Excludeţi din dietă alimentele procesate, pe cele cu un conţinut crescut de grăsimi, dulciurile în exces.
- renuntaţi la fumat şi reduceţi consumul de alcool.
- mentineţi sistemul cardiovascular sănătos, prin tratarea la timp a unor boli infecţioase sau a altor patologii.