Revista care te menține sănătos

Digestie

Boala ulceroasa, agravata primavara

Dr. Marian Zota, medic specialist gastroenterologie
9 iunie 2023
Share
Boala ulceroasa, agravata primavara

Ulcerul gastro-duodenal este o patologie binecunoscuta in folclorul medical. Una dintre primele intrebari care apare in gandul unei persoane cu durere abdominala este: oare n-am ulcer?

In ceea ce priveste boala ulceroasa, se cunosc numeroase leacuri „babesti”, unele eficiente doar prin prisma faptului ca majoritatea puseelor acute trec „de la sine” dupa o perioada de suferinta.

Capacitatea de aparare a organismului uman in conditii normale este considerabila. Tot despre ulcer se cunoaste ca s-ar activa in perioadele de primavara si toamna.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Durere accentuata la 2-3 ore dupa mese

Aceasta informatie este mult mai proaspata decat pare si provine de la inceputul secolului trecut, cand Lordul Moynihan, eminent chirurg englez, descrie un sablon al durerii ca principal simptom. Astfel se recunoaste ritmicitatea durerii, numita si mica periodicitate. Durerea este mai accentuata la 2-3 ore dupa mese in ulcerul duodenal, putand cunoaste exacerbari noaptea. Pacientul se trezeste din somn cu o foame dureroasa. Ingestia de alimente calmeaza durerile, iar acestea nu sunt prezente dimineata.

Fluctuatia manifestarilor cu anotimpurile, specifica Romaniei

In cazul ulcerului gastric, durerea apare la 1-2 ore dupa mese. De fapt, cu cat un ulcer este mai sus, durerea va aparea mai repede. Fluctuatia simptomatologiei cu anotimpurile, in sensul acutizarilor primavara si toamna, pe durate de circa 6 saptamani, ceea ce ar coincide cu timpul necesar de vindecare a unei leziuni ulceroase din punct de vedere anatomic, este descrisa doar pentru Romania.

Alimentatia, posibila cauza a aparitiei ulcerului

Ulcerul exista si in regiuni care nu beneficiaza de aceste anotimpuri, mai mult, spitalizarile sunt omogen distribuite de-a lungul anului. Explicatia anterioara are o samanta rationala, infirmata statistic, si anume: alimentatia s-ar schimba in aceste anotimpuri. Primavara intra cruditatile in dieta, iar toamna este sezonul unei abundente alimentare. De asemenea, alimentatia se indreapta iarna catre produsele conservate, fiind saraca in vitamine. In ziua de azi, globalizarea face ca obiceiurile alimentare sa devina uniforme peste an. Asadar, aceasta explicatie usor scolastica nu mai sta in picioare.

sec

Ulcerul poate aparea in orice parte a tubului digestiv

Ulcerul este de fapt o pierdere de substanta, o rana relativ profunda ce poate aparea in orice parte a tubului digestiv, de la cavitatea bucala, esofag, stomac, duoden, intestin subtire/gros, pana in rect. Cand vorbim de ulcerul peptic, ne referim la ulcerul gastro-duodenal. Am pomenit de boala ulceroasa. Trebuie mentionat ca, de la dezechilibrele intre factorii de aparare si cei de protectie ai mucoasei digestive pana la leziune ulceroasa, exista stadii intermediare: eroziuni, ulceratii, duodenite, gastrite, cu aspecte doar inflamatorii (roseata si edem), unele intens simptomatice.

Helicobacter pylori (Hp): inamicul nevăzut al afecțiunilor gastrice

Helicobacter pylori, factor favorizant in aparitia ulcerului duodenal

Urmatoarea lupta in batalia cu ulcerul a fost castigata odata cu descoperirea implicarii bacteriei Helicobacter pylori in patogeneza ulcerului gastric, mai ales a celui duodenal. Acest lucru a dus la schemele de eradicare continand antibiotice, modificate in timp in functie de rezistenta microbiana, si la scaderea recidivelor ulceroase. Treptat, ulcerul face loc sindroamelor dispeptice in randul populatiei, entitati mai dificil de manageriat terapeutic, avand cauze variate. In momentul in care avem de-a face cu un ulcer, acesta este cauzat frecvent de antiiflamatoarele nesteroidiene care se adreseaza altor boli.

Mai nou, in fata unui bolnav cu durere epigastrica, ulcerul devine o suspiciune secundara, caci aproape sigur acesta a luat inainte preparate anti-ulceroase. Conduita investigationala se schimba in consecinta: se realizeaza endoscopia digestiva superioara, apoi se decide tratamentul.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.