Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Boala sarutului: cauze si simptome

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
25 septembrie 2017
Share
Boala sarutului: cauze si simptome

Mononucleoza infectioasa se refera la un grup de simptome cauzate de virusul Epstein-Barr. Apare in mod frecvent in randul adolescentilor, insa poate fi prezenta la orice varsta. Acest virus se raspandeste prin intermediul salivei si, din acest motiv, se numeste „boala sarutului”.

Perioada de incubatie a virusului reprezinta timpul dintre perioada de contractare a infectiei si debutul simptomelor. Aceasta dureaza de la patru pana la sase saptamani. Semnele si simptomele mononucleozei infectioase dureaza o luna sau doua.

Care sunt simptomele bolii sarutului?

Simptomele bolii sarutului includ:

  • Febra
  • Durere in gat
  • Umflarea ganglionilor de la nivelul gatului si axilelor
  • Oboseala
  • Slabiciune musculara
  • Transpiratii nocturne

Ocazional, splina sau ficatul se pot inflama, insa boala sarutului este rar fatala. Mononucleoza infectioasa se poate deosebi destul de greu de alte virusuri, precum cel gripal. Daca simptomele nu se amelioreaza dupa una-doua saptamani de tratament la domiciliu, precum odihna, consumul suficient de lichide, dieta echilibrata, este necesar sa consultati un medic.

Care sunt cauzele bolii sarutului?

Mononucleoza infectioasa este cauzata de virusul Epstein-Barr, ce face parte din familia virusurilor herpetice si este una dintre cele mai frecvente infectii virale din lume.

Acest virus se raspandeste prin contactul direct cu saliva de la o persoana infectata sau prin alte lichide, precum sangele. De asemenea, mai poate fi contractat si prin contact sexual neprotejat sau transplantul de organe. Puteti fi expus la virus prin intermediul tusei, stranutului sau prin alimente sau bauturi de la o persoana infectata. De cele mai multe ori, simptomele necesita 4-8 saptamani pentru a aparea.

Exista mai multi factori de risc pentru boala sarutului, precum:

  • Varsta intre 15 si 30 de ani
  • Studentii
  • Personalul medical
  • Persoanele care urmeaza un tratament de supresie a sistemului imunitar

Persoanele care intra in contact cu cele care au contractat deja virusul au un risc mult mai mare de a dezvolta mononucleoza. Din acest motiv, elevii si studentii sunt mai expusi.

secundara_boala_sarutului_inainte de CUM ESTE DIAGNOSTICATA BOALA SARUTULUI

Cum este diagnosticata boala sarutului?

Boala sarutului poate avea simptome comune cu mai multe afectiuni, pecum hepatita A. In urma vizitei medicale, doctorul va va intreba in legatura cu durata simptomelor, precum si daca ati avut contact cu o persoana care sufera de aceasta boala. Varsta este un criteriu important pentru diagnosticarea sa, impreuna cu cele mai frecvente simptome: febra, durere in gat si umflarea ganglionilor.

Splina marita: cauze, simptome si tratament

Medicul va va lua temperatura si va determina inflamarea sau nu a ganglionilor de la nivelul gatului, axilelor si zona inghinala. Mai mult, va examina si dimensiunile splinei si ale ficatului.

Sunt necesare mai multe investigatii medicale, precum o hemoleucograma completa si anumite teste specifice pentru determinarea prezentei virusului Epstein-Barr in sange.

Nu exista tratament specific pentru mononucleoza infectioasa, insa medicul va poate prescrie un tratament cu corticosteroizi pentru reducerea gatului si a amigdalelor inflamate. De asemenea, acesta va mai poate prescrie si alte tratamente pentru a ameliora si celelalte simptome. Pe langa medicamente, sunt necesare odihna suficienta, dieta echilibrata si consumul mare de lichide.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.