Boala pulmonara interstitiala include un grup de afectiuni ce au in comun ingrosarea (prin inflamatie) tesuturilor de sustinere dintre sacii alveolari (de aer) din plamani.
Boala pulmonara interstitiala afecteaza ambii plamani in mod difuz si nu doar o zona de la nivelul acestora. Aceasta afectiune poate fi acuta (apare brusc) sau cronica (apare in timp).
Boala pulmonara interstitiala are multe cauze, desi cauza exacta nu este pe deplin cunoscuta. Unele dintre acestea includ substante toxice, factori de mediu, boli cronice, cancer si infectii. In functie de cauza, boala pulmonara interstitiala se poate vindeca sau, din contra, poate fi ireversibila, lasand cicatrici si leziuni permanente la nivelul plamanilor.
Cauzele bolii pulmonare interstitiale
Iata care pot fi:
- Factori de mediu, precum substante toxice (azbest, mucegai, unele metale, praf de siliciu, talc) – pneumonita de hipersensibilitate
- Unele medicamente, inclusiv unele chimioterapice (utilizate in tratamentul cancerului) si unele folosite in tratamentul bolilor cardiace (amiodarona)
- Radioterapia la nivelul pieptului
- Boli autoimune cronice (artrita reumatoida, sclerodermie si lupus)
- Infectii: una dintre cele mai frecvente infectii ce cauzeaza inflamatie interstitiala este Mycoplasma pneumoniae. Virusurile, bacteriile si fungile pot cauza, de asemenea, inflamatie interstitiala
- Cancerul: in unele cazuri se raspandeste prin sistemul limfatic si ajunge la plamani
- Insuficienta cardiaca congestiva si insuficienta renala
Care sunt semnele si simptomele?
Acestea apar din cauza lezarii interstitiului pulmonar, ce impiedica mentinerea unei respiratii normale. Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de dispnee (lipsa de aer) si tuse uscata. Aceste simptome tind sa apara gradat si sa progreseze. Forma cronica (pe o durata lunga de timp) poate cauza aparitia unor simptome legate de scaderea nivelului de oxigen din sange, precum cresterea in dimensiuni a cordului si hipocratismul digital (bombarea unghiilor si a varfurilor degetelor).
Aceste simptome pot reflecta si progresia unei boli adiacente si pot favoriza diagnosticul pozitiv. Febra, oboseala si pierderea in greutate nu sunt specifice bolii pulmonare interstitiale, insa pot sugera un proces infectios.
Care este tratamentul?
Tratamentul acestei afectiuni depinde de cauza. Diagnosticul de certitudine este esential pentru un tratament corect, ce include:
- Medicamente antimicrobiene
- Agenti imunosupresori
- Chimioterapia
- In unele cazuri, nu exista tratament
Antibioticele pot fi administrate in cazul in care este confirmata o infectie bacteriana, responsabila de aceasta afectiune. De asemenea, si managementul bolii de baza este esential la persoanele cu boala pulmonara interstitiala legata de alte boli. In cazul bolii pulmonare interstitiale de hipersensibilitate se recomanda evitarea substantelor toxice. In functie de severitatea simptomelor, poate fi necesar si un suport respirator, precum suplimentarea cu oxigen si suport ventilator. Renuntarea la fumat reprezinta un aspect esential al tratamentului, in cazul tuturor persoanelor cu boala pulmonara interstitiala.
Uneori, se recomanda administrarea de corticosteroizi pentru controlul inflamatiei interstitiale si medicamente pentru controlul functiei imune. Acestea pot incetini progresia bolii, insa nu pot vindeca cicatricile din unele forme cronice. In unele cazuri rare, de leziuni ireversibile si grave, este recomandat transplantul pulmonar.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie