Parkinson este o boala degenerativa a sistemului nervos, din care rezulta scaderea coordonarii miscarilor voluntare. Acestea implica in special miscarile de finete si cele naturale ale corpului, rezultand imposibilitatea exercitarii unor activitati obisnuite, precum vorbitul, mersul, inghititul si dormitul.
Iata ce puteti face acasa pentru a ameliora semnele si simptomele din maladia Parkinson.
Optati pentru o dieta adecvata
Este important ca persoanele care sufera de Parkinson sa aiba o dieta bogata in nutrienti esentiali pentru functionarea optima a organismului, precum fructe si legume proaspete si carne de calitate. Este indicat sa renuntati la consumul de alimente procesate, ce contin numeroase substante daunatoare (coloranti, conservanti).
In plus, este indicat sa introduceti in dieta:
- Alimente bogate in fibre, pentru a ameliora constipatia, un simptom frecvent in boala Parkinson.
- Grasimi sanatoase (peste, avocado, nuca de cocos, oleaginoase).
- Uleiuri presate la rece, folosite la salate, in stare pura. Acestea sunt bogate in vitamina E, antioxidant benefic pentru organism. Uleiul de cocos si cel de masline sunt indicate, avand in vedere si proprietatile antiinflamatoare.
- Cresterea cantitatii de acizi grasi Omega-3 poate spori nivelul de dopamina si reduce inflamatia. Introduceti in dieta cat mai multe fructe de mare, peste gras si oleaginoase.
- Sucuri de legume ofera vitamine si minerale esentiale. Mai mult, sucurile de legume combat constipatia si mentin hidratarea.
- Ceaiul verde contine antioxidanti ce ajuta la eliminarea radicalilor liberi si la cresterea nivelului de dopamina. Incercati sa beti trei cani de ceai verde pe zi pentru beneficii optime.
Este important sa adoptati o dieta echilibrata si corespunzatoare. Acest lucru presupune si eliminarea unor alimente daunatoare ce pot agrava simptomele bolii Parkinson, precum:
- Proteinele in exces
- Alimentele procesate
- Indulcitorii artificiali si zaharul in exces
- Alcoolul
- Alergenii alimentari
Suplimente alimentare pentru boala Parkinson
Coenzima Q10 este un antioxidant puternic ce ajuta la incetinirea progresiei bolii Parkinson. Unele studii au aratat ca exista un nivel scazut de coenzima Q10 in sangele si creierul persoanelor care sufera de boala Parkinson.
Alte suplimente recomandate includ:
- Vitamina C
- Vitamina E
- Spirulina
- Uleiul de peste cu Omega-3
- Vitamina D
Boala Parkinson: simptome si progresie
Rolul exercitiilor fizice
Unele persoane care sufera de boala Parkinson nu pot face multe exercitii fizice. In cazul persoanelor care au un risc crescut de a dezvolta afectiunea, este indicat sa se inceapa timpuriu un program de exercitii fizice, conform varstei si gradului de avansare a bolii, pentru a reduce riscul de dementa si declin cognitiv asociat.
Pe langa aceste avantaje, exercitiile fizice pot avea proprietati antiinflamatoare, antidepresive si neuroprotectoare, imbunatatind sanatatea cognitiva.
In cazul unor persoane cu boala Parkinson, practicarea de tai chi (forma lenta de arte martiale) poate mentine echilibrul si reduce riscul de caderi. In plus, si aceasta poate tine la distanta anxietatea si depresia.
Este indicat sa urmati un program de exercitii fizice sub supravegherea unui specialist si sa urmati indicatiile acestuia.