Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Boala obrajilor rosii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
1 iulie 2019
Share
Boala obrajilor rosii

Boala obrajilor rosii este o infectie virala contagioasa usoara spre moderata, intalnita adesea la copiii cu varste intre 3-15 ani, in special iarna si primavara. Este denumita boala obrajilor rosii din cauza petelor rosii ce apar la nivelul fetei copiilor. Aceasta afectiune este rara in randul bebelusilor si al adultilor.

Se mai numeste si „boala obrajilor palmuiti”, din cauza petelor rosii de pe obraji, asemanatoare unor urme lasate de palme. Acest sindrom este, de obicei, bland. Se raspandeste prin intermediul picaturilor respiratorii ce ajung in aerul inspirat, daca o persoana infectata stranuta sau tuseste, sau prin intermediul sangelui. Riscurile sunt minime in randul copiilor si adultilor sanatosi, insa, in cazul femeilor gravide cu o imunitate scazuta, boala obrajilor rosii prezinta un risc mare de avort spontan din cauza anemiei ce poate sa apara la fetus.

Care sunt cauzele bolii obrajilor rosii?

Boala obrajilor rosii este cauzata de parvovirusul B19 ce se raspandeste prin secretiile respiratorii de la o persoana infectata. Odata aparuta iritatia la nivelul obrajilor, boala nu mai este contagioasa. Perioada de incubatie (perioada dintre momentul infectiei si aparitia semnelor si simptomelor bolii) este, de obicei, de 14 zile, insa poate ajunge si la 21 de zile.

Care sunt simptomele bolii obrajilor rosii?

  • Temperatura crescuta (febra) de 38°C;
  • O iritatie rosie plata sau reliefata, de obicei la nivelul bratelor si al picioarelor, ce dureaza intre 2 si 39 zile si poate da mancarimi. Iritatia poate aparea dupa sport, bai calde, frecarea pielii sau emotii puternice;
  • Mai putin frecvente sunt durerile de cap, de gat sau durerile care apar la nivelul articulatiilor.

Boala obrajilor rosii este mai putin frecventa in randul adultilor infectati cu parvovirusul B19, iar simptomele preced iritatia, care poate nici sa nu apara uneori. La adulti, simptomele acestei boli includ dureri de cap, dureri de gat si de articulatii, dureri musculare, abdominale si febra.

Cei mai multi fetusi nu sunt afectati daca femeia gravida este infectata si nu cauzeaza anomalii congenitale. Insa, daca fetusul este infectat, virusul poate intrerupe abilitatea organismului acestuia de a produce globule rosii, fapt ce conduce la anemie severa, insuficienta cardiaca si avort spontan.

Boala obrajilor rosii

Consultati imediat medicul in legatura cu sindromul obrajilor rosii daca:

  • Cel mic are anemie cronica sau tulburari ale sistemului imunitar si a fost expus la boala obrajilor rosii sau daca prezinta simptome sugestive;
  • Sunteti insarcinata si ati intrat in contact cu o persoana infectata cu parvovirusul B19;
  • Iritatia devine purpurie, dureroasa sau daca pustulele persista mai mult de 5 saptamani;
  • Starea generala a copilului este alterata.

Care este tratamentul pentru boala obrajilor rosii?

In general, nu este necesar niciun tratament pentru copiii si adultii care au boala obrajilor rosii. Daca apar mancarimi, pot fi utilizate antihistaminicele. In cazul durerilor de articulatii, in special in randul adultilor, sunt de ajutor medicamentele pentru ameliorarea durerii.

Orice persoana cu anemie cronica sau tulburari ale sistemului imunitar poate avea nevoie de injectii cu imunoglobulina pentru a lupta impotriva acestui virus. Unele dintre aceste persoane pot necesita transfuzii cu globule rosii.

Pentru a preveni raspandirea bolii obrajilor rosii, trebuie pastrata o igiena corespunzatoare. Prin urmare, mainile trebuie spalate (in special inainte de prepararea hranei), jucariile dezinfectate, trebuie pastrata distanta intre copii (in special in timpul somnului), iar copiii trebuie invatati sa tuseasca si sa stranute intr-un servetel ce va fi aruncat imediat. In general, copiii cu boala obrajilor rosii nu trebuie exclusi din colectivitate, deoarece acestia nu mai sunt contagiosi dupa aparitia iritatiei si dupa ce diagnosticul a fost confirmat.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.