Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este una dintre cele mai frecvente afecţiuni pentru care populaţia se adresează medicului, boala pentru care se cheltuiesc anual zeci de miliarde de dolari doar în SUA, cu o presiune covârşitoare asupra sistemului de sănătate.
Rolul principal în dezvoltarea bolii îl are sfincterul esofagian inferior, muşchiul circular dintre esofag şi stomac. În această situaţie, acesta prezintă presiune scăzută de repaus, dar şi relaxări tranzitorii inadecvate. Astfel, apar simptomele, dintre care cel mai frecvent este pirozisul (senzaţia de arsură ce pleacă din „capul pieptului” – epigastru – şi urcă retrosternal, de-a lungul esofagului).
Este de menţionat faptul că există şi reflux gastroesofagian fiziologic, aproximativ 75% din populaţie prezentând un episod de pirozis de 3 ori/lună, care nu necesită tratament.
Factori favorizanţi pentru boala de reflux gastroesofagian
În aceeaşi ordine de idei, refluxul gastroesofagian depinde şi de tipul de mâncare consumat. Atenţie la mâncărurile grase, la prăjeli, sosuri, condimente, băuturi carbogazoase, citrice şi sucuri naturale de citrice, dulciuri!
Hernia gastrică transhiatală, în care o porţiune din stomac trece deasupra diafragmului, în torace, este unul dintre factorii favorizanţi ai BRGE şi unul dintre factorii care pot duce spre indicaţia chirurgicală (sunt pacienţi care iau tratament o durată extrem de întinsă în timp, cu revenirea simptomelor la oprirea tratamentului).
Care sunt simptomele bolii de reflux gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian nu determină numai simptome digestive: pirozis, regurgitaţii acide, amare sau alimentare, care să alarmeze pacientul. Refluxul determină şi simptome:
- cardiace (durere retrosternală).
- în sfera otorinolaringologică (ORL): tuse seacă,disfonie (răguşeală), inducerea crizelor de astm, care se declanşează mai ales noaptea.
- pulmonare – prin aspiraţia de conţinut gastric se produc fie dispnee (sufocare), fie pneumonii chimice, cu evoluţie trenantă şi tratament specific, realizat în spital.
- gingivale şi dentare – de exemplu, parodontoze, care necesită consultul unui specialist stomatolog.
Este, deci, de menţionat faptul că este posibil să aveţi reflux fără să ştiţi, din cauza multitudinii de simptome pe care le produce şi care nu ţin de sistemul digestiv (de exemplu, poate exista boală de reflux gastroesofagian doar cu simptome ORL sau pulmonare).
Legaturi periculoase: obezitatea si refluxul gastroesofagian
În lipsa tratamentului apar complicaţiile
Fără tratament, boala de reflux poate determina complicaţii, cum ar fi:
- esofagita de reflux – cu prezenţa de eroziuni (ulceraţii) la joncţiunea dintre esofag şi stomac. Se clasifică în 4 grade (grad A, B, C, D Los Angeles), în funcţie de anumite caracteristici. Recent, a apărut şi gradul M Los Angeles (cea mai uşoară formă de esofagită).
- esofagul Barrett – este o complicaţie a bolii de reflux sau a esofagitei de reflux. Leziunile sunt situate tot la joncţiunea gastroesofagiană. Este o condiţie premalignă (riscul de adenocarcinom de esofag este de 30 de ori mai mare decât la cei fără esofag Barrett). BRGE cu simptome severe este o condiţie predispozantă mai frecventă la dezvoltarea esofagului Barrett.
Alimente de evitat daca suferiti de reflux gastroesofagian
Tratament individualizat
Nu există criterii de urmărire standardizate pentru pacienţii cu boala de reflux sau cu esofagită de reflux. Pentru esofagul Barrett este obligatorie prelevarea de biopsii la endoscopia iniţială. În funcţie de gravitatea rezultatului acestora, pacientul este introdus într-un program de urmărire endoscopică, cu prelevare de biopsii la anumite intervale de timp.
Esofagul Barrett poate fi tratat prin diferite metode endoscopice, adaptate fiecărui caz în parte. Analizele de efectuat sunt cele uzuale sangvine. Scăderea în greutate, renunţarea la fumat, intervenţia chirurgicală laparoscopică pentru tratarea herniei hiatale au un rol esenţial în prevenirea complicaţiilor, precum esofagul Barrett. Toate metodele de urmărire descrise nu realizează decât un singur lucru – diagnosticul de adenocarcinom esofagian (acolo unde este cazul) cât mai rapid cu putinţă, pentru a se institui imediat tratamentul adecvat şi a salva vieţi.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin.